İkinci el araçlar için şaşırtan iddia! Fiyatları onlar yükseltiyor

İkinci el araç fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendiren galeri esnafları, bazı bayilerin sıfır araçları saklaması sebebiyle 2. el oto fiyatlarını yükseltti

GİRİŞ 01.04.2021 14:22 GÜNCELLEME 01.04.2021 16:21
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Pandemi döneminin ilk günlerinden beri ani şekilde yükselen ikinci el otomotiv fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendiren İzmitli galeri esnafları, bazı bayilerin sıfır araçları saklaması sebebiyle ikinci el piyasasının yükseldiğini iddia etti.

Pandemi döneminin başladığı ilk aylardan itibaren yükselmeye başlayan ikinci el otomobil fiyatlarında ibre tersine döndü. Yavaş yavaş düşen ikinci el otomobil fiyatlarından sonra uzun süredir durgunluğunu koruyan oto galeriler, müşterilerini ağırlamaya yeniden başladı.

İkinci el fiyatlarındaki düşüşten memnun olduklarını dile getiren İzmit Oto Galericiler Sitesi Kooperatifi yöneticilerinden galerici esnafı Tamer Ertuğ, ikinci el piyasasındaki yükselmede bayilerin etkisinin büyük olduğunu söyledi. Ertuğ, sıfır arabaları saklayan bayilerin olduğunu ve bu durumun da ikinci el araçların fiyatlarında yükselişe sebep olduğunu belirtti. Ertuğ, ikinci el araçların noter alım-satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulanması hazırlıklarının da kendileri için iyi olacağını ifade etti.

“Bu spot bir yükselme değil”

İkinci el piyasasındaki fiyatların araç sahipleri için fırsata dönüştüğünü söyleyen oto galerici Tamer Ertuğ, "Şu anda araba fiyatları dipte çünkü herkes kendi arabasını sıfır araçlardan daha fazla prim yapmış şekliyle satmaya çalışıyor. İnsanlarımız şunu unutuyorlar, araba alırken ucuz alacağım, satarken pahalı satacağım. Bu standart düşünce bitti artık. Şimdi arabanın sıfırı mesela 200 bin lira, aynı arabanın 2018-2019 modelini vatandaş getiriyor kapımızın önüne 250 bin lira istiyor. Yani bu düşünce niye? İnsanlarda sabit düşünce oluşmuş, sıfır araçlar yok, ikinci el de çok az olduğu için sıfırlardan fazla primli satmanın peşinde herkes. Bunu kimler oluşturuyor? İki üç tane sanal alemdeki araba firmaları, bir de bu arabaları ihale sistemi ile satanlar var günlük, haftalık. Bunlar da fiyatları ister istemez şişiriyorlar. Kendi bünyesindeki bayilerinden birine 100 bine koyuyor, öbürüne 110 bine koyuyor. Kendi kendine bir arabanın sistemli olarak fiyatlarının yükselmesine neden oluyorlar. Bu spot bir yükselme değil. Kendi kendine bilinçli olarak yapılan bir sistem. Bu da bize yara veriyor" dedi.

Bayiler sıfır araçları saklıyor

İkinci el piyasasındaki dalgalanmaya bayilerin olumsuz katkı yaptığını iddia eden Ertuğ, "Biz sermayemizle 3 tane araba alırken fiyatlar yükseldiği zaman sermayemiz azalıyor. Fiyatlar şişmeden önce biz 5 tane araba alıyorsak, aynı sermaye ile şuan 3 tane alabiliyoruz. 100 bin olan arabalar 150 bin oldu. Ama şimdi 150 bin olan arabalar tekrar 100 bine indi. Bu korona virüs döneminin etkileri var ama sıfır araba her yerde var bunu unutmasınlar. Her bayide sıfır araba var ama az talep olduğu ve normal fiyatların üstünde satmanın peşinde oldukları için arkaya saklayarak satıyorlar arabaları ve sıfır araba yok diyorlar" diye konuştu.

“Devletin koymuş olduğu sistem bizim için iyidir”

Yeni hazırlanacak reform paketinde yapılması planlanan düzenlemelerin kendileri için olumlu olacağından bahseden Ertuğ, "Binde 5 şöyle yapar, 1 trilyonda 5 milyar yapar bir trilyonluk arabada da devlete 5 bin vermek çok değil. Bunun bir sistemi var zaten devlet. Bu vergi veriliyor bir trilyonluk arabada veya 100 bin liralık arabada 500 lira veriliyor. Zaten biz bunu devlete veriyoruz. Sistem olarak bu binde 5 fazla bir rakam değil. Ama bazen öyle bir oluyor ki haftada 20 araba satıyoruz, bazen de oluyor ki ayda 20 araba satıyoruz. Bazen de ayı 5 arabayla kapatıyoruz. 5 arabada binde 5 bir şey değil ama 30 arabada 40 arabada toplandığı zaman binde 5 bayağı büyük para. Bizim için, orta direk araba satanlar için değil de lüks araba satanlar için binde 5 büyük olabilir. Buna da bir standart getirmesi lazım devletin mesela 100 bin ile 500 bin arası binde 5, 500 bin ile 1 trilyon arası binde 3'e inip standart olarak koyması lazım. Fiyatı yüksek arabada da binde 5 düşük arabada da binde 5 olmaması lazım. O standartları devletin oluşturacağını düşünüyorum, bizim için iyi, devlet için de iyi. Devletin koymuş olduğu sistem bizim için iyidir" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 48
  • Piyasaların Hali 5 2 yıl önce Şikayet Et
    Son olarak araç piyasasında 2. el ve sıfır araç kesiminde kendine has problemler belli. Millet de aksayan tarafları görüyor hissediyor. Bu konuda devletin ilgili bakanlıkları tarafından atılan adımlar var ama bu piyasaları düzenlemeye, başıboş görünümden kurtarmaya, halkın ortak şikayetlerini gidermeye yetmiyor. Vergi konusu, yerli üretimi fiyatlamada teşvik konusu, karaborsaya giden uygulamalara engel konusu, piyasaları sıkı denetim konusu henüz düzeltilemedi.
    Cevapla
  • Piyasaların Hali 4 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet vergi toplarken vergisini vermesi gereken mükellefleri iyice takip edip toplam gelirinin büyük kısmını bu yolla tahsil etmeli. Ama vergilerin büyük bir kısmı bu kanalla toplanamadığı için vergi açığını kapatmak için ötv-kdv gibi iki büyük dolaylı vergi kalemine yükleniliyor. Bu durumda vergi adaleti zayıflıyor.
    Cevapla
  • Piyasaların Hali 3 2 yıl önce Şikayet Et
    Otomotiv sektörü ülke ekonomisi için madem lokomotif sektörlerden biri, o halde ihraç edilen araçlardaki vergi muafiyeti kadar olmasa da yakın muafiyetleri iç piyasa satışlarına neden getirmeyiz ki? Bir de ÖTV dediğimiz verginin gerçek amacını bilen yok. Deprem vergisi olarak geldi. Lüks tüketim vergisi olarak kalıcı hale geldi. Şimdi telefona, akaryakıta, otomobile en büyük maliyet girdisi olarak sürdürülüyor.
    Cevapla
  • Piyasaların Hali 2 2 yıl önce Şikayet Et
    ÖTV KDV uygulamalarının da bana hiç kimse makul bir izahını yapamaz. En ucuz araç fiyatının yarısından fazlası ÖTV KDV. Yani bir aracın fiyatından daha çok vergi ödüyoruz. Tamam vergi ödeyelim de kimse kusura bakmasın ama bu oranlar akılla mantıkla izah edilecek gibi değil. Araç bir lüks değil günümüz için gerekli bir nesne. Hiç olmazsa maliyeti 80-90 bine kadar araçlarda ÖTV yi milletin kolaylığı için %10'a düşürün. Bomboş paket araç en ucuz 150 bine dayanmış. Bunun 80 bini vergi.
    Cevapla
  • Piyasaların Hali 1 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya yanlış anlaşılmasın lafım belirli bir kişiye değil. Ama araç piyasasını bu hale getiren bayi esnafının çoğu galeriden bozma. Kafa aynı kafa. 3 kuruş için stoka giren aracı nakit paraya galericiye paslıyor. Karşılıklı menfaat emişmesi yani anlayacağın. Galeride bayi fiyatından 5-10 bin TL fazla verirsen yığınla "0" araç bulursun. Bayi ise gelen müşteriye de aynı masalı okuyor. Yok sıra var, yok şu kadar beklersin. Yalanın bini bir para. Ticareti düzgün yapan çok az. Ticaret Bakanlığı da bu piyasada kendince bir şeyler yapmaya çalışıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle