Plastik ve metal atıklardan otomobil üretecek

Denizli Belediyesi, dış aksamı ve kaporta kısmı plastik ve metal atıklardan oluşan, güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışma imkanına sahip elektrikli otomobil üretecek.

Plastik ve metal atıklardan otomobil üretecek
Plastik ve metal atıklardan otomobil üretecek
GİRİŞ 31.10.2008 14:14 GÜNCELLEME 31.10.2008 14:14

Denizli Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Almanya'nın Regensburg Üniversitesi öğrencileriyle dış aksamı ve kaporta kısmı plastik ve metal atıklardan oluşan, güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışma imkanına sahip elektrikli otomobil üretecek.

Pamukkale ve Regensburg üniversiteleri öğrencileri ile Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, projenin tanıtımı için bir toplantı düzenledi. Otomobil, büyük bir kısmının metal ve plastik atıklardan yapılması, ayrıca rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışabilmesiyle bu alanda dünyada ilk olacak. Saatte 50 kilometre hıza ulaşabilecek otomobil, dört yolcu taşıyabilecek. Enerjisi prizden değil, bataryadan alınacak. Dolu batarya, otomobele yaklaşık 100 kilometre götürecek. Otomobilin maliyeti ise 5- 10 bin YTL arasında olacak. Talep durumunda satışa da sunulacak. 2008 sonuna kadar Almanya'dan 17 öğrencinin geleceği ve ilk otomobilin 2009 sonuna kadar üretilebilmesi için çalışmalara hız verileceği bildirildi.

Türk ve Alman öğrenciler, Başkan Yardımcısı Gökoğlan'ın önderliğinde çalışmalara başladı. Proje hakkında bilgi veren Gökoğlan, PAÜ Makine Mühendisliği ve Regensburg Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümleriyle çevreci otomobil için anlaşma yaptıklarını söyledi. Projenin ilk etabının belediyede yapılacağını ifade eden Gökoğlan, şu bilgileri verdi: "Projenin Türkiye'deki çalışma alanı Denizli Belediyesi olacak. Bu otomobilin yakıtı, güneş ve rüzgar enerjisinden elde edilecek. En önemli özelliği ise dış aksamı ve kaporta sisteminin, atıklardan elde edilen plastikler ve metallerden yapılması. Denizli Belediyesi olarak bu projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz."

Regensburg Üniversitesi öğrencilerinden Mathias Weber, Beneakikt Steiniger ve Rottmeier Alfons ile PAÜ öğrencileri Ali Kerem Karagöz ve Osman Ömer Güner projeyi başlattı.

(CİHAN)