Mercedes, Ford, Fiat, Toyota, Nissan, Subaru ve Honda'da tedarik sorunu

Mercedes, Ford, Subaru, Toyota, Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Nissan ve Honda gibi küresel üreticiler, tedarik sorunları nedeniyle bazı fabrikalarda üretimlerine ara verdiklerini duyurdu. Otomobil devlerinin en çok yaşadığı sorun ise çip ve diğer elektronik parçaların tedarik sıkıntısının baş göstermesi.

GİRİŞ 15.01.2021 17:25 GÜNCELLEME 16.01.2021 11:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılında oldukça zor durumda kalan otomobil üreticileri, pandeminin etkisini yeni yılda da hissetmeye başladı.

 

Pandeminin Avrupa ve ABD'ye yayıldığı 2020'nin ikinci çeyreğinde, üreticiler salgının daha fazla yayılmasını önlemek ve çalışanlarını güvende tutmak adına fabrikalarını aylarca kapalı tutmuşlardı.

2021'in ilk günlerinden bu yana devam eden üretim kesintilerinde ise tedarikte yaşanan sorunlar neden oldu.

 

YENİ YILLA BİRLİKTE ÜRETİME ARA VERİLDİ

Şimdiye kadar, Ford, Toyota, Fiat Chrysler Automobiles (FCA),Nissan ve Honda gibi küresel üreticiler, tedarik sorunları nedeniyle üretimlerine ara verdiklerini duyurdu.

Alman yayın organı Handelsblatt'in iddiasına göre, Mercedes-Benz'in çatı şirketi Daimler de üretimde kesintiye giden markalar arasına dahil oldu.

Yapılan açıklamalarda, başta çip ve diğer elektronik parçaların tedarikinde yaşanan zorlukların üretimi etkilediği ve sorunun çözümüne kadar üretimlere ara verileceği kaydediliyor.

Bazı markaların fabrikalarında üretim tümden dururken, belirli modellerin üretimine ara veren markalar da bulunuyor.

ÜRETİME ARA VEREN BAZI MARKALAR

Honda'dan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, şirketin Japonya'daki fabrikasının yaşananlardan dolayı üretime aralıklı devam edildiği belirtilmişti.

Aynı günlerde üretime ara verdiğini açıklayan ABD'li üretici Ford da Kentucky eyaletindeki tesiste ürettiği Ford Escape ve Lincoln Corsair modelleri bir süre üretemeyeceğini duyurmuştu.

Ford'un Focus modelini ürettiği Almanya'daki fabrikasında da çip tedarikindeki sıkıntı nedeniyle üretime ara vereceği de gelen bilgiler arasında.

FCA ise Kuzey Amerika pazarı için Meksika'da üretilen Jeep Compass modelinin gelişmelerden etkilendiği bildirmiş, Ontario'da Chrysler 300, Dodge Charger ve Dodge Challenger modellerini ürettiği tesiste de tedarik sıkıntısı yaşandığını açıklamıştı.

Çip ve elektronik parça sıkıntısı nedeniyle FCA'nın 2 tesisindeki üretime Şubat'a kadar ara verdiği belirtiliyor.

Japon üretici Toyota da Teksas'taki fabrikasında ABD pazarı için ürettiği pick-up modeli Tundra'nın üretimine ara verdi.

Bir diğer Japon üretici Nissan da Japonya'daki Oppama fabrikasında üretilen Note modelinin üretiminde çip tedariki nedeniyle kesintiye gittiğini belirtti.

Otomobil üreticisi Subaru, motor ve fren sistemlerinde kullanılan çip tedariki problemi sebebiyle Japonya'daki tesislerinde üretime geçici olarak ara verdiğini açıkladı.

Buna göre Subaru başkent Tokyo'nun kuzeybatısındaki Gunma eyaletinde yıllık toplam 700 bin araç ürettiği motor ve montaj fabrikalarında üretime geçici ara verdi.

Firma, motor ve fren sistemlerinde yaygın kullanılan çip tedarikinde yaşanan problem sebebiyle ara verdiğini ve hafta başında üretimi sürdürmeyi planladığını açıkladı.

TRUMP'IN POLİTİKALARI OTOMOTİVİ VURDU

Öte yandan, çip tedarikinde yaşanan sıkıntıların, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarının bir sonucu olduğu da belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde başkanlığı devretmeye hazırlanan Trump'ın, görev süresi boyunca Çin ile girdiği ticaret savaşının otomotiv endüstrisinin tedarik zincirini etkilediği kaydediliyor.

YORUMLAR 11
  • Fatih yavuz kanuni 3 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatlar azya uçuracaklar bunun üzerine
    Cevapla
  • ibrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Üretime ara verseler iyi olur bu fiyatlara artık eskisi gibi satamayacaklar
    Cevapla
  • Ersel 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de Gelin
    Cevapla
  • Halk 3 yıl önce Şikayet Et
    İnanmayin.. YALANNNNN
    Cevapla
  • Emrullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne kafası yasiyonuz anlamıyorum, herşeye yalan yalan
    Cevapla
  • Adsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada ve bir çok sektörde çok büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanacak. Bunlardan biri de otomotiv sektörü !!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle