Araç sahipleri dikkat! O parayı almayı unutmayın
Trafik kazası yapan aracınızı tamir ettirdiğinizde değeri kayboluyor. Bu değer kaybını hem kasko hem de karşı tarafın sigortasından karşılamayı ihmal etmeyin.
Türkiye'de her gün binlerce maddi hasarlı kaza gerçekleşiyor. Bu kazalarda hasar gören araçların maliyetleri sigorta şirketlerince karşılanıyor. Suçlu aracın trafik sigortası karşı tarafın hasarını ödüyor. Ayrıca kaskosu bulunan araçlardaki hasarlar da yine sigorta şirketleri tarafından ödeniyor. Ancak bu tamirat sonrasında araçların değerleri düşüyor. Hasarlı oldukları TRAMER kayıtlarına giren araçlar satış sırasında daha düşük değerde satılıyor.
Bu durum araç sahibine maddi zarar veriyor. Ancak birçok vatandaşın bilmediği bir hak bulunuyor. Bu da aracın değer kaybının tazmini. Birçok araç sahibi aracının tamiri sonrasında otomobilin yenilendiğini düşünüyor ama durum öyle değil. Aracınız değişen parçaları ya da yapılan boya sebebiyle daha düşük değerde satılıyor.
Burada hiçbir kusuru olmamasına rağmen aracı hasar gören ve değeri düşen vatandaşlar sigorta şirketlerine bunun tazmini için başvurabiliyor. Ancak sigorta şirketleri bunu ödemeye yanaşmıyorlar. Bu durumda 2 yıllık bir süre içinde dava açma hakkı bulunuyor. Burada değer kaybı parası karşı tarafın sigortasından karşılanıyor. Bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor. Yargıtay değer kaybını zarar kalemleri arasında saydığı için hukuken de bu hakkınız bulunuyor.
YAZILI BAŞVURU GEREKİYOR
Aracın hasarının tespiti sırasında verilen expertiz raporlarında değer kaybının da bulunması gerekiyor. Bu kaybın maddi miktarı belirlendikten sonra önce sigorta şirketine yazılı başvuru yapmak gerekiyor. Ödenmediği takdirde ise mahkeme yoluna gidiliyor. Bu konu bazı kasko poliçelerinde teminatlar arasında da sayılıyor. O yüzden poliçenizi iyi incelemenizde yarar var. Sizin arabanıza zarar veren aracın sigortası yok ise bu kez kişilere de değer kaybı davası açılabiliyor. Araç ticari bir araç ise değer kaybıyla birlikte aracın tamirde kaldığı sürede meydana gelen kayıplarda talep edilebiliyor.
KAYIP NASIL HESAPLANIYOR
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün kararına göre araç değer kaybı tespitini sigorta ekspertizleri yapabiliyor. Araç değer kaybı hesaplaması için hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, marka ve model bilgisi, üretim yılı, trafiğe çıkış tarihi, pazar değeri gibi faktörler esas alınıyor.
HANGİ EVRAKLAR GEREKİYOR
- Kaza tespit tutanağı
- Servis raporu ve servis faturası
- Sigorta poliçesi
- Hasara ait fotoğraflar
-
Efedayı 7 yıl önce Şikayet EtKusurlu taraf kaçtıysa ve bulunamadıysa da kusursuz tarafın araç değer yitimi hakkaniyet gereği ödenmelidir...Beğen Toplam 1 beğeni
-
bozok 7 yıl önce Şikayet EtAmerikada Almanya da falan dizel araba yok. Neden mi? Çünkü benzin çok ucuz. Bizdeki gibi 1 motor 1.2 motor da yok. neden mi çünkü hem benzin ucuz hem vergiler normal. Tamam bunu geçelim. Ya bir kilo et ukraynaya uçakla gidip 5 kilo et alıp uçakla geri dönseniz aynı fiyata gelir mi?Beğen Toplam 2 beğeni
-
ali 7 yıl önce Şikayet EtŞu sigorta sektörü artık devletin ve vatandaşın gündemi olamaktan çıksın.Bu ülkede hiçbir şey düzgün işlemezken birde düzgün işlemeyen devlet sigorta sektörüne müdahale edip bu işten geçim yapanları zor durumda bırakmasınBeğen Toplam 1 beğeni
-
Gudor 7 yıl önce Şikayet EtYazıyı da kendin beğendin herhalde :)))Beğen Toplam 1 beğeni
-
veli 7 yıl önce Şikayet EtKafaya bak güneş geçti heraldeBeğen
-
Alo 7 yıl önce Şikayet EtGalip olan Allah dırBeğen Toplam 1 beğeni
-
mezzo 7 yıl önce Şikayet EtBenim araba 18 yaşında o kapsama girmiyormuş anlıyacağınız biz gine harralıyızBeğen
-
cenk can 7 yıl önce Şikayet EtDevlet devletligini yapsa .Deseki kaza sonrası deger kaybınıda vatandaşa ödiceksin dese sigorta fırmaları öder.Ama nerde Bizim devlet vatandaşınımı düşüncek .O sizin söylediginiz İnsanını düşünen devletlerde olur .Bizim devlet sistemi kople yanlış.fazlada konuşmıyımBeğen Toplam 7 beğeni