Sıfır otomobillerde gizli tehlike! Şikayet yağıyor

Türkiye'de otomobil satın almayı düşünenler mağduriyet yaşamamak için tercihini sıfırdan yana kullanıyor. Ancak son dönemde sıfır araç piyasasında yapılan 'gizli' hatalar nedeniyle Türkiye'de çok sayıda kişi mağduriyet yaşıyor.

GİRİŞ 30.06.2021 17:50 GÜNCELLEME 30.06.2021 17:50
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Otomobil sahibi olmak isteyenler tercihi sıfır araçlar oluyor. Sıfır otomobil alıp hasarlı olduğunu fark eden mağdurlardan çok sayıda şikayet aldığını belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Çok sayıda kişiden kıyamet gibi şikayet yağıyor." dedi.

"SIFIR ARAÇ ALIRKEN EKSPERTİZ YAPTIRIN"

Vatandaşların sıfır araç alırken ekspertiz yaptırmaları gerektiğini söyleyen Ağaoğlu, "Bu durumda araç hasarlı çıktığında ekspertiz firması da sorumlu oluyor. Ekspertiz sıfır araçlar için de zorunlu hale getirilmeli." dedi.

BU TARZ MAĞDURİYETLERİ YAŞAYANLAR NE YAPMALI?

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Cenk Söbe şu ifadeleri kullandı: "Sıfır araç satın alan tüketicinin, satın aldığı araçta kusur ve hasar bulunması satın alınan aracın ayıplı olduğunu gösterir. Teslim tarihinden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıplar teslim tarihinde var sayılır ve mal ayıplı sayılır. Bu durumda tüketicinin bir takım seçimlik hakları söz konusudur. Bunlar, ayıplı malı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, ayıplı malı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere ayıplı malın ücretsiz onarılmasını isteme, eğer imkan varsa, ayıplı malın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini istemedir.

Tüketici bu haklardan ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Satın alınan araçta ortaya çıkan ayıplardan dolayı tüketici eğer aracın ayıbı ile ilgili seçimlik haklarını kullanım konusunda bir muhatap bulamaz ya da firma tüketicinin taleplerini yerine getirmez ise, tüketici öncelikle dava şartı arabuluculuk kapsamında arabulucuya başvurur. Arabuluculuk sürecinde de bir anlaşma sağlanmaz ise tüketici mahkemesinde dava açarak belirttiğimiz taleplerini dava yolu ile ister."

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 16
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Otomobil satışlarında. O KADAR ÇOK ŞİKAYET VAR Kİ... HALA YETERLİ TEDBİRYOK..
    Cevapla
  • Bozok 2 yıl önce Şikayet Et
    Orta gelir düzeyi de fakirlesti sıfır araba almak için bir memurun 3 yıl yemeden içmeden çalışması gerek
    Cevapla
  • kayı 2 yıl önce Şikayet Et
    esnaf ölene kadar calışsa alamıyor sıfır aracı
    Cevapla
  • yaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Ohh çok şükür... Sıfır araba alacak paramız olmadığından böyle bir derdimiz yok. 80-90 bin liraya taksi çıkması komple boyalı 700 binde araba bakıyoruz. Tavsiye ederim. "Araba nasıl alınmaz" belgeseli çekecez yakında.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    bu fiyatlarla nasıl araba alalım düşürün artık şu ötv yi
    Cevapla
  • Merhaba 2 yıl önce Şikayet Et
    Nerde denetim yok herkes kafasına göre satış yaparsa bırakın hasarları iki arabadan tek araba yapıp sıfır die yine satarlar bizim milletimiz koşa koşa alır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle