Tek şarjla 450 kilometre menzili var

Yerli otobüs ve minibüs üreticisi Karsan, elektrikli ürün yelpazesini genişleterek e-ATA serisiyle 10, 12 ve 18 metrelik seçenekleriyle tüm ürün gamını yeniledi.

Tek şarjla 450 kilometre menzili var
Tek şarjla 450 kilometre menzili var
GİRİŞ 27.09.2021 09:55 GÜNCELLEME 27.09.2021 09:55

Karsan, yeni yüzde 100 elektrikli model ailesi e-ATA’yı Bursa’daki fabrikasında tanıttı. Kalabalık şehirlerin çevreci otobüs ihtiyaçlarını karşılamak üzere pazara sunulan e-ATA serisi 10, 12 ve 18 metre uzunluğunda üç farklı model olarak pazardaki yerini aldı. 150 kWh’tan 600 kWh’a kadar 7 farklı batarya paketiyle tercih edilebilen e-ATA, gerçek sürüş koşullarında 450 kilometreye kadar menzil sunuyor.

ROMANYA HEMEN 56 ADET SATIN ALDI

Seri üretime başladıklarını belirten Karsan CEO’su Okan Baş, “Kalabalık şehirlerin artan büyük boy elektrikli toplu taşıma ihtiyacına esnek ve çevreci çözümlerle cevap aradık. 2 milyon kilometrenin üzerindeki elektrikli araç tecrübemizi büyük boy otobüslere taşıyarak 10, 12 ve 18 metre boyutlarındaki e-ATA serimizi geliştirdik. Böylece, elektrikli ürün gamımızı tamamladık ve 6 metreden 18 metreye uzanan tüm boyutlarda yüzde 100 elektrikli araç sunabilen Avrupa’daki ilk ve tek marka olduk. 10 metrelik e-ATA için ilk siparişler Romanya’dan geldi. 10 adetlik ilk e-ATA filomuzu Aralık ayında Romanya’nın Slatina şehrine teslim etmiş olacağız. Öte yandan, geçtiğimiz ay 18 metre sınıfındaki e-ATA için de 56 adetlik bir anlaşma imzalamıştık. Bu otobüsleri de 2022 itibariyle Romanya’nın iki farklı şehrine teslim etmeyi hedefliyoruz. Anlaşmanın boyutu 35 milyon avro” açıklamasını yaptı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ MODELLERLE İLGİLENİYOR

Türkiye içinde çalışmaların olduğunu aktaran Baş şöyle devam etti: “İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir, Mersin ve Kocaeli gibi belediyelerden ilgi var. Hatta yakında bir zamanda Road Show’da yapacağız. Dolayısıyla çok uzamayacaktır diye düşünüyorum açıkçası. Önümüzdeki yıllar, aylar içerisinde belki görebileceğiz diye düşünüyorum.”

AVRUPALI ŞEHİRLER STANDART GETİRDİ

Avrupa’nın e-ATA serisi gibi büyük sınıftaki yüzde 100 elektrikli otobüslere önümüzdeki dönemde önemli ölçüde ihtiyaç duyacağını belirten Karsan CEO’su Okan Baş, “Avrupa şehir içi otobüs pazarına baktığımızda pazarın yüzde 83’ünü 12 ve 18 metrelik büyük boy otobüslerden oluştuğunu görüyoruz.

Öte yandan, dizelden elektrikli otobüslere dönüşüm ise hızla artıyor. 2024’te satılan araçların yüzde 35’inin, 2030’da ise en az yüzde 50’sinin tamamen elektrikli olması bekleniyor. Bu dönüşümü desteklemek adına Paris, Londra ve Hamburg gibi büyük şehirler artık yeni otobüs alımlarında sıfır emisyonlu araç olması şartı getirdiler. Karsan ise bu dönüşümü önceden öngörerek 5 yıl öncesinde tüm planlamalarını buna göre yapmıştı” diyerek sözlerini sürdürdü.