Orjinal parça mı, yan sanayi mi?
Araçta malzeme değiştirirken orjinal parça mı, yoksa yan sanayi mi kullanmak gerekir?
Otomobil sahiplerinin özellikle kaza, arıza ve ya bakım zamanı kafalarını karıştıran sorulardan biri de 'Orjinal parça mı, yan sanayi mi?' sorusu. Bu konuda sürücüler az çok fikir sahibi. Biz ise şunu kullanın, bunu taktırın demek yerine, avantajları ile dezavantajları anlatacağız. Karar yine sizin...
ARACIN YAŞI NE?
Orjinal ve yan sanayi ayrımında ilk önce bakılan aracın yaşı. Eğer aracın garantisi devam ediyorsa, sanayiye ya da özel servise gittiğinizde, araç garantide çıkacaktır. Dolayısıyla garanti süresi bitmeden arıza veren bir parça için (Direksiyon kutusu vb.) para ödemek durumunda kalabilirsiniz. Aracın garantisi bitmiş olsa bile, yaşı küçük bir araçta yan sanayi ürünü kullanmak, üstelik bir de işin ehli olmayan ustaları tercih etmek canınızı sıkabilir. Yan sanayi ürünü orjinale göre daha ucuz olabilir, ancak sizin aracınız ucuz değil.
Yaşı ilerleyen otomobillerde ise orjinal parçaya para vermek daha can sıkıcı olabilir. Bu otomobillere ne kadar masraf yaparsanız yapın, tamamen sorunsuz hale getirmek çok zordur. Bununla birlikte yan sanayi ürünün de orjinal parça gibi görevini tam anlamıyla yapması zordur. Örneğin taklit edilen bir motor filtresi, kullanılan malzeme itibariyle motor yağını yeterince koruyamayabilir. Ömrü de orjinale göre daha kısa olur. Görevini iyi yapamayan bir parça, diğer aksamların bozulmasına neden olabilir.
Özellikle güvenliğin bel kemiği olan fren balatalarında bu ayrım daha bariz öne çıkıyor. Yan ürün bir balatanın ömrü kısa olabileceği gibi, frene bastığınızda çıkan ses sizi rahatsız edebilir. Üstelik balatalar ısındığında fren mesafesi uzar, aşınma da artar. Yani kullanılan malzeme itibariyle yan sanayi, orjinal parçanın verdiği güveni vermez. Yine egzoz ve hava filtresi gibi diğer mekanik parçalarda da yan sanayi kullanılması, hem bu parçalarda, hem de genel olarak araçta performans düşüklüğüne neden olabilir. Bu kapsama amortisör ve rotlar gibi yürüyenle alakalı parçaları da eklemek gerekir. Çünkü yürüyen parçaları da otomobilde hayati öneme sahiptir.
PARÇALAR MEKANİK DEĞİLSE
Yine de mekanik ya da elektronik olmayan parçalarda yan sanayi kullanmak çok bir şey değiştirmez. Mesela kapı kolu gibi ya da aracın içindeki plastik parçalar gibi... Bu tür alanlarda taklit malzemeleri kullanmak güvenlik açısından çok büyük bir sorun teşkil etmez. Daha çok kullanıma göre orjinale oranla dayanaksız olabilir.
AVANTAJLAR, DEZAVANTAJLAR
Toparlayacak olursak, orjinal parça pahalıdır, ama güvenlidir, garantilidir, işini daha yapar ve kaliteli malzemeden üretilir.
Yan sanayi ürünleri ise fiyat avantajına sahiptir, ama daha kısa ömürlüdür ve görev tam yapamadığında aracınızın diğer aksamlarını da olumsuz etkileyebilir. Ayrıca montajda sorun yaşama ihtimali de unutmamak gerek.