Tofaş'ta çip krizi nedeniyle üretim durdu

Pandemi nedeniyle küresel elektronik mikroçip tedarik sıkıntısı yaşayan Tofaş, üretime ara verdiğini duyurdu. Otomobil üreticisi Tofaş'tan yapılan açıklamaya göre üretim 19 Mart-5 Nisan arası duracak.

GİRİŞ 18.03.2021 11:40 GÜNCELLEME 18.03.2021 13:12
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Küresel çip krizi Türkiye’de de üretimi etkiliyor. Oyak Renault'un ardından Tofaş da üretime ara verme kararı aldı.

Tofaş, mikroçip tedarikinde aksama yaşanmasından dolayı üretime 2 hafta süreyle ara verileceğini duyurdu. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada üretimin çipte tedarik sorunu nedeniyle 19 Mart-5 Nisan arası duracağı belirtildi.

Son dakika haberi: Volkswagen ve Ford'dan iş birliği! Türkiye'de üretecekler

Son dakika haberi: Volkswagen'de kriz büyüyor! 100 bin araç üretilemedi

Otomobilde çip krizi derinleşiyor! AB'den yeni hamle

Renault'ta çip krizi üretimi durdurdu

Honda'da çip sorunu üretimi durdurdu

Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildirimde, "Bünyesinde söz konusu mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar sebebiyle 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar iki hafta süreyle fabrikamızda üretim faaliyetlerine ara verilecektir" denildi.

Kararın etkilerinin asgari seviyede tutulması amacıyla, üretime ara verilen zaman diliminde fabrikada bazı periyodik bakım çalışmaları yapılacak. Şirketin üretim dışındaki faaliyetleri devam edecek.

TOFAŞ Fabrikası üretimdeki daralma sebebiyle geçtiğimiz ay sözleşmeli çalıştırdığı 300 çalışanı ile yollarını ayırmıştı.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Tofaş'ın üretimi durdurma kararının bir sürpriz olduğunu söyledi. 

Kanca, "Tofaş'ın üretimi durdurma kararı beklenen bir durum değildi. Sektörel olarak bazı firmaların hammadde ve parça tedariğinde sıkıntı yaşadığını biliyorduk ama bugüne kadar gelebilmişlerdi. Bunun devam edeceğini düşünüyorduk. Tofaş'ın bu kararı sürpriz oldu bizim için. Bu sürpriz karar şu ana kadar kısmi sorunlu devam eden üreticilerinde benzer bir çözüme gidebileceğini gösteriyor" dedi. 

"KORONA BİTMEDEN SORUN BİTMEZ"

Sorunun sadece çip eksikliği olmadığını belirten Kanca, "Genel anlamda bir işleyiş sorunu var. Pandemi öncesi döneme kadar düzgün işleyen dünya ticareti ve otomotiv tedarik zincirinde kopmalar var. Son bir kaç ayda çip, konteyner yokluğu, çelik, sac gibi hammaddelerde yaşanan temin sorunu üretimi durduran faktörler arasında. Covid-19 sorunu tam bitmeden bu sorunlar devam edecek gibi gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.

"TEK SEBEP TEDARİK SORUNU DEĞİL" 

Bu tedarik sorunlarının fabrika kapanmaları için tek sebep olmadığına değinen Kanca şöyle devam etti: Bu kapanmaların başka bir sebebi de piyasa. Türk otomotiv sanayinin en büyük pazarı Avrupa Birliği. Üretimimizin yüzde 75'ini neredeyse Avrupa'ya gönderiyoruz. Ocak, Şubat aylarında rakamlara baktığımızda bir önceki seneye göre yüzde 20 civarında bütün Avrupa'da düşüş var. Bu düşüşler varken otomotiv sektörünün normal zamanlardaymış gibi üretim yapması da beklenemez. Bu kapanmaların arkasında yatan önemli sebeplerden birisi de bu pazardaki sorun

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 59
  • kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    yeni arabayı boşver eskisine bile zor biniyoruz. benzin fiyatları çok yüksek.
    Cevapla
  • Sıraya yazın 3 yıl önce Şikayet Et
    aman bende geleyim Chip bitmeden bende bir teneke alayım ,bir teneke sahibi olayım
    Cevapla
  • Bilgin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir tuzak ikinci el piyasası durma noktasında bu piyasayı harekâta geçirmek için tezgah
    Cevapla
  • mehmet yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    çiple alaksası yok. 2020 modelleri eritemediler. tofaş sadece egea satabiliyor. devletten ötv desteği istediler ama sadece taksit desteği geldi. o yüzden satış olmayınca üretimi çip bahanesiyle durdurup stokları eritmeye çalışıyorlar
    Cevapla
  • hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bunun çiple alakası yok. Sadece Egea satabildi tofaş. diğer modeller ellerinde kaldı. daha 2020 modelleri eritemedi.keza reno da 2020 modelleri satamadı. Hükumetten destek istediler. hükumette taksitli satışı çıkardı. çip bahane 2020 modeller ellerinde kaldı satamıyorlar o yüzden.bu haberden sonra ikinci eller pahalanacak hayalleri kuranlara çok beklersiniz diyorum ayrıca :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle