Sıfır araçta ÖTV fırsatçılığı!

İzmir'de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sonrası bayilerde araç kalmadığını öne süren satıcıların, yüzlerce otomobili boş arazilerde stokladığı ileri sürüldü.

Sıfır araçta ÖTV fırsatçılığı!
Sıfır araçta ÖTV fırsatçılığı!
GİRİŞ 21.09.2021 12:47 GÜNCELLEME 21.09.2021 12:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 600'e yakın aracı park halinde görenler fırsatçılık yapıldığını öne sürerken, iddiaların odağındaki firma yetkilisi ise, 'stokçuluk' yapmadıklarını ve arazideki araçları kiraladıklarını savundu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Fırsatçılık yapan tüm otomotiv markalarını vatandaşlar şikayet etsin. Bayide araç yok, kiralamayı düşünüyorsunuz. Ayrıca bazı firmalar ÖTV avantajlarını tam anlamıyla yansıtmıyor. Farklı bir uygulama yapıp aksesuar satışı adı altında farklı fiyattan satıyorlar." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 12 Ağustos'ta sıfır otomobillere ÖTV indirimi yapıldı. 0 kilometre otomobillerin fiyatlarında önemli ölçüde düşüş yaşanırken, bu rakamların bayilerdeki araç satışlarına yansıtılmadığı öne sürüldü. Bu şikayetler üzerine Ticaret Bakanı Mehmet Muş, söz konusu bayiler için denetim talimatı verdi. Müfettişlerin görev aldığı denetimler sürerken, sosyal medyada bir vatandaş tarafından paylaşılan görüntüyle yeni bir iddia gündeme geldi. Araç satın almak için gittikleri bir Otomobil bayisinde kendilerine stokta araç kalmadığının söylenmesi üzerine aynı firmaya ait olduğunu iddia ettikleri yüzlerce otomobilin yer aldığı videoyu paylaşarak, 'stokçuluk' yapıldığı öne sürülmüştü.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: 

Filo olarak kiralamak bana kılıf gibi gözüküyor. ÖTV  indiriminin ardından bazı firmalar  vatandaşları aksesuarlı araç almak zorunda bırakıyorlar. .Böyle bir şey yasal değil. 

Şu anda bazı firmaların elinde evet araç kalmadı. Ancak bazıları ise fırsatçılık, hortumculuk yapıyor. ÖTV'de devlet bir fedakarlık yaptı. Ancak firmaların bazıları bunu uygulamıyor. Devletin vatandaşa sunduğu avantajı kendisine çevirten firmalar fırsatçıdır.

Kanunda bunlar suçtur. Birileri kendilerine çekiş düzen versinler. Tüketiciler Mobil Tüketici uygulamasını indirip şikayet etsinler.

ÇEVRİLİ ARAZİDE YÜZLERCE OTOMOBİL

Öte yandan  telle çevrili arazide bulunan araçların sıfır olduğu iddia edilmişti. Söz konusu firmanın aksesuar departmanında satış sorumlusu olarak çalışan evli ve 2 çocuk babası Orhan Yıldız (34), "Bu araçlar stoklu ancak filoya ait. Kiralama departmanına ait, operasyonel kiralama için ayrılmış araçlar. Ben istesem bile bu araçları 2 yıl içinde parakende olarak müşteriye satamam. İstenirse araçların şase numaralarını da verebilirim. 600'e yakın araç var. Kiralayamadığımız için bu araçları arazide tutuyoruz. Kiralayabilsek bizim için daha iyi olacak" dedi. Alandaki araçları kanunen satamadıklarını söyleyen Yıldız, "Engelli araçlarını düşünün. Yasa gereği satın alan arkadaş 5 yıl satamıyor. Kiralamada da öyle. Bu araçlar 2 yıl satılamıyor. 2 yıl boyunca kiralamadığın araç, stok maliyeti oluşturuyor" ifadelerini kullanmıştı. 

Birçok büyük firmaya filo araç kiraladıklarını kaydeden Orhan Yıldız, "Sosyal medyada dönen paylaşımlar var. Yüzde 50, ÖTV indirimi olan araçlar var. ÖTV'si yüzde 80'den 50'ye düşen otomobiller bulunuyor. Bu otomobilleri de onlardan zannediyorlar. Burada bulunan otomobillerin birçoğu yüzde 80 ÖTV'li araç. Çoğu indirimi olmayan araç. Sosyal medya paylaşımları gördük. Tepkileri görünce şaşırdık. Ama yanlış anlaşılma" dedi.

Ülke genelinde stokçuluk yapıldığı iddialarının gerçekçi olmadığını belirten Yıldız, piyasada az sayıda araç bulunduğunu belirterek, "Üretim durmak üzere, otomobil fabrikaları taşınıyor, devlet ÖTV'yi de bir anda geriye çekince talep de inanılmaz arttı. Bu inanılmaz talep sonrası mevcut stoklardaki araçlar kısa sürede tükendi" diye konuştu.

FİRMADAN AÇIKLAMA

Honda, bir sosyal medya paylaşımı üzerine yapılan yorumlar ve haberler hakkında açıklama yayınladı. Şirketten yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında, bir Honda bayisinin araç parkı görüntüleri ile bayinin satış yerine stok yaptığı yönünde haksız yorumlarda bulunulduğu belirtilerek, resmi bir açıklama yapma zorunluluğu doğduğu kaydedildi. Açıklamada, şirketin, otomotiv sektörünün sipariş, satış, filo, takas, ikinci el ve teslimat gibi tüm süreçlerine tam hâkim olunmadan yapılan bu mesnetsiz paylaşım, haber ve yorumları üzüntüyle karşıladığı vurgulandı.

Açıklamada, "Söz konusu görüntüler, bayimizin kurumsal firmalara filo kiralama faaliyetlerini yürütmek adına bağlantısı yapılmış ve ayrılmış araçlarını toplu halde bulundurduğu alandan izinsiz olarak alınmıştır. Bu görüntüleri çekerek yayan ve böylece gerek bayimizin ticari itibarına ve gerekse de markamıza zarar verenler için tüm hukuki yollara başvurma haklarımızın saklı olduğunun bilinmesini isteriz." ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR 2
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletin acilen bir önlem alması gerekiyor. İkinci el ithal araç bir çözüm olacaktır.
    Cevapla
  • İlhan Ak 2 yıl önce Şikayet Et
    Serbest piyasa, adamlar kendi şirketinde kullanmak, kiralamak istiyor arabalarını, devlette yurtdışından 2. El Tesla, hibrid vs getirsin, bırakın turşusunu kursunlar arabalarının. Resmen turşu oldu araçlar, nasıl olsa daha da artacak fiyat diye satmaya, kullanmaya kıyamıyor insanlar. Devletin artık piyasayı sakinleştirmesi gerek, tekelciler, karaborsacılar arabaları biriktiriyor, kaz gibi yoluyor vatandaşı, ellerinde patlar yurtdışından 2.el gelirse, güzel bir ders olur. Yoksa seneye iyice uçacak fiyatlar.
    Cevapla