Araba aldıktan sonra hangi bakımlar yapılmalı?

İkinci el araç aldığınızda mutlaka kontrol etmeniz gereken parçalar bulunuyor.

Araba aldıktan sonra hangi bakımlar yapılmalı?
Araba aldıktan sonra hangi bakımlar yapılmalı?
GİRİŞ 29.12.2016 14:59 GÜNCELLEME 29.12.2016 15:25
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Diyelim ki, ikinci el bir otomobili beğendiniz, parayı bastırıp aldınız. Tabi ki, almadan önce ustanıza veya ekpertize göstermişsinizdir. Sıkıntı çıkmadıysa, doğru notere...

Ancak noterden sonra da iş bitmiyor. Bu araç kullanılmış bir araç olduğundan mutlaka yapmanız gereken bazı kontroller var.

İşte o kontroller...

FREN TERTİBATI

Frenler araçlar için hayati önem taşıyan fren sisteminin ilk etapta fren balataları kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmelidir. Fren diskleri ve varsa kampanaların yüzeyleri de kontrol edilmeli, gerekiyorsa onarılmalı veya yenilenmelidir. Fren hidrolik seviyesi de kontrol edilmeli, eğer bir eksilme varsa sistemde bir probleme de işaret edebilir..

10 yaşın üzerinde ise...

Ancak özellikle 10 yaşın üstündeki otomobillerin fren hortumlarının mutlaka yenilenmesi, fren merkezi ile pistonların kontrol edilmesi gerekir. Fren sisteminin çalışmamasıyla sürüş sırasında karşılaşacağınız bu sürpriz size sıkıntı yaşatabilir..

TRİGER KAYIŞI

Triger kayışı, motorun krank mili ile kam mili arasında güç iletimi yapan triger kayışı otomobil için hayati önem taşır. 1970'li yıllara kadar üretilen araçların çoğunda triger kayışı bulunmazken, günümüz otomobillerinin bazılarında zincir tercih edilmiştir. En çok kullanılan triger kayışının ömrü (40.000-100.000 km) sayesinde çoğu zaman unutulan bu parça, belli bir kilometreyi aşmış otomobillerde mutlaka değiştirilmelidir.

Sertliğe dikkat!

Bu değişimde bilya, varsa gerdirme yayı ve diğer birkaç küçük parçanın da mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Triger kayışı ihmal edildiğinde motorda ciddi masraflar ortaya çıkar. Ayrıca kayışın sertliğinin de doğru ayarlanması gerekir.

ROT BALANS AYARI

Rot ayarı, otomobilin sürüş güvenliğini direkt olarak etkileyen rot ve balans ayarlarının kontrol edilmesi sadece biraz zaman ve para kaybına yol açıyor gibi görünebilir. Ancak çıkacak sorunların önüne geçerek aracın yol tutuş güvenliğini arttırabilirsiniz. Birbirinden bağımsız iki ayar olan rot ve balans ayarı tabii ki yeni lastiklere sahip bir otomobilde yapılması gerekir. .

LASTİKLER

Bunun için de lastiklerin yeni veya diş derinliği tam, yanaklarının kırılmamış veya yıpranmamış olması ve üretim tarihinin de çok eski olmaması gerekir. Ayrıca otomobilin üzerindeki lastiklerin orijinal ebatlarda olup olmadığını kontrol edin..

FİLTRE VE ANTİFRİZ

Diğer Kontroller Otomobilin periyodik bakımının yaptırılması; sürüş güvenliği, performansı ve yakıt tüketimi gibi unsurların olumsuz etkilenmemesi için önemlidir. Bu nedenle motor yağı, yağ, yakıt ve hava filtreleri, bujiler ve antifriz yoğunluğu kontrol edilmelidir.

Amortisörler, şanzıman ve hidrolik direksiyon yağlarıyla aks ve çeşitli keçelerin de gözden geçirilmesi muhtemel sorunları azaltacaktır.

SUPAP AYARI

Aracın supap ayarı, jikle kontrolü veya karbüratör ayarlarının da kontrol edilmesinde yarar var. Akünün şarj yoğunluğu, V kayışlarının kontrolü ve motor takozlarının kontrol edilmesi gerekir.

YORUMLAR 3
  • olmazz 7 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl iş noterden sonra diyo iş işten geçtikten sonra mekanik aksana kaporta aksanına baksan ne yazar geri dönüşü olurmu
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka adam diyor alındıktan sonra tüm bakımları yapın zaten ekspertiz e göstermiş almadan önce kaza boya falan var mi diye
    Cevapla
  • zafer akdeniz 7 yıl önce Şikayet Et
    bence sıfır alacaksınız okadar abartmayın 2. el sonuçta
    Cevapla