Araç sahipleri dikkat! Yeni dönem resmen başladı

Meclis'ten geçen Trafik cezalarını artıran değişiklikler içeren kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Araç sahipleri dikkat! Yeni dönem resmen başladı
Araç sahipleri dikkat! Yeni dönem resmen başladı
GİRİŞ 26.10.2018 06:35 GÜNCELLEME 26.10.2018 06:49
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Trafik cezalarını artıran, uyuşturucuyla mücadeleye yönelik yeni önlemleri içeren, yabancıların Türkiye'de iş ve işlemlerini kolaylaştıran düzenlemelerin de yer aldığı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

HIZ SINIRI AŞIMI EHLİYET İPTALİNE KADAR GİDECEK

 

 

Kanunla, hız sınırlarında "yüzde 10-30" ve "yüzde 30 üzeri" şeklindeki uygulanan iki kademeli yaptırıma "yüzde 50'den fazlası" şeklinde bir yenisi daha eklendi.

Söz konusu düzenlemeyle, hız sınırını yüzde 10 ila 30 aşan sürücülere 235 lira, yüzde 30 ile 50 aşanlara 488 lira, yüzde 50'den fazla aşan sürücülere ise bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

İhlalin 1 yıl içinde 5 kez tekrar etmesi halinde sürücü belgesine 1 yıl süreyle el konulacak. Bu kapsamda 5 yıl içinde sürücü belgesi ikinci kez geri alınanların ehliyetleri iptal edilecek.

Bu kişiler psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü kurslarına katılarak tekrar ehliyet alabilecek.

ABARTI EGZOZUN CEZASI ARTTI

Kanunda yapılan düzenlemeyle abartı egzoz kullananlara cezai yaptırım getirilecek.

Araçların egzozunda yapılan değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

Araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten men edilecek.

KIRMIZI IŞIK İHLALİNE AĞIR CEZA

Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 60 gün süreyle sürücü belgelerine el konulacak.

İki ve daha fazla kez sürücü belgesi geri alınanlar psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilecek.

Sürücü belgesi almasına engeli olmadığı anlaşılanlara trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilecek.

YORUMLAR 22
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    bide şu dolmuşlar yerleri belli olsa korna çalmasa keyfi korna çalıyorlar durak harici indi yapılmasa otobüs durakları gibi olsa iyi olur
    Cevapla
  • Osman ERBAY 5 yıl önce Şikayet Et
    Hız sınırlamaları da yeniden güncellenmeli. Şehirlararası yolda bir çok yol meskun mahalden geçiyor. Bölünmüş yolda 110 km saat hızla giderken, meskun mahale girince limit 50 ye düşüyor, çoğunlukla ışık yeşil yanıyorsa ışığa takılmamak için 50 ye düşmeden geçiliyor. Sonra, radara girdin, %50 den fazlası 1002 TL ceza vs vs. Cezayı artırırkan yol güzergahların ve hız limitlerini de güncellemek gerek.
    Cevapla
  • ötüken 5 yıl önce Şikayet Et
    100 km hızla gidilecek yere 50 tabelası dikilir ceza kesilir.Saçma sapan hız uygulamaları var.Ana yolda gidiyorsun tabela 2 km arayla 80,100,50 depişken yolamı bakacaz tabelamı arayacaz.adam gibi bir düzenleme lazım.
    Cevapla
  • Aşık Ferrari 5 yıl önce Şikayet Et
    14 yıldır araç kullanıyorum. şehir içinde emniyet kemeri taktığımı hatırlamıyorum. 2 gün önce ceza geldi emniyet kemeri takmadığımdan. iki gündür ilk aklıma gelen şey emniyet kemeri: ) artık takıyorum. cezayı hakettim ve gönül rızasıyla ödedim. bir musibet bin nasihatten iyidir dememişler boşuna.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay a giden dosyalara da bir çözüm bulunsa ne zaman sonuçlanacak diye yıllarca beklemek den yıldık o sandık artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle