Yerli otomobil TOGG'da yeni gelişme!

Türkiye'nin ilk elektrikli yerli otomobilini geliştirmek için kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu, "togg.com" internet alan adını almak için Amerika Birleşik Devletleri'nde açtığı davayı kaybetti.

GİRİŞ 16.09.2021 16:32 GÜNCELLEME 16.09.2021 17:47
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

ABD'de adaşı çıkan TOGG'un internet alan adı için Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) dava açan Türkiye'nin şikayeti reddedildi. TOGG artık 'togg.com' alan adını kullanamayacak.

Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilmeye başlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 27 Aralık 2019’da tanıtılan TOGG’un CEO'su Gürcan Karakaş, yerli otomobilde TOGG ismi ile devam edeceklerini açıklamıştı.

ABD'DE ADAŞI ÇIKTI

Yüzde 51 yerli üretim yapılacak TOGG’un ABD'de adaşı olduğu ortaya çıktı. Türkiye bu gelişme üzerine “The Office of George Gould” adıyla 2001 yılında Amerikalı George Gould tarafından kurulan yazılım şirketinden internet alan adını almak için Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü’nde (WIPO) dava açtı.

TOGG.COM ADRESİ 2003 YILINDA ALINMIŞ

George Gould isimli bir bilgisayar mühendisinin kurduğu "The Office of George Gould" isimli şirketi için togg.com alan adını 2003 yılında almış, 2010 yılında da şirketini ve isim haklarını bir başka şirkete satmış. Alan adı hali hazırda Kuzey Virjinya eyaletinde bilgisayar altyapıs hizmetleri veren başka bir şirketin internet sitesine yönlendirilmiş durumda.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, 16 Temmuz 2018’de “togg.com.tr” alan adını tescilleyen Türkiye, uluslararası alanda kullanmak için “togg.com” alan adını almak istedi. “togg.com”un NameCheap’ta kayıtlı Amerikalı George Gould’a ait olduğunu öğrenen Türkiye, Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) başvurdu.

"BİLİNMESİ GEREKİRDİ"

Türkiye başvuruda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı TOGG tanıtım lansmanının dünya çapında duyulduğu, 28 Haziran 2018’de kurulan “Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG)” ve “TOGG TURKISH AUTOMOBILE INITIATIVE GROUP” adıyla iki ismi 8 Mart 2019’da, Türk Patent Kurumu’nun da 21 Ocak 2021’de “TOGG” kısaltmasını tescillediğini belirtti. Amerikalı şirketin bunları bilerek art niyet içinde olduğu gerekçesiyle “togg.com”un kendilerine verilmesini istedi.

Alan adının TOGG kurulmadan en az 5 yıl önce alındığını belirten mahkeme ise Amerikalı George Gould’un menfaat için bu adı elinde tuttuğu gerekçesine olumsuz yanıt verdi. Türkiye’yi “ters alan adı ele geçirme” kötü niyetli şikâyetiyle suçlayan mahkeme, Türkiye’nin ihtilaflı alan adının zaten kayıtlı olduğunu bilmesi gerektiğine hükmetti. Bu nedenle Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO) Türkiye’nin şikayetini reddetti.

WIPO’nun kararıyla Türkiye, TOGG için uluslararası alanda “togg.com”u kullanma hakkını kaybetmiş oldu. Türkiye TOGG için, "togg.com.tr"yi kullanmaya devam edebilecek.

YORUMLAR 10
  • referandumla 2 yıl önce Şikayet Et
    togg diye isim olmaz zaten. arkadaş böyle saçma işler başka nerede var? togg nedir neye benzer, neyi ifade eder? gören türk malı oldugunu anlayabiliyor mu? yabancı isim saçmalıklarıyla zaten başımız dertte. böyle bir projede bari aklı milli çalışan biri çıksın. isim mi yok memlekette? Söğüt koyun, Sultan, Padişah, Süvari, Dolunay, Karadeniz, Osmanlı, Gemlik vs. Türk olduğu belli olsun.
    Cevapla
  • aycan turk 2 yıl önce Şikayet Et
    neden sadece tr kullanmiyoruz fransa fr yi almanya sadece de kullaniyor togg. tr
    Cevapla
  • Gezgin 2 yıl önce Şikayet Et
    TROGG Yapsınlar
    Cevapla
  • Adem 2 yıl önce Şikayet Et
    2003 yılında alan adam haklı Bizimkiler isim bulmadan önce alan adlarına bakmayı akıl edemiyen zekalar ile dolu ne işimiz doğru ki bu olsun artık inancım kalmadı alabilirligine o yüzden ilk fırsatta yurtdışına gideceğim
    Cevapla
  • btg 2 yıl önce Şikayet Et
    Gule gule hemen git beklrme yapma
    Cevapla
  • Envers 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın izni ile Seneye yerli araç piyasaya çıkacak ve nasipse bende alı cam bu arada kapı açık nereye istiyorsan git.
    Cevapla
  • 2323 2 yıl önce Şikayet Et
    Defol
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd ye git Pensilvanya’da terörist hocanın elini öp provokatör defol hadi
    Cevapla
  • Gurbetçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne alakası var senin yurt dışına gitmenle, bahane arama tutan yok seni git, gitte gör anyayı konyayı yurt dışı nasılmış
    Cevapla
  • Şaşkınlık 2 yıl önce Şikayet Et
    Kusura bakmayın da karşı taraf haklı yani sen gidip o firmadan bu ismi satın almak isteyebilirsin ancak adamın sana garezden dolayı almamış ki alan adını git alan adı için o firmayla görüş alan adını satın almak iste hemen dava açmak nedir? Üstelik haksızsınız. Resmen saçmalamışsınız. Kimden alıyorsunuz bu akılları CHP’den mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle