Dizel skandalı Mitsubishi'ye sıçradı!

2015 yılında Volkswagen ile patlak veren 'dieselgate' skandalına karışan Mitsubishi Motors da cezadan kurtulamadı. Mitsubishi, daha öncesinde ise emisyon skandalı iddiaları nedeniyle 25 milyon euro para cezası ödemişti.

Dizel skandalı Mitsubishi'ye sıçradı!
Dizel skandalı Mitsubishi'ye sıçradı!
GİRİŞ 12.07.2021 16:52 GÜNCELLEME 12.07.2021 17:42

Dizel motorlarının emisyon değerlerinde “hiçbir sahtekarlık yapmadığını” iddia eden Mitsubishi, Alman savcılığına para cezası ödemekten kurtulamadı.

Alman hükümeti, geçen yıl Mitsubishi otomobillerinin karıştığı şüpheli dizel emisyonları ile ilgili soruşturmanın bir parçası olarak 10 ayrı tesise baskın düzenlemişti. Ve ardından Mitsubishi’ye dolandırıcılık soruşturması açtıklarını belirtmişti.

Mitsubishi de yaptığı açıklamada, Alman savcılar tarafından bu yılın başlarında emisyon dolandırıcılığı iddiaları nedeniyle verilen 25 milyon euro para cezası ödediğini doğruladı.

Alman otomobil devlerine rekor ceza! Volkswagen, BMW...Alman otomobil devlerine rekor ceza! Volkswagen, BMW...

''HİÇBİR HİLE TESPİT EDİLMEDİ''

Japon üretici, özellikle Euro 5b ve 6b standartlarına göre sertifikalandırılmış; 1.6 ve 2.2 litrelik dizel motorlarına odaklanan bu aramalardan sonra dizel motorlarının kirlilik seviyelerinde hiçbir sahtekarlık yapmadığını iddia etmişti.

Mitsubishi sözcüsü AFP’ye verdiği demeçte; “Mitsubishi tarafından alınan para cezası, geçmişte onay prosedürleriyle ilgili denetim görevlerinin ihmalinin ihlal edildiğini belirtiyor” dedi. Para cezasına itiraz etmediklerini ve cezayı Mart ayının sonundan önce ödediklerini açıkladı.

Sözcü; Bu prosedürlerin bilerek veya kasıtlı olarak ihlal edildiği tespit edilmediğini ve Frankfurt savcılığının herhangi bir dolandırıcılık davranışı tespit etmediğini de sözlerine ekledi.

Bu açıklama yapılmadan önce, geçtiğimiz günlerde; Renault ve Nissan’ın ortağının, Alman adaletinin, orta düzey yöneticilerin “denetim” eksikliğinin ardından Mitsubishi tarafından kurallara uymayan dizel araçların satışa çıkarıldığına ilişkin bir soruşturmayı sonlandırdığını bildirilmişti. Mitsubishi tarafından yapılan açıklamayla da birlikte taşlar yerine oturdu.