Otomobil sektörüne 25 dolarlık çip darbesi

Küresel çip krizinin otomotiv sektörüne faturası ağır oldu. Yaklaşık 1.5 milyona yakın aracın üretimi durdu.

GİRİŞ 06.04.2021 11:04 GÜNCELLEME 06.04.2021 12:06
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Tedarik zincirinde aksamalara neden olan ve ekonomik tahminleri boşa çıkaran Koronavir salgını, çiplerin arzında 'kıtlığı' beraberinde getirdi. Halen dünyada eşi benzeri görülmemiş bir çip kıtlığı yaşanıyor ve bu sebeple otomobil, bilgisayar, cep telefonu ve elektrikli ev aletleri gibi içerisinde çip kullanılan birçok elektronik aksamlı ürün üretilemiyor.

25 DOLARLIK ÇİP, OTOMOBİL SEKTÖRÜNE PAHALIYA PATLADI

Otomotivle başlayan kriz diğer sektörlere de yayılırken; üretimdeki aksaklıkların milyarlarca dolarlık zarara neden olması bekleniyor. Çip krizinin otomotiv sektörüne faturası da ortaya çıktı.

Otomobil üretiminde kullanılan yarı iletken çiplerin 25-150 dolar arasında olduğu belirtilirken, 1.5 milyona yakın aracın üretimi çip yokluğu nedeniyle durduruldu.

Çip krizi bir fabrikayı daha vurdu

Subaru üretimi durdurdu

Suzuki'de çip krizi üretimi durdurdu

Dünyada dev otomobil fabrikalarının üretimine darbe vuran çip krizi büyürken, akıllı cihazları etkilemeye başlayan krizden dolayı telefon üreticileri lansmanlarını ertelerken, fiyat artışlarının ise kaçınılmaz olduğu konuşuluyor.

Ford'da çip krizi üretimi durdurdu

Tofaş'ta çip krizi nedeniyle üretim durdu

Renault'ta çip krizi üretimi durdurdu

CİDDİ FİYAT ARTIŞI BEKLENİYOR

Son günlerde ardı ardına birçok fabrika üretimini durdururken, bazı telefon üreticileri de lansmanlarını erteledi. Sıkıntıdan dolayı elektronik ve akıllı ürünlerin fiyatlarında ciddi artışlar yaşanması bekleniyor.

Akıllı telefon pazarının üç numaralı oyuncusu Xiaomi'nin Başkanı Wang Xiang, çip krizi nedeniyle oluşan maliyet baskısının fiyatlarda artış yaşatabileceğini açıkladı.

BEŞTE ÜÇÜ ELEKTRONİKTE

Dünyada başlangıçta sorun fabrikaların kapanması nedeniyle tedariklerde yaşanan geçici bir gecikme olarak algılandı. General Motors, Ford, Subaru, Nissan, Toyota, Suzuki, Honda ve Volvo gibi büyük otomobil üreticilerinin üretimleri durdu.

Ancak aslında otomotiv sektörü dünyadaki çip tüketiminin sadece yüzde 10'unu yapıyor. Asıl tehlike elektronik sektöründe. Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar gibi ürünler toplam üretimin beşte üçünü tek başına yapıyor.

İlk sırada PC'ler var. İkinci sırada akıllı telefonlar, üçüncü sırada ise tüketici elektroniği bulunuyor. Dördüncü sırada otomotiv ve beşinci sırada da sanayinin diğer dalları var.

Çip krizinde gelişmekte olan ülkelerdeki otomotiv fabrikaları da etkilendi. Romanya, Türkiye, Çekya, Macaristan ve Özbekistan gibi ülkelerde, üretimini durduran firmalar oldu.

TÜRKİYE'DE ÜÇ FABRİKADA ÜRETİM DURDU

Türkiye'de Ford Otosan parça tedariki sıkıntısı nedeniyle Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında 3-9 Nisan tarihleri arasında üretime altı gün ara vereceğini duyurdu.

Oyak Renault Bursa fabrikası 15-22 Mart tarihleri arasında üretimine zorunlu ara verdi. Tofaş ise Bursa fabrikalarında üretimi 19 Mart'ta durdurdu. 5 Nisan'da yeniden faaliyete geçecek olan Tofaş, fabrikada periyodik bakım yapıyor.

Türkiye'de otomotiv sanayi üretiminin 2021'de 1.5 milyon adet seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Krizin Türkiye'de diğer fabrikalara yayılması halinde, 2021'de 2 ila 5 bin adetler seviyesinde üretim kaybı yaşanabileceği tahmin ediliyor. Ancak bu kaybın yıl içinde telafi edilebileceği söyleniyor.

ÇİP KRİZİNE 20 MİLYAR DOLARLIK ÇÖZÜM

Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden olan Intel, bu krizi önleyebilmek adına yeni yatırımını açıkladı. Firma, 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu.

YORUMLAR 19
  • Arabasız 3 yıl önce Şikayet Et
    Sorun yok. Zaten araç alamıyoruz. Buyrun yükseltin. Allah kimseyi açgözlü ve dünya malına tapanlardan etmesin.
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    sen alamıyorsun belki ama millet aç, aç piyasada 2. eller niye 1. elin fiyatını geçti. demekki o kadar para veren var..
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Yine millete birşeyler yapacaklar ama çip bahane ediliyor. Minareyi çalan kılıfını hazırlarmış...
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    biraz okuma öğren bütün dünyada bizde değil. bütün dünyada araba fabrikaları durdu.
    Cevapla
  • Nazım Zengin 3 yıl önce Şikayet Et
    Birkaç yıl önce bir çip fabrikası temeli de biz atmıştık. Acaba ne oldu o çip fabrikasına ya?
    Cevapla
  • Ümit 3 yıl önce Şikayet Et
    Çip üretiyoruz. Bu olaylar dünya genelinde ülkeleri köşeye sıkıştırmak için yapılan kurgular. Üretimi durdurarak devletlere ayar vermeye çalışıyorlar. Buna bizim ülkemizdeki küreselci firmalar da dahil!
    Cevapla
  • gral 3 yıl önce Şikayet Et
    eski haber
    Cevapla
  • hassan kemmal 2 yıl önce Şikayet Et
    ahmet tamam tamam ikinci el araçlar uçacak. rahat ol. çok para kazanacaksın.ne kıvrandın be. kaç tane cevap yazmışsın.
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    eski falan değil, sorun devam ediyor. yeni durdurmalar var
    Cevapla
  • Madenci 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya yılda belirli duruş öngörülüyor zaten fabrikalarda bakım onarım için. Neyin krizi bu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle