Araç sahipleri dikkat! Ağır kusurlu araçlara muayene ayarı

Muayenede ağır kusurlu bulunan araçlar, artık bir aylık süre içinde hiçbir sınırlama olmaksızın herhangi bir istasyonda tekrar muayeneye girebilecek.

GİRİŞ 23.01.2021 12:52 GÜNCELLEME 27.01.2021 13:52
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Araç muayene işlemlerinde, yüz binlerce araç sahibinin uzun süredir dile getirdiği bir talep doğrultusunda önemli bir değişiklik yapıldı.

Araç muayenesi sonucunda ''emniyetsiz'' veya ''ağır'' sınıfına giren kusurları saptanan ve muayeneden geçemeyen araçların, bir aylık süre içinde yapılacak muayene tekrarından muayene ücreti alınmıyor.

Ancak bu konuda, muayene tekrarının aynı istasyonda yapılmasının zorunlu olması gibi sınırlayıcı bir koşul bulunuyordu.

İSTASYON SINIRLAMASI KALDIRILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, mevzuatta yaptığı değişiklikle bu araçların, bir aylık süre içinde hiçbir sınırlama olmaksızın Türkiye’nin her yanındaki istasyonda muayeneye girmesinin önü açıldı.

1 NİSAN'DA DEVREYE GİRECEK

Kaynaklar yaptıkları açıklamada, ''Düzenleme ile araç sahiplerine, kusuru giderdikten sonra Türkiye’nin her yanındaki istasyonda süresi içinde muayeneye girme olanağı sunuldu. Aynı istasyona gitme zorunluğu ortadan kaldırıldı. 1 Nisan’da yeni uygulamaya geçilecek.'' dedi.

Söz konusu kararla ilgili Resmi Gazete'de şu ifadeler yer alıyor:

''Yapılan araç muayenesi sonucunda 'emniyetsiz' veya 'ağır' sınıfına giren kusurları tespit edilen ve muayeneden geçemeyen araçların bir aylık süre içinde yapılacak muayene tekrarından muayene ücreti alınmaz. Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.''

 2021 ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ NE KADAR?

Buna göre, KDV dahil muayene ücretleri; otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 462,56 liradan 503,86 liraya, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda 342,2 liradan 372,88 liraya, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 174,64 liradan 189,98 liraya yükseldi.

Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler: 503,86 lira

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar:372,88 lira

Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler: 189,98

YORUMLAR 15
  • cihan cıhan 3 yıl önce Şikayet Et
    500 tl lik soyguna el atın yoksa sonunuz pert olacak.ha gelen daha vicdansız olacak ama biz şimdiki devletimizden istiyoruz.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Egzos arabanin bir parça değil mi neden onun için ayrı bir muayene ve ayrı bir ücret alınıyor
    Cevapla
  • Arslan Cimbom 3 yıl önce Şikayet Et
    Müthiş para ekzoz ile birlikte düz hesap 500 TL sanki ev kirası ödüyoruz. Sapa sağlam araba sonuçta. Kendi hayatımı çöpte bulmadım ya. Yazık hemde çok yazık. Para kolay kazanılmıyor.
    Cevapla
  • S.A 3 yıl önce Şikayet Et
    500 tl lik ne işlem yapılıyor akıl işi değil resmen soygun bunun başka bir izahı yok bir aracın yağ filtre değişimi o kadar tutmuyor araç banttan geçiyor ver 500 tl yapılan iş bu
    Cevapla
  • M. Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Gereksiz, fazla bir ücret...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle