6 yıl sonra yükseldi! Ford’a bir Türk tasarımcı daha

Yaklaşık 6 yılı aşkın süredir Ford Motor Company bünyesinde görev yapan Türk tasarımcı Ege Argüden de, “kıdemli tasarımcı” unvanına yükseldi. Argüden, böylece ABD’li şirketin önemli Türk tasarımcıları arasına katılmış oldu.

6 yıl sonra yükseldi! Ford’a bir Türk tasarımcı daha
6 yıl sonra yükseldi! Ford’a bir Türk tasarımcı daha
GİRİŞ 27.09.2021 09:37 GÜNCELLEME 27.09.2021 09:37

Otomotiv dünyasında vegan modeller yaygınlaşıyor. Artık çok sayıda üretici vegan otomobiller üretiyor. 

VOLVO CARS'TAN 'VEGAN' ATAĞI

İsveçli otomobil üreticisi Volvo Cars, tamamen elektrikli otomobillerinde bundan böyle deri malzeme kullanmayacağını açıklayarak “vegan otomobiller” olarak nitelenen akıma ilişkin yeni bir adım atmış oldu.

Bu kararın uygulamasına, tamamen elektrikli yeni C40 Recharge’dan başlayacağını belirten şirket, 2030 yılına kadar içerisinde deri malzeme bulunmayan tamamen elektrikli otomobiller piyasaya sunacak.

Volvo Cars müşterilerine, deri iç mekân seçenekleri yerine biyolojik bazlı ve geri dönüştürülmüş kaynaklardan üretilen yüksek kaliteli sürdürülebilir malzemeler gibi alternatifler sunacak. Şirket, 2025’e kadar yeni modellerindeki malzemenin yüzde 25’inin geri dönüştürülmüş ve bio-tabanlı içerikten oluşmasını hedefliyor.

ELEKTRİKLİLERDEN AİLE KURDU 

Karsan, yeni yüzde 100 elektrikli otobüs ailesi “e-ATA”yı tanıttı. 10, 12 ve 18 metre uzunluğunda üç farklı model olarak pazardaki yerini alan e-ATA, adını Türkçe’de ailenin büyükleri anlamına gelen “Ata”dan almış. Doğuştan elektrikli e-ATA, batarya teknolojilerinden taşıma kapasitesine kadar birçok alanda oldukça esnek bir yapı sunarak ihtiyaçlara hızla yanıt verebiliyor.

150 kWh’tan 600 kWh’a kadar 7 farklı batarya paketiyle tercih edilebilen e-ATA, gerçek sürüş koşullarında 450 kilometreye kadar menzil sunuyor. Seri üretime başladıklarını belirten Karsan CEO’su Okan Baş, “2 milyon kilometrenin üzerindeki elektrikli araç tecrübemizi büyük boy otobüslere taşıyarak 10, 12 ve 18 metre boyutlarındaki e-ATA serimizi geliştirdik.

Böylece, elektrikli ürün gamımızı tamamladık ve 6 metreden 18 metreye uzanan tüm boyutlarda yüzde 100 elektrikli araç sunabilen Avrupa’daki ilk ve tek marka olduk. 10 metrelik e-ATA için ilk siparişler Romanya’dan geldi. 10 adetlik ilk e-ATA filomuzu Aralık ayında Romanya’nın Slatina şehrine teslim etmiş olacağız. Geçtiğimiz ay 18 metre sınıfındaki e-ATA için de 56 adetlik bir anlaşma imzaladık” dedi.

KORELİ KAMYONA TÜRK KOLTUĞU 

Kibar Holding grup şirketlerinden Assan Hanil, kendi sınıfında dünyanın ilk hidrojen yakıt hücreli elektrikli kamyonu “Hyundai Xcient Fuel Cell”in koltuklarını üretmeye başladı. 1.5 yıllık Ar-Ge ve tasarım süreçleriyle geliştirilen koltukların seri üretimine başlanırken, sürücü ve yolcu koltuklarının hava süspansiyonlu olduğu belirtiliyor.

13 [6 yıl sonra yükseldi Ford’a bir Türk tasarımcı daha]

Şirketin Kocaeli’deki tesislerinde üretilip Kore’ye ihraç edilen ürünler, oradan da kamyonlarla birlikte Avrupa’ya gidiyor. Sınıfının ilk örneği olan hidrojen yakıtlı kamyon Avrupa’da yollardaki yerini aldı.

'AURA'SI BİR HAYLİ YÜKSEK! 

Genelde enerjisi yüksek insanlara söylenen “aurası yüksek” lafı, bu kez tamamen elektrikli yani “enerjisi yüksek” bir otomobilde vücut buldu. Dört İngiliz şirketin iş birliğiyle geliştirilip tanıtılan “Aura”, elektrikli süper otomobiller arasında yerini almaya hazırlanıyor.

Hafif doğal kompozit malzemelerle üretilmesi hedeflenen Aura, düşük rüzgâr direncine sahip gövde tasarımının yanı sıra sürücünün yola ve sürüşe odaklanmasını sağlayacak minimalist iç mekanıyla da dikkat çekici. İki kişilik, üstü tamamen açık konseptin geliştirilmesi ve yürüyen prototipinin imal edilmesi, tamamen “pandemi kısıtlaması sırasında” gerçekleşmiş. Yaklaşık 550 km menzile sahip olacağı belirtilen aracın seri üretime geçtiği zamanı beklemek gerek...