TEST: Hyundai i20 1.0 benzinli

Hyundai i20'nin yükseltilmiş versiyonunu 1.0 litrelik benzinli motoruyla test ettik.

GİRİŞ 01.07.2016 12:32 GÜNCELLEME 10.09.2016 14:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Haber7

Otomobil konusunda bu dönem Almanlardan sonra iyi iş çıkaran bir diğer ülke ise GÜNEYKORE. Her türlü kitleye hizmet vermeye başladılar. Bunu da en son ülkemizde nisan ayında satışa sunulan i20 ACTIVE ile kanıtladılar.

İ-20 HATCHBACK karoserinin mini SUV haline getirilmiş modeli olan İ20 ACTIVE bu haftaki test konuğumuz oldu. Hadi gelin test konuğumuzu yakından inceleyelim…

DIŞ TASARIM

Markanın son dönem akıcı tasarımını tamamen ACTIVE’DE de görüyoruz. Altıgen ızgara, led donanımlı farlar, geniş hava girişli ve difüzörlü sportif tamponlar, ön tarafta dikkatimizi çeken detaylar oldu. Yan profilde ise modern ve keskin hatlar devam etmiş.

SUV havasını arttıran tavan rayları, özel tasarım 17 inç jantları ,  gri renkli , ilginç bir tasarıma sahip yakıt deposu kapağı , çamurlukları kaplayan dodikler, ve omuz hizası keskin çizgiler ise yan profili hareketlendiren detaylar.

Yuvarlak bölmeye alınmış arka reflektörler ve keskin rüzgarlık yapısıyla birlikte daha yükseğe konumlandırılmış tampon yapısı da arka profili hareketlendiren detaylar olmuş. Bagaj hacmi ise bire bir 5 kapılı modelle aynı 301 LT.

 İÇ TASARIM

İç tasarım küçük kardeşi ile bire bir aynı. Beni en çok etkileyen yerlerden biri de iç kabin oldu. Normalde i20 kullanırken keyif alırım,  acaba dedim;  ACTIVE kullanmadan. Ancak hem performansı hem de sürüş pozisyonları ve rahatlığı oldukça yüksek puan aldı benden. 

İçeride doğru yere konumlandırılmış ekranı, kafa yormayan düzgün ergonomisi, kolay ulaşılan tuşları, kabini daha keyifli hale getiriyor. Spor pedallar, spor kadranlar, led kadran göstergesi ve krom detaylar , konsolu hareketlendiriyor. ACTIVE,   çift taraflı ayarlanabilir dijital kliması, USP, AUX, BLUETOOTH gibi medya sistemleri ve navigasyonuyla bizlere yeteri kadar da teknoloji sunabiliyor. 

eterli eşya gözünün bulunduğu modelde, bardaklık ve kol dayama ünitesi çok kullanışlı ve doğru yerdeler. Sınıfına göre çok cömert bir iç mekana sahip olan araç, diz ve baş mesafesi bakımından da hiçbir rahatsızlık vermiyor. Sadece koltuk yapıları biraz daha geniş olabilirdi.

MOTOR ÖZELLİKLERİ VE TEKNİK VERİLER

1.0 lt ve 1.4 lt olmak üzere 2 farklı motor seçeneği bulunan modelin 2 motoru da benzinli. 1.0 litrelik motoru, 6 ileri düz şanzıman ile satılırken, 1.4 litrelik benzinli motor 4 ileri otomatik şanzımanla satışa sunuluyor. Test konuğumuz 1.0 litrelik 3 silindirli ve turbo beslemeli motor oldu. 1.0 litre deyip geçmeyin , bu motor tam bir canavar. Hem sesi hem de performansı sürücüsünü 1.6 Litrelik motorlar kadar tatmin edebiliyor.

120 beygirlik ACTIVE , 171 nm tork gücüyle besleniyor. Turbo beslemesiyle birlikte MAKSİMUM TORK GÜCÜNE  4.500 dd’da ulaşabiliyor. 10.4 saniyede 0-100 km hızlanmasını tamamlayan model , maksimum 183 km hızlara ulaşabiliyor.

Agresif kullanımlarda silkelenmeler yapabilen şanzıman, sakin kullanımlarda oldukça başarılı geçişler sergiliyor. (ilk gün vites geçişlerine alışmak oldukça zaman aldı.) Seri hareket eden aracın, vites geçişleri uyumunu yakalamak biraz zamanınızı alabiliyor. Agresif kullanımlar demişken..

Viraj performanslarına da değinmeden geçmeyelim. Mini SUV yapısı aracı yüksek konumlandırılmaya itse bile, viraj performansıyla 5 kapılı modelini hatırlattı bizlere. Çok kıvrak dönüşler sergileyen araç , çok keskin ve sert girdiğimiz virajlar haricinde önden en ufak kayma yapmadı. Yalıtım konusunda da sınıf ortalamasında bulunan modeli test etmek oldukça keyifliydi. Haydi modelin  artıları, eksileri neler onlara göz atalım..

ARTI VE EKSİ KÖŞEMİZ

+ Araç bu karoseriyle daha erkeksi bir yapıya kavuşmuş.
+ Hacim bizlere içerde çok büyük alanlar sundu.
+ Ekran çok başarılı konumlandırılmış.
+ İşçilik ortalamada.
+ Motor sesi kulağa çok hoş geliyor.
+ Viraj performansları karoserine göre çok iyi.
+ Yakıt tüketimi sakin kullanımlarda iyi ancak …
+ Hızlanması 1.6 litrelik motorlara nazire yaparcasına başarılı.

-    Koltuk yapıları biraz dar.
-    Yalıtım daha başarılı olabilir.
-    Şanzıman biraz silkeliyor.
-    Konsolda daha kaliteli tuş yapısı olsa hiç de fena olmaz.

TEKNİK DETAYLAR

2016 Hyundai i20 Active 1.0 Elite 62.550 TL 
2016 Hyundai i20 Active 1.4 Elite AT 63.150 TL

TEST KONUĞUMUZ / 1.0 ELİTE

Silindir Hacmi: 998 cc
Beygir Gücü: 120 HP 
Maksimum Tork: 171 Nm
0-100 Km Hızlanma :10.4 sn
Maksimum Hız: 183 km/s
Vites Tipi: 6 İleri Düz

Yakıt Türü: Benzin
Şehir İçi Ortalama Tüketim: 6.2 lt
Şehir Dışı Ortalama Tüketim: 4.5 lt
Karma Yakıt Tüketimi: 5.1 lt

Uzunluk: 4065 mm
Genişlik: 1760 mm
Yükseklik: 1529 mm
Boş Ağırlık: 1075 kg

Bagaj Hacmi: 301 lt
Yakıt Deposu: 50 lt
Lastik Ölçüleri: 205/45 R17
Yıllık Vergisi: 623 TL

YORUMLAR 1
  • Dostum 8 yıl önce Şikayet Et
    63 000 tele bedava bu hurdaya
    Cevapla