Dünya bu krizi konuşuyor! ÖTV indirimine 'çip' engeli

Türkiye'deki ÖTV indirimi sonrası vatandaşlar tüm dünyada yaşanan çip krizini daha çok hissetmeye başladı. İndirim haberi sonrası vatandaşlar sıfır araç ararken, çip krizi nedeniyle bazı modellerde araç bulmak imkansız hale geldi.

Dünya bu krizi konuşuyor! ÖTV indirimine 'çip' engeli
Dünya bu krizi konuşuyor! ÖTV indirimine 'çip' engeli
GİRİŞ 19.08.2021 12:48 GÜNCELLEME 19.08.2021 12:49
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Tüm dünyada otomotiv üreticilerinin Kovid-19 pandemisinin ardından en büyük sorunu haline gelen ve üretimde ciddi aksaklıklara ve durmalara neden olan çip sorunu sürüyor. Bu, Türkiye de dahil olmak üzere araç bulunurluğuna olumsuz etki yaparken, markalar buna çözüm bulmak için fikirler bulmaya çalışıyor.

Buna göre otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununun, üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açması bekleniyor.

Sağlık için giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük öneme sahip olan çipler, ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından biri haline dönüşürken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle otomotiv sektöründen başlayarak küresel bir "dar boğazın" başrolünü aldı.

Tedarik zincirinde aksamalara neden olan ve ekonomik tahminleri boşa çıkaran Kovid-19 salgını, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, askeri ekipmanlardan otomobillere kadar birçok teknolojik ürünün üretiminde kullanılan çiplerin arzında da küresel bir "kıtlığı" beraberinde getirdi.

"FABRİKALAR ARA VERİYOR"

Geçtiğimiz günlerde yapılan ÖTV indirimi sonrası ise vatandaşlar araç bulmakta zorlanıyor. Konuyla ilgili Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın  Erkoç'tan milliyet.com.tr'ye yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Çip krizi halen dünyada devam ediyor. ÖTV'de yapılan indirim kararı sonrası bunun etkisi daha çok hissedildi.

"İKİNCİ EL ARAÇLARA RAĞBET OLACAK"

Yeterli çip olmadığı için fabrikalar ara veriyor. Bu nedenle Türkiye'de talebi karşılamak araç bulmak zor. İkinci el araçlara rağbet olacak. Kriz nedeniyle çok donanımlı araç bulmak artık zorlaşıyor. Türkiye dahil çok sayıda ülkede bundan sonra daha az aksesuarlı araçlar piyasada olacak. 

ÜNLÜ ŞİRKETTEN ÇİP KRİZİ KARARI

Öte yandan 1-15 Ağustos 2021 tarihleri arasında bakım arası veren ve hafta başında faaliyete dönen Toyota Türkiye, çip arzında yaşanan sıkıntılar sebebiyle üretime 2 hafta ara vereceğini duyurdu.

Bloomberg’e yapılan açıklamaya göre 20 Ağustos ve 5 Eylül tarihleri arasında üretime yeniden ara verileceği ve bu seferki sebebin çip krizi olduğu vurgulandı.

Küresel çip sıkıntısı; Ford, General Motors, Volkswagen, Honda, Stellantis ve elektrikli araba üreticisi Nio gibi otomobil üreticilerinin çipler ile mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaları satın almak için mücadele etmelerine, üretimi azaltmalarına veya tesislerini kapatmak zorunda kalmalarına neden olmuştu.

YORUMLAR 45
  • TOPRAK 2 yıl önce Şikayet Et
    Acil ihtiyaç yoksa, değil sıfır, ikinci el bile almayın. Aldıkça fiyatlar aşırı zamlanacaktır.
    Cevapla
  • Zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim arge firmalarımız bu çip işine de el atar inşallah. Zor ama imkansız değil. Türke imkansız de otur izle. Belki şu anda Türkiyenin çapını aşan bir durum ama yakın gelecekte inşallah onu da hallederler.
    Cevapla
  • Bir garip satış 2 yıl önce Şikayet Et
    Bayileri arıyom telefonları zor açıyorlar açınca da araç yok diyorlar anlamadığım araç yoksa bu neyin yoğunluğu neyimle güleyim
    Cevapla
  • Onur Bey 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet vatandaşın ötv ile mi ayakta kalacak önce bir harami düzene el atsınlar ötvye gerek kalmaz
    Cevapla
  • suat 2 yıl önce Şikayet Et
    ötv istemiyoruz. nokta
    Cevapla
  • MsK 2 yıl önce Şikayet Et
    kinini kusmuş sun belli ama bu devlet nasıl ayata duracak
    Cevapla
  • ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Firmalar bu milletin hangi ürün olursa olsun ve kaça satarlarsa satsınlar yine aldıklarını anladı.Bugün Izmirde bir avmnin spor mağazalarını gezdim.Yerli firma ile yabancı firmanın yan yana iki mağazası vardı.Yerlide ürün fiyatları 3 de 1 fiyatına olmasına rağmen mağaza bomboştu.Yabancı markada ise inanın içerisi sanki indirim varmış gibi tıklım tıklım dolu idi.İşin acı tarafı aç olan bu garibanlar en az 3 kat daha pahalı ürünleri kapışıyordu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle