12 bin otomobile el konuldu!

Sıfır olarak ithal edilen araçların ikinci el muamelesi görmesiyle yaklaşık 42 bin kişi kaçakçı durumuna düştü. Bugüne kadar 12 bin araca el konuldu.

12 bin otomobile el konuldu!
12 bin otomobile el konuldu!
GİRİŞ 18.11.2016 11:13 GÜNCELLEME 18.11.2016 11:14
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın distribütörler dışında, ithalat izin belgeli firmalar tarafından ithal edilen belirli bir segmentin üstündeki lüks araçlara, 2013 yılında yapılan mevzuat değişikliğiyle, ikinci el oldukları gerekçesiyle el koymaya başladı. 

Bakanlığın bu uygulaması, 2008 yılından bu yana ithal edilen 42 bin aracın sahibini tedirgin etti.
 
Bugün itibarıyla 12 bin araca el konulurken, geri kalan 30 bin aracın da ithalat zamanına göre incelemeye tabi tutulacağı kaydediliyor. Bu yolla ithal edilen araçlar, birkaç kez el değiştirse bile her sahibi aynı muameleye maruz kaldığı için çok sayıda mağdur ortaya çıkıyor.
 
Üstelik, bu yolla ithalatın halen devam etmesi, önümüzdeki dönemde yeni mağdurların da oluşması beklentisini arttırdı.
 
Bugüne kadar çok sayıda ünlü, bu araçlardan kullandığı için, kaçakçı muamelesi gördü ve haklarında davalar açıldı.
 
Kaynakların verdiği bilgilere göre ithal otolarla ilgili süreç şöyle işliyor; 
 
Terminolojide sıfır olarak kabul edilen araçlar, üretildikleri ülkede tescil edildikten sonra ithalat izin belgesi sahibi olan firmalar tarafından getiriliyor ve KDV’si ödendikten sonra millileştirilerek Türkiye’de tescil ediliyor. Gümrük Birliği anlaşması uyarınca gümrük vergisine tabi tutulmayan araçlar için distribütörlerin beyan ettiği fiyat üzerinden veya bunun üzerinde KDV ödemesi yapılıyor.
 
2013 yılında yapılan bir mevzuat değişikliği ile bu şekilde getirilen araçlar kaçak muamelesi görerek el konulmaya başlandı. Bakanlık, 2008 yılından itibaren 2013 yılına kadar ithal edilen tüm araçları incelemeye aldı. Şu ana kadar 12 bin araca el konuldu. Bu kapsamda 30 bin aracın daha olduğu ifade ediliyor.
 
Kaynaklara göre sıkıntı ikinci el tanımından ortaya çıkıyor. Trafiğe çıkmasa bile bu araçlar üretildikleri ülkede tescile tabi tutulduğu için, Türkiye’de yapılan incelemede ikinci el statüsünde değerlendiriliyor. Mevcut mevzuata göre de Türkiye’ye ikinci el araç ithalatı, çok özel durumlar dışında yasak. Çelişki de bu noktada ortaya çıkıyor.
 
Bu yüzden hakkında dava açılmış bir otomobil sahibi, şu ana kadar 12 bin araca el konulmasına rağmen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın halen bu yolla araç girişine izin verdiğini, bunun da yeni mağduriyetlerin oluşmasına yol açacağını kaydetti ve “2008 yılında getirilen bir araç, bugüne kadar 3-4 kez el değiştirmişse, ithalatla hiç ilgisi olmayan son kullanıcıya dava açıyor. Bu kişi de aracı aldığı kişiye dava açıyor. Her dava dosyası için insanların cebinden vekalet ücreti dahil yaklaşık 40 bin lira çıkıyor” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 6
  • Fatih Başpınar 7 yıl önce Şikayet Et
    Böyle saçmalık olur mu ya? Kanunlar ne zamandan beri geriye doğru işliyor. O zaman suç olmayan bir şey şimdi suç sayıldıysa geriyi değil, kanun çıktığı zamandan sonrasını kapsar. Bu en temel hukuk kurallarından biri.
    Cevapla
  • serkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Yine bir klasik, kanun var yaptırım yok, sonra curcuna var. Ne zaman düzeleceğiz biz, çok merak ediyorum.
    Cevapla
  • hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    en güzeli araba almamak
    Cevapla
  • Cengiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda yetkili kimler varsa onlar suçlu, niye getirilmelerine izin verdiniz, bunlar uzaydan gelmedi değil mi? Vatandaşın mağdur edilmesi çok yanlış, birde hala aynı şekilde araçların gelmeye devam etmesine müsaade ediliyor olması ise tam bir fiyasko..Yazık..
    Cevapla
  • bosnak54 7 yıl önce Şikayet Et
    neresınden bakarsan bak adalet yokk son kullanıcının ne suçu var mademki kaçak ilk getiren suçlu bu durumda son kullanıcı nerden bilsin devlet görmüyormu mağduru
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle