Tesla'yı Çin ordusu yasakladı! Casuslukla suçlanıyor

Çin ordusu, güvenlik gerekçesiyle, ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla marka otomobillerin askeri binalara ve lojmanlara girmesini yasaklamıştı.

GİRİŞ 28.04.2021 15:18 GÜNCELLEME 28.04.2021 15:18
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çin’in Tesla marka araçların askeri tesislere girişini yasaklaması yeni bir tartışmaya neden oldu. Uzmanlar, otomobiller casus olur mu? sorusunu değerlendirdi.

ABD ve Çin arasında diplomatik, ekonomik ve askeri ilişkilerin güllük gülistanlık olmadığı ve dünya üzerinde pek çok noktada bu iki ülkenin birbiriyle mücadele içinde olduğu sır değil…

Elon Musk'tan çip krizine ilişkin açıklama

Elon Musk'ın Bitcoin hamlesi, Tesla'nın kazancını solladı

Geçtiğimiz günlerde Çin’den gelen bir haber her ne kadar teknoloji ve casusluk temelli gibi görünse de Washington-Pekin hattındaki yeni bir ekonomik savaşın da işaret fişeklerinden biri oldu. Habere göre Çin yönetimi, ABD’nin ürettiği Tesla markalı araçlardaki kamera ve sensörlerin ''bilgi aktarımı'' için kullanılabileceği endişesiyle bu otomobillerin askeri tesislerine girmesini yasakladı.

Tesla araç içi kamera kayıt

ARAÇ İÇİ KAMERA KAYIT ALIYOR

Peki gerçekten de bir otomobilin bilgi aktarması daha geniş bir ifadeyle ''casusluk'' yapması ne kadar mümkün? Bu soruyu teknoloji araştırmacısı Erdi Özüağ’a sorduğumuzda ilk dikkat çektiği konu araçlardaki kameralar oluyor.

Bugün pek çok araçta çeşitli amaçlar için kameraların bulunduğunu anlatan Özüağ’ın üzerinde durduğu ilk kullanım şekli araç içi kameralar… Bu kameraların kayıt da aldığını anımsatan Özüağ, bu uygulamaların bazı ülkelerde yasal zorunluluk olduğunu anlatıyor ve “Çünkü olası bir kazanın daha iyi yorumlanabilmesi adına bu görüntülerden istifade ediliyor, sigorta veya kasko şirketi ona göre devreye giriyor” görüşünü paylaşıyor.

OTOMOBİLDEKİ KAMERA VE SENSÖRLER ''OLAĞAN ŞÜPHELİ''

Erdi Özüağ araç içi kameralardan yola çıkarak Çin’in kararını ilgilendiren asıl konuya geliyor… “Çin’in sorun ettiği durum araç içi kameralar değil” diyen Özüağ, yeni nesil otomobillerdeki kamera ve sensörlere işaret ediyor.

Bu araçların sahip olduğu otonom sürüş sistemlerinin hem çalışması hem de geliştirilmesi için söz konusu kamera ve sensörlerin kullanıldığına değinen Özüağ, ''Sadece bu da değil… Örneğin Tesla'nın, ''Bekçi Modu'' adını verdiği bir özellik var. Bu özellik aktif edildiğinde aracın kamera sistemi, aynı evlerde kullanılan güvenlik sistemleri gibi etrafını izliyor. Olası bir tehdit ya da hırsızlık girişiminde hem araç sahibine bilgi yolluyor, hem de araçta farklı özellikleri devreye alarak örneğin alarm çalarak veya müzik sistemini en yüksek seste çalıştırarak farkındalık oluşturmaya çalışıyor'' bilgisini veriyor.

TESLA'NIN ELİNDE ÇOK CİDDİ SÜRÜŞ BİLGİSİ VAR

Sistemi biraz daha iyi anlamaya çalışıyoruz ve Erdi Özüağ’dan bu araçlardaki sensör ve kameralarla ilgili süreci detaylandırmasını istiyoruz:

''Veri toplamaya yönelik özellikler gönüllülük esası, bekçi modu ise kullanıcının isteğine göre açılıp kullanılan özellikler. Veri toplama söz konusu olduğu zaman aracın otonom sürüş esnasında elde ettiği veriler, Mothership adı verilen merkezi sunucuya gidiyor ve burada analiz edilerek sistem geliştiriliyor. Sonrasında yeni özellikler ortaya çıkıyor ve yazılım güncellemesi ile araç sahiplerine yollanıyor.

Tesla'nın elinde bugün 3 milyar kilometre civarında sürüş bilgisi olduğu tahmin ediliyor. Üstelik araç satışları arttıkça toplanan veri miktarı da artıyor. Elon Musk sunucuya gelen bilgilerin gizlilik esasıyla sadece otonom sürüş sistemini geliştirmek için kullanıldığını, herhangi bir ülkede aksinin ispatlanması halinde kapatacağını ifade etse de durum biraz daha karışık olabilir. Teknik olarak Çin’in yaklaşımına benzer bir hassasiyet yürütülebilir çünkü araçlarda hem veri toplamaya hem de internet bağlantısı kurmaya müsait donanımlar var.''

CASUSLUK GÖRÜNÜMLÜ EKONOMİK SAVAŞ

Erdi Özüağ bu noktada olayın daha farklı bir noktasına dikkat çekiyor. Söz konusu gelişmelerin arka kapısının ‘Huawei-Tesla üzerinden Çin-ABD çekişmesi’ bahçesine açılabileceğini vurgulayan Özüağ, bu tezini şöyle şekillendiriyor:

“Elon Musk ısrarla Tesla’dan gelen bilgilerin kullanılmadığını söylüyor. Benzer açıklamalar Huawei tarafından da yapılmasına karşın ABD kanadı yaptırımlar konusunda geri adım atmıyor. Bilgi casusluğu yapıldığı iddiasıyla hem kendi ülkesinde hem de NATO'daki müttefiklerinin iletişim altyapısında Huawei teknolojileri kullanmamasını talep ediyor.

Çok sayıda kameraya sahip olan bağlantılı araçların sayısı her geçen gün artıyor, teknik düzeyde ulusal düzeyde bilgi güvenliği bu alanlarda da göz önünde bulundurulmalı ancak yaşanan bu gelişmede baskın olan taraf, iki ülke arasındaki ticaret savaşı ve ona bağlı gelişmeler diye düşünüyorum.

Çünkü bugün dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı Çin ve bu alandaki dönüşüm hızlı ilerliyor. Tesla'ya bakıldığı zaman geçen yıl Çin'de 100 binden fazla araç satmış. Ekonomik olarak sadece ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşını değil, Çin'deki iç pazar oyuncularını da dikkate almak gerekiyor. Bugün geleneksel otomobil markaları dışında ABD'de Apple, Çin'de de Huawei ve Xiaomi gibi tüketici elektroniği markalarının elektrikli ve akıllı otomobil planları olduğu biliniyor.”

KAYNAK: TRT
YORUMLAR 10
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu erdi özüağ'ın donanım haber editörü olmaktan başka kendisinin ne öğrenimi ve donanımı olduğunuda size bu bilgileri verirken belirtseydiniz de bizde bu konularda ne öğrenim gördünü bilseydik.
    Cevapla
  • Antepli.v. 2 yıl önce Şikayet Et
    Günümüzde kullandığımız bir çok Araç istendiğinde casus olabiliyor Yeterki ark niyetli olma .diyer taraftan baktığında normlardır rakip devletler kendi güvenlikleri için her aracı kullanırlar
    Cevapla
  • Vaybe 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin üretimli robot süpürgelerdeki kameralar için ne demeli o zaman. Apaçık bütün evi izliyorlar. Cep telefonları zaten ortada.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE MUTLAKA KENDİ ARABASINI YAPMALI BU İŞLER ÖYLE distribütörlük le falan yürümez elektrikli arabalar cep telefonu gibi adeta bilgisayar,. demek isterim ki nasıl cep telefonu ile dinleme yapılıyorsa araba ilede çok rahat yapılabilir işte bu yüzden turkiyenin kendi arabası olmalı AMA en büyük ve önemli şey bu arabanın tasarımında falan turkiyede uluslararası otomobil şirketleriyle çalışan firma yada holdinglerin bulunmasida çok tehlikelidir bu holding ve firmalara asla güvenmiyorum
    Cevapla
  • Bahattin 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artık. Apple gibi bir soft olsun tüm bilgileri saklasın! Çok mu zor sanki? Kanun getirsin Türkiyem. Tüm Türk vatandaşların bilgi verileri türkiyede kalması lazım. Yeter artık veri toplamları. İnsanlar konuşa konuşa ilerler. Yada kasko filanmiş... Hepsi yalan... Casusluktan başka değil. Elon musk mu garanti veriyor? Geç geç onuda geç... Dijital parmak izi...
    Cevapla
  • Burak 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin parmak izini kim ne yapsın dayı :)
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    ne diyo bu, Allah Allah:)
    Cevapla
  • Ekrem 2 yıl önce Şikayet Et
    Dayı ne diyon
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle