Kendi kendine frene basan otomobil

Şehir içinde kazaların yüzde 50'si sürücünün frene basmamasından meydana geliyor. Yeni güvenlik sistemleri, sürücünün yerine frene basıp kazaları önlüyor..

Kendi kendine frene basan otomobil
Kendi kendine frene basan otomobil
GİRİŞ 01.09.2008 09:58 GÜNCELLEME 01.09.2008 09:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Araştırmalara göre, çarpışmaların yüzde 75'i 30 km/s'ye kadar hızlarda meydana geliyor. Bunların yüzde 50'sinde, sürücü genellikle dikkat dağılmasından ötürü hiç frene basmamış oluyor. Volvo'nun yeni modeli XC60'da bulunan ve 'Şehirde Güvenlik' adı verilen sistem sürücünün yoğun trafikte sık görülen düşük hızlı arkadan çarpmaları önleyebilmesini sağlıyor. Bu sistem sürücünün yoğun trafikte sık görülen düşük hızlı arkadan çarpmaları önleyebilmesini sağlıyor. Bu sistem sayesinde otomobil, öndeki otomobile çarpmak üzereyse ve sürücü müdahale etmiyorsa, kendiliğinden fren yapıyor. Sistem şöyle çalışıyor: İç dikiz aynası yüksekliğinde bulunan ve ön cama entegre olan bir lazer sensörü ile araç öndeki trafiği izliyor. Otomobilin ön tamponundan 10 metreye kadar uzaktaki otomobil ve nesneleri saptayabiliyor. Sistem, otomobilin hızına ve öndeki otomobil ile uzaklığa bakarak saniyede 50 hesaplamayla çarpışmayı önlemek için ne kadar fren kuvveti uygulanması gerektiğini belirliyor. Eğer bu kuvvet sürücünün tepkisi olmaksızın belli bir sınırı aşarsa, sistem, çarpışmanın kaçınılmaz olduğunu belirliyor. Otomobili frenleyip, gaz kelebeğini kısarak ve arkadaki trafiği uyarmak için fren lambalarını yakarak çarpışmanın önlenmesini sağlıyor.

Volvo XC60 ekimde Türkiye'de

Volvo XC60, İstanbul Auto Show'da tanıtılarak ekim ayında satışa sunuluyor. Volvo XC60, 285 beygir gücünde turbo T6 motor ile 185 bg'lik D5 turbodizel versiyonlara sahip. Tüm modellerde dört tekerleklerden çekiş (AWD) sistemini standart olarak sunan XC60'da, 170 g/km düzeyinde karbondioksit salımı olan 2.4 lt. 163 bg'lik Euro 5 dizel motor seçeneği 2009 da sunulacak.

Sabah

YORUMLAR 2
  • Mehmet Ali Karabulut 16 yıl önce Şikayet Et
    en iyi fren ayak freni^^. Sistemin adı her ne ise, kim önce bulduysa bulmuş olsun, ne Volvo alacak para var ne Mercedes. En iyisi manuel frene devaaam:)
    Cevapla
  • fahrettin kabakçı 16 yıl önce Şikayet Et
    günaydın sabah, günaydın volvo... bu yeni bi sistem mi?? mercedes bu özelliği 2001 yılından itibaren kullanmaya başladı.. ismi de DISTRONIC PLUS tır.. arkadaşlar haberi sanki yeni bi buluşmuş gibi vermişler :) ayrıca bundaki sistem çok kötüymüş mercedeste 200 km hızla giderken bile öndeki bi araçla 100 metreye kadar takip mesafesi koruyabiliyorsunuz.. şehir içinde de fren kullanmanıza gerek yok aradaki mesafeyi ayarlayın(3 metreden 100 metreye kadar) , bırakın araba kendisi gitsin.. mercedesten başka araba tanımam ben.. SELAMLAR
    Cevapla