İkinci el araç satışlarında durgunluk yaşandı, fiyatlar yüzde 15 düştü

İkinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk nedeniyle fiyatların da gerilediğine dikkati çeken Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, "Şu an ikinci el fiyatlarında yüzde 15'e varan bir düşüş yaşanıyor." dedi.

GİRİŞ 26.01.2021 16:08 GÜNCELLEME 26.01.2021 16:08
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Türkiye'de ikinci el araç satışları, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle toplu taşıma yerine bireysel araç kullanımının arttığı 2020'de son 5 yılın en yüksek rakamına ulaştı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, yaptığı açıklamada, ikinci el araç piyasasının tüm olumsuzluklara rağmen geçen yıl büyümeye devam ettiğini belirtti.

Erkoç, 2019'da 8,7 milyon motorlu kara taşıtının devri yapılırken bu sayısının geçen yıl 9,2 milyona yükseldiğini söyledi. Erkoç, söz konusu rakamın 2018'de 7,7 milyon, 2017'de 7,5 milyon ve 2016'da 6,7 milyon olduğuna dikkati çekti.

Geçen yıl ikinci el araç sektöründe satışların ekim ayına kadar arttığını ancak sonrasında bir durgunluk yaşandığını aktaran Erkoç,  Aralık 2020'de bir önceki yılın aynı ayına göre devri yapılan araç sayısının yarı yarıya düştüğüne işaret etti. Erkoç, "Gerek pandemi sebebiyle insanların bireysel araç kullanımına yönelmesi, gerekse sıfır araç pazarında yaşanan durgunluk sebebiyle 2020 yılı boyunca ikinci el araca talep arttı. Böylelikle 5 yıl boyunca sektör büyümeye devam etmiş oldu. Ancak ekim ayından itibaren ikinci el araç pazarında da büyük bir durgunluk yaşanıyor. Aralık ayında yüzde 64,2'si otomobil olmak üzere toplamda 544 bin 583 adet araç el değiştirdi. Bir önceki yılın aynı ayında bu rakam 1 milyon 22 bin 892 olarak gerçekleşmişti hatta 2016 yılından itibaren tüm ayların en düşük satışı Aralık 2020'de yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.

''FİYATLAR DÜŞTÜ''

İkinci el araç piyasasında yaşanan bu durgunluk nedeniyle fiyatların da gerilediğine dikkati çeken Erkoç, "Şu an ikinci el fiyatlarında yüzde 15'e varan bir düşüş yaşanıyor. Araç almak isteyen vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirebilir, şu an araç almak için doğru bir zamandayız." dedi.

Erkoç, aşılamanın yaygınlaşması ve normalleşme süreciyle ötelenen ikinci el talebinin de artacağını belirterek şunları kaydetti:

"Bunun yanı sıra aralık ayında satışlarda yaşanan bu ciddi düşüş potansiyel alıcıların da beklemede olduğunun bir göstergesi. Şubat ayı itibarıyla bekleyen alıcılar da harekete geçecek, talebin artması araç fiyatlarına da yansıyacaktır. Pandeminin nasıl seyredeceğini öngöremediğimiz için tüm dünyada sıfır araç üretimi ve tedarikinde yaşanabilecek sıkıntılar da ikinci el araç fiyatlarına yansıyacaktır."

Erkoç, 2021 yılında da ikinci el araç sektörünün büyümeye devam edeceğini beklediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 64
  • Ali Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu fiyatlara araç almıyoruz. Kimse kolay para kazanmıyor. Fiyatlar düşene kadar asla almayacam.
    Cevapla
  • Ozkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yalan herkes beklesin dahada dusecek 0 araclar gelmeye basladi
    Cevapla
  • İlhami 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet el atmasa düşmez kimseyi kandırmayın.Bu fiyatlardan almıyoruz galerici gibi davranmaktan caz geçin.
    Cevapla
  • adil 3 yıl önce Şikayet Et
    Yuzde 85 daha duserse fiyatlar subat 2020 tarihindeki makul seviyeye iner
    Cevapla
  • İbrahim Alkılıç 3 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde 200, 300 zam yaptılar. Şimdi yüzde on beş düşmüş, ucuzlamış. Nissan mikra 60 liradan 150 liraya çıktı. Yüzde on beş düşse indirim 130 bin lira yapar. Sen getir bakalım 60- 70 bin lira eski seviyelerine, o zaman söyle fiyat düştü diye. Galerici milletimi, Allah korusun onlardan bizi.
    Cevapla
  • YANLIŞ AÇIKLAMA 3 yıl önce Şikayet Et
    KUSURA BAKMAYIN PİYASANIN YÜKSELMESINDE EN ÇOK ZARAR GÖREN KESİM GALERİCİ KESİMİDİR ZAMDAN ÖNCE 5 ARABA SERMAYESİ VAR SA ŞUANDA 3 ARABA ALAMIYOR AYNI SERMAYEYLE KEŞKE PİYASA ÇOK DÜŞSE SEVİNİR GALERİCİ AMA KUSURA BAKMAYIN DA GİDİN SIFIR ARABA FİYATLARININ KAT KAT YÜKSELMESİ PİYASAYI ETKİLEDİ SIFIR ARABA PANDEMİ SÜRECİNDE KARA BORSA OLDU ARAÇ PİYASASININ YÜKSELMESINİN SEBEPLERİNİ İYİCE ARAŞTIR HA BİDE ŞUNUDA NOT ALIN ÖNÜNE GELEN SANAYİDEN TUT MEMURUNDAN ESNAFINA HERKES AL SATÇI OLDU LAF SÖYLEYECEKSENİZ AYAKLI AL SATÇILARA SÖYLEYİN GALERİCİYE DİL UZATMAYINnn
    Cevapla
  • Almıyorum 3 yıl önce Şikayet Et
    Bekliyorum almıyorum,hedef Elektrikli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle