Subaru üretimi durdurdu

Japon otomobil üreticisi Subaru, küresel düzeyde devam eden çip krizi nedeniyle üretime ara vereceğini duyurdu.

Subaru üretimi durdurdu
Subaru üretimi durdurdu
GİRİŞ 20.04.2021 14:11 GÜNCELLEME 20.04.2021 14:11
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Yılbaşından bu yana devam eden küresel çip krizi, markaların üretimlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son olarak Japon otomobil üreticisi Subaru, ABD'deki tesisinde Nisan ayı sonuna kadar üretime ara verdiğini duyurdu.

Subaru'dan yapılan açıklamada, çip ve yarı iletken tedarikinde yaşanan sorunların markaya bu yönde bir karar aldırdığı kaydedildi.

Subaru'nun fabrikada üretime ara vermesi sonucu Kuzey Amerika pazarında 15 bin adetlik kayıp yaşayacağı belirtiliyor.

Analistler, pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması ile tüketici elektroniğinde talep patlaması yaşandığını, çip üreticilerinin de talebe yetişememesi sonucu otomotiv endüstrisinde tedarik sorununun baş gösterdiğini aktarıyor.

Kuzey Amerika pazarında Ford ve Nissan da kısa bir süre önce üretime ar verdiklerini duyurmuştu. Öte yandan, Türk otomotiv sanayisine de sıçrayan çip krizi, Oyak Renault, Tofaş ve Ford Otosan gibi üreticilerin üretime ara vermesine neden olmuştu.

2020’nin son aylarından bu yana dünya çapında yarı iletken çip krizi hakim durumda. Pandemi sürecinde artan ev elektroniği, telefon ve tablet satışlarına yetişebilmek için önceliği bu tarz ürünlere veren çip üreticileri özellikle teknolojik açıdan gelişen otomotiv sektörüne yarı iletken çip tedariki gerçekleştiremez duruma düştü. Bu da global çapta birçok otomotiv üreticisinin üretimi geciktirmesine hatta durdurmasına sebep oldu.

Suzuki'de çip krizi üretimi durdurdu

Peş Peşe açıkladılar! Toyota, Honda, Volkswagen, Tofaş, Renault ve Volvo'da kriz büyüyor

ÇİP KRİZİNE 20 MİLYAR DOLARLIK ÇÖZÜM

Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden olan Intel, bu krizi önleyebilmek adına yeni yatırımını açıkladı. Firma, 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu.

PEKİ NE OLMUŞTU?

Otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununun, üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açması bekleniyor.

Sağlık için giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük öneme sahip olan çipler, ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından biri haline dönüşürken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle otomotiv sektöründen başlayarak küresel bir "dar boğazın" başrolünü aldı.

Tedarik zincirinde aksamalara neden olan ve ekonomik tahminleri boşa çıkaran Kovid-19 salgını, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, askeri ekipmanlardan otomobillere kadar birçok teknolojik ürünün üretiminde kullanılan çiplerin arzında da küresel bir "kıtlığı" beraberinde getirdi.

KAYNAK: REUTERS
YORUMLAR 20
  • Cihan 2 yıl önce Şikayet Et
    Vallahi araba fiyatları uçmuş bir araba alayım diyorum ya pert yada kilometre uçmuş bende almıyorum bekliyorum
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    reno ,tofaş eski arabalara hucum
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    sen subaru araba göremediysen bu subarunun küçüklüğündenmi yoksa senin küçüklüğünden mi onu bi düşün bence
    Cevapla
  • Huseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz neden çip üretemiyoruz? Araba yerine çip daha kârlı gibi
    Cevapla
  • gökhan 2 yıl önce Şikayet Et
    zaten senın kafan yüzünden memleket bir adım ilerlemiyor.üreteyım hizmet edeyım derdi yokki.para para para
    Cevapla
  • gökhan 2 yıl önce Şikayet Et
    çipleri saklıyorlar.nedeni çok açık insanlara takacaklar.
    Cevapla
  • Ahmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Araba çipi ile insan çipi ne alaka :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle