Lastik ömrünü uzatmak için ne yapmalı?

Binlerce kilometre yapmak üzere üretilen lastikler, bazı tedbirlerle daha uzun süre kullanılabilir.

Lastik ömrünü uzatmak için ne yapmalı?
Lastik ömrünü uzatmak için ne yapmalı?
GİRİŞ 01.08.2016 14:09 GÜNCELLEME 01.08.2016 15:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Lstik, hem sürüş güvenliği hem de performansı için çok önemli bir etken. Doğru kullanılmadığında ise ömrü uzun olmuyor.

Peki, lastik ömrünü uzatmak için ne yapmalı?

Michelin, bu konuyla ilgili ipuçlarını paylaştı. Buna göre, binlerce kilometre yol yapmak için geliştirilen lastikler; fiziksel, çevresel ve insan faktörü olmak üzere üç ana kategorideki etkileyiciden zarar görüyor.

Yırtık ve şişliklere dikkat!

Yaşlanma, aşınma, hasar, yol şartlarından zarar gören lastiklerin kilometre ömrü önemli ölçüde azalır. Lastik yüzeyinde, yanaklarında meydana gelen kesik, yırtık ve şişlikler nedeniyle ömrünü tamamlayan lastik, yol ve yolcu güvenliğini tehdit eder. Bu yüzden bakımları düzgün şekilde yapılmayan lastikler, daha fazla hasar ve aşınmaya maruz kalarak araç ve yolcu güvenliğini azaltır.

İnsan faktörü lastik ömrünü uzatır

Lastik ömrünü tehdit eden bir diğer aktör ise insan faktörü olarak ön plana çıkıyor. Lastiğin rutin kontrollerinin yapılmaması, doğru lastik hava basıncında tutulmaması, patlak şekilde kullanılmış bir lastiğin yeniden şişirilmesi lastik ömrünü doğrudan etkiliyor. Ayrıca farklı tiplerde lastiklerin eşzamanlı olarak kullanılması, ani hızlanma ve frenlemeye bağlı kullanış biçimleri, jant ve lastiğin ebatlarının eşleşmemesi, mevsime göre lastik kullanılmaması, balans ayarının yapılmaması nedeniyle de zarar gören lastikler direksiyon hakimiyetinin kaybedilerek yol ve yolcu güvenliğini olumsuz yönde etkiliyor.

Hava koşulları

Hava koşulları; aşırı sıcaklık, yağmur, kar, buz, yağ ve gres yağı gibi çevresel faktörlerden de olumsuz etkilenen lastiklerin kilometre ömrü önemli ölçüde azalıyor.

YORUMLAR 1
  • fethi 7 yıl önce Şikayet Et
    ben bir ip ucu göremedim!
    Cevapla