Çip krizi devasa boyuta ulaştı! 7 milyon araç daha az üretilecek

Yarı iletken çip arzında yaşanan sıkıntının küresel otomotiv endüstrisinde bu yıl 210 milyar dolarlık ciro kaybına neden olacağı tahmin edildi.

Çip krizi devasa boyuta ulaştı! 7 milyon araç daha az üretilecek
Çip krizi devasa boyuta ulaştı! 7 milyon araç daha az üretilecek
GİRİŞ 24.09.2021 13:25 GÜNCELLEME 24.09.2021 16:07
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Tüm dünyada baş gösteren çip krizi, gerek araç bulunurluğu gerekse de fiyatlarla kendisini gösterirken, bir anlamda firmaların da planlama yapmalarının önünü kesiyor.

8 MİLYONA YAKIN ARAÇ ÜRETİM KAYBI OLACAK

Danışmanlık firması AlixPartners'dan yapılan açıklamada, Çip krizi nedeniyle otomotiv sektöründe bu yıl 7,7 milyon araçlık üretim kaybının olmasının beklendiği kaydedildi. Şirketin mayıs ayındaki tahminlerinde üretim kaybının bu yıl 3,9 milyon olması bekleniyordu.

Açıklamada, küresel otomotiv sektöründe çip krizi kaynaklı ciro kaybının ise 210 milyar doları bulacağının tahmin edildiği aktarıldı. Şirket mayıs ayındaki tahminlerinde söz konusu ciro kaybının 110 milyar Dolar olacağını öngörmüştü.

AlixPartners'ın Otomotiv ve Endüstriyel Uygulamalar Küresel Eş Lideri Mark Wakefield, çip krizinin şimdiye kadar azalmasının beklendiğini ancak Malezya'daki yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı uygulanan karantina önlemleri ile diğer yerlerde devam eden sıkıntıların işleri daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

Çip sıkıntısının sektörün karşı karşıya olduğu çok sayıdaki aksaklıktan sadece biri olduğuna işaret eden Wakefield, "Otomobil üreticileri ve tedarikçiler için şu anda hataya yer yok. Her alternatifi hesaplamaları ve yalnızca en iyi seçenekleri uyguladıklarından emin olmaları gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

OTOMOBİLDE 'BEYİN' GÖREVİ GÖRÜYOR

Günümüz otomobillerinde neredeyse tüm kontroller bilgisayarlarda ana kartı gibi görev gören 'beyin'ler, yani kontrol üniteleri üzerinden idare ediliyor.

Araçların beyinleri üzerine yazılımlar ile kodlanan programlar, yakıt sistemi, güvenlik donanımları, multimedya sistemlerin ve motor tepkileri gibi fonksiyonları idare ediyor. Bu cihazın içerisinde de sektörde kriz yaratan çipler bulunuyor.

Küresel çip krizi, Türkiye'de dahil olmak üzere bir çok ülkede otomobil üretimini aksatmaya devam ediyor. Yaşanan kriz nedeniyle bugüne kadar General Motors, Fiat Chrysler Automobiles (FCA),Nissan, Volkswagen, Honda, Toyota, Subaru, Daimler, Jaguar Land Rover ve Volvo gibi markalar üretimlerine belirli süre için ara verdiler.

Daha çok Kuzey Amerika pazarını vuran kriz, Türkiye'de de etkisini gösterdi. Oyak Renault, Tofaş ve Ford Otosan gibi yerli üreticiler de çip tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle geçici bir süre için üretimlerine ara vermişlerdi.

Toyota 300 bin, Skoda 100 bin daha az üretecek

Japon otomobil üreticisi Toyota, Eylül ayının ortasında, Mart 2022’nin sonuna kadar 300.000 daha az otomobil üretebileceğini duyurdu.

Yine Skoda CEO’su da yıl sonuna kadar 100 bin adet daha az otomobil üretebileceklerini açıkladı.

Ve Daimler CEO’su Ola Källenius; otomotiv endüstrisi üzerindeki çip krizi baskısının; 2023 yılına kadar önemli ölçüde gevşemesini beklemiyor.

Otomotiv markaları, kısıtlı üretim adetleri nedeniyle bütün satış noktalarına 7.7 milyon adet daha az araç tedarik edebilecekler.

YORUMLAR 39
  • murat 2 yıl önce Şikayet Et
    işlemci bilgisayarlardan söküp taksınlar
    Cevapla
  • Doğrucu 2 yıl önce Şikayet Et
    Demekki türklerin bu işe girme zamanı gelmiş
    Cevapla
  • Hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis, yerli arabadan daha önemlisi yerli cip.
    Cevapla
  • Reel 2 yıl önce Şikayet Et
    Bayılırım karbüratörlü araçlara:) keşke yeniden dönseler.
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    cine amborgo koyacagiz der iken dunya kendine zarar verdi sanmiyorum sorun olsun para gelen seyi niye kapatsinlar bir oyun var
    Cevapla
  • Türkmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Ucuz işçilik deyip herşeyi uzak doğu asyada yaptırırsanız sonuç ortada... Ülkemizde ASELSAN gibi değer Arslan var değerini bilmiyoruz... İlk cep telefonunu yaptı sahip çıkılmadı ASELSAN çip üretiyor ve otomobil çipi üretecek kabiliyet te var...
    Cevapla
  • kirkdort44 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen, inanıyoruz her kabiliyet var bizim insanimizda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle