Türkiye'de trafik kazaları azalacak! Sürücüler dikkat: 30 Haziran'da başlıyor

9 milyondan fazla ticari araç sürücüsünü yakından ilgilendiren ve geçtiğimiz aralık ayında uygulamaya alınması beklenirken son kez süre uzatımına gidilen Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu zorunluluğu 30 Haziran'da başlıyor.

Türkiye'de trafik kazaları azalacak! Sürücüler dikkat: 30 Haziran'da başlıyor
Türkiye'de trafik kazaları azalacak! Sürücüler dikkat: 30 Haziran'da başlıyor
GİRİŞ 28.05.2021 11:33 GÜNCELLEME 28.05.2021 11:33
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Türkiye genelindeki milyonlarca ticari araç sürücü için zorunlu hale getirilen psikoteknik test için tanınan süre geçtiğimiz yıl 31 Aralık'tan son kez uzatılmıştı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre söz konusu süre 30 Haziran'da ise doluyor. Bu tarihten itibaren uygulamaya yönelik yeni bir uzatma kararı çıkarılmaması beklenirken, Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu bulunmayan ticari araç sürücüleri ise cezai yaptırım ile karşı karşıya kalacak.

1 MİLYON 140 BİN KİŞİ ALDI

Türkiye'de 9 milyondan fazla ticari araç sürücüsünü yakından ilgilendiren rapordan şimdiye kadar 1 milyon 140 bin kişinin aldığını belirten Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, bakanlığın genelgesi ile zorunlu hale gelen rapor ile sürücülere trafikte hafıza ve hız kontrolü ile saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için testler uygulandığını belirtti.

BİN 181 TL CEZASI VAR!

Kutlu, 30 Haziran sonrasında başlaması planlanan psikoteknik denetimleri kapsamında ticari yük, eşya ile yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin bedeni ve psikolojik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren raporu almayan sürücülere ise 1181 TL ceza uygulanacağını ifade etti.

YÜZDE 89'U SÜRÜCÜ KAYNAKLI

Türkiye’de yılda 1 milyon 700 bin kaza gerçekleşerek bu kazaların 280-300 bini ölümlü ya da yaralanmalı kaza olarak kayıtlara geçiyor. Gerçekleşen bu kazalar sonucunda bir yılda ülke ekonomisine 15 milyar dolar zarar veriyor. Meydana gelen trafik kazalarının yüzde 89’unun sürücü kaynaklı gerçekleşmesi psikoteknik değerlendirme raporunun ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyuyor.

KAZALARDA YÜZDE 30 AZALMA BEKLENİYOR

Psikoteknik rapor uygulamasının araç muayenesi gibi düzenli ve sıkı kontrollerinin başlamasıyla riskli sürücü tespit edilerek gerçekleşen trafik kazaları sayısında 2-3 yıl içerisinde yaklaşık yüzde 30’luk bir azalma bekleniyor.

9.5 MİLYON SÜRÜCÜYÜ İLGİLENDİRİYOR

Türkiye'de yaklaşık 9.5 milyon kişinin ticari araç şoförlüğü yaptığını söyleyen sektör yetkilisi Ali Güzel, karayollarındaki herkesin can güvenliği açısından 5 yılda bir yenilenen psikoteknik değerlendirme raporunun denetiminin yapılması can kayıplarının önüne geçeceği gibi ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlayacağının altını çizdi.

200 MİLYAR DOLARLIK KAYIP!

2003 yılından bu yana karayolları kazasında en az 200 milyar dolarlık kayıp yaşandığını belirten Güzel, ''İnsan hayatı söz konusu olduğunda değer ölçülemez, özellikle çocuklarımızı taşıyan servis sürücüleri ve ailelerimizi taşıyan otobüs sürücülerini düşündüğümüzde olmazsa olmazımız sağlıklı olmalarıdır. Bugüne kadar denetimlerle kontrol sürekli ertelendi, artık 30 Haziran itibariyle tam manasıyla bu raporun zorunluluğunun olmasını trafikte sağlıklı şoförlerin yer almasını bekliyoruz.” dedi.

30 GÜN İÇİNDE İTİRAZ EDİLEBİLECEK

Ticari amaçlı araç sürücüleri için 5 yılda bir tekrarlanması gereken psikoteknik değerlendirme raporu maliyeti 2021 yılı için 200 TL. Psikoteknik test sonucu yetersiz veya yeterli olan tüm raporlar sürücülerin e-nabız ve e- devlet sistemine işleniyor ve yetersiz rapor almış olan bir sürücü 30 gün içinde itiraz ederse ikinci kez teste giriyor. Şayet itiraz olmaması halinde iki yıl süre ile ticari araç kullanamıyor ve iki yıl sonra tekrar teste girme hakkına sahip oluyor.

BİR SAATTE 12 FARKLI TEST

Psikoteknik test, psikologlar eşliğinde 60 ile 90 dakika arasında gerçekleştiriliyor. Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu kapsamında araç sürücülerine sürekli dikkat, mühakeme, koordinasyon, seçici dikkat, hız mesafe tahmin, çarpışma tahmin, görsel algı bellek, kişilik, görsel süreklilik, çevresel görsel görüş, tepki hızı ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK / KENAN BİTER
YORUMLAR 47
  • emre 3 yıl önce Şikayet Et
    millette bir gaza basma sevdası sollama sağdan geçme ağır vasıtaların dibine kadar girme
    Cevapla
  • Officer tülay 3 yıl önce Şikayet Et
    Önüne gelen egitimden bahsediyor, ya kardeşim devletin verdigi ehliyeti alan kişinin trafik konusunda egitimini almiş demektir ve bu konu üzerine EGITIMLI DEMEKTIR. Bizde sorun denetim eksikligi ögrenmişler her insanin başina bir tane polis dikemeyizya, sana her insana polis dik diyen yok, medeni gelişmiş ülkeler nasil yapiyorsa sende öyle yap. Ben amerikada yaşiyorum ehliyet almak burada sadece 20 dakikalik egitimle tamamlaniyor ve 25 dolar. 20 dakikada ne egitimi alinirki ??? Ama denetimler çok ciddi oldugu için herkes harfiyen kurallara uymak durumnda kaliyor. No: Tolerans
    Cevapla
  • Turgay 3 yıl önce Şikayet Et
    Trafik kazalarını ne eğitim ne belge ne de araçlar yapıyor. Kazaları insanın içindeki hevesi, asiliği, bencilliği yapıyor. Ailecek arabanın içine girerken ilk direksiyona geçen kişi hep evin çocuğu oluyor. Neden? Çünkü heves bu yaşta başlıyor. Büyüdükçe de ilerde kurallar ile değil hayallerindeki gibi araç sürme azmine ulaşıyor. Bunlar da kazalara davetiye çıkarmak gibi bir şey oluşturuyor. Eğitim verilecekse 18 değil çocuk yaşta verilmesi gerekmektedir.
    Cevapla
  • Asli 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin bu saydiklarin ancak bizim ülkemizin insanlari yapiyor, Nedeni ise ortada herkes çocugunu PAŞAM PRENSESIM diye büyütüyor, Hal böyle oluncada memlekette milyonlarca PAŞA ve PRENSES dolaşiyor. Şimarik asi isyankâr söz tutmaz saygisiz bir yaratiklarla doluyor memleket vs vs,
    Cevapla
  • Trakyali amıca 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir seye şahit oldum otobanda agır vasıta sollama yasağında en solda kamyon yanında otobus onun sağında arkasını görmeyen tofaş ve en sağda ilk yardım şeridinde sollıyan önce bunlara ehlıyet verenleri altı ay Avrupa ülkelerinde kursa göndereceksin bunlar öğrensin vatandaş o zaman ehliyete baş vuru yapsın bilgi sayarda oyun oynuyor pratik ile alakası yok
    Cevapla
  • Aas 3 yıl önce Şikayet Et
    Araç kullanmak için bu kadar belgeye ne gerek var. Kurslarda toplam hepsini verin. 49 tane belge olmasın ehliyet alan hepsini almış olsun. Araç kullanmak için ehliyet gereksizmi. Anlamsız kanunlar.
    Cevapla
  • bas 3 yıl önce Şikayet Et
    öyle deme! bunlar ekonomiyi canlandırıyorrrrr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle