Elon Musk'tan çip krizi açıklaması

Tesla CEO'su Elon Musk, küresel düzeyde devam eden yarı iletken krizinin gelecek yıl biteceğini söyledi.

Elon Musk'tan çip krizi açıklaması
Elon Musk'tan çip krizi açıklaması
GİRİŞ 27.09.2021 10:20 GÜNCELLEME 27.09.2021 10:20
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Küresel çip krizi hız kesmeden devam ederken, Tesla CEO'su Elon Musk'tan dikkat çeken bir çıkış geldi. İtalya Teknoloji Haftası kapsamında Stellantis Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann'ın konuşma yaptığı bir oturuma canlı bağlanan Musk, inşası devam eden çip fabrikalarının küresel krizi yakında bitireceğini söyledi. Çip sorununun "kısa vadeli" bir sorun olduğunu düşündüğünü belirtti.

Çip krizi devasa boyuta ulaştı! 7 milyon araç daha az üretilecekÇip krizi devasa boyuta ulaştı! 7 milyon araç daha az üretilecek

Söz konusu tesisler sayesinde küresel otomotiv üretiminin çip krizinden kısa vadede etkileneceğini bildiren Musk, "Hali hazırda birden fazla çip fabrikasının inşası devam ediyor. Önümüzdeki yıl, çip tedarikinde iyi bir kapasiteye ulaşacağımızı tahmin ediyorum" dedi. Musk'ın hangi çip üreticilerini işaret ettiği ise belirsiz kaldı.

Öte yandan, söz konusu oturumda Stellantis ve Tesla'nın artan küresel enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiden gelebilecek potansiyel destek konusunda anlaşmaya varması da dikkat çekti. Musk, konu ile ilgili olarak, "Bazı ülkelerin güvenli olan nükleer enerjiden yakın zamanda uzaklaşmasına şaşırıyorum" ifadesini kullandı.

Musk, söz konusu oturumda Elkann'a artık Stellantis'in bir parçası olan Fiat Chrysler'in robot birimi Comau'dan, Tesla Model 3'ün üretimin başlamasıyla bağlantılı olarak şirketi için "en sancılı dönemlerden biri" dediği dönemde aldığı destek için teşekkürü de ihmal etmedi. Musk, Tesla o dönemde iflasın eşiğine geldiğini vurgulayarak, "John o dönem bana çok yardım etti" dedi.

210 MİLYAR DOLARLIK ZARAR YARATACAK

Musk'ın açıklamalarının yanı sıra, araştırma firmaları çip krizinin bilançosunun her geçen ağırlaştığına yönelik veriler paylaşıyor.

Markalar yıl sonu satış tahminlerini birbiri ardına düşürürken, ihracatta ise 3. kez hedef aşağı çekildi. Yaşanan gelişmeler, tedarik sanayisinde de sipariş iptallerine neden oluyor.

Alixpartners tarafından yapılan bir çalışmada, söz konusu krizin otomotiv üreticilerine yıl sonuna kadar 210 milyar dolarlık fatura çıkaracağı ortaya konurken, Susquehanna Financial Group ise, çip siparişi veren otomotiv şirketlerinde tedarik sürelerinin 21 haftaya çıktığını açıkladı.

YORUMLAR 6
  • Nuri 2 yıl önce Şikayet Et
    Sacma birşey var !! fabrikaları neden çalışmıyor?kaç milyon çip gerekliymiş araba için?
    Cevapla
  • Yakub 2 yıl önce Şikayet Et
    Çipin yapıldığı ham maddeye inşaAllah ulaşamaz hale gelirsiniz. Türkiye kendi çipini mutlaka yapar inşaAllah. Allah’ımız cc bize yardım etsin Amerika ‘ya yardım etmesin. Amin
    Cevapla
  • muhammet 2 yıl önce Şikayet Et
    La hacı bi kerede milliyetçiliğinizi kabartmayın be de bizde kendi çipimizi üretip dünyaya satalım de ama sen diyosun muhtaç kal adsm fabrikalar kurduruyo sen beddua ediyon böyle ülkemiz hiç bir yere ulaşamaz
    Cevapla
  • ÇÜNKÜ 2 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut çip fabrikaları insan ve hayvanlara takılması planlanan milyarlarca çipi üretmekle meşguller.
    Cevapla
  • BBOZKURT 2 yıl önce Şikayet Et
    katılıyorum kardeşim
    Cevapla
  • deli 2 yıl önce Şikayet Et
    bu ve bunun gibi deccale çalışan insanlar hiç güven vermiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle