Otomotiv sektörü yılın son ayında durgunlaştı!

Her sene otomotiv sektörünün en yüksek ayı olan aralık beklentilerin altında geçiyor. Sıfırda yaşanan yavaşlama ikinci eli de düşürdü. Tedarik sıkıntısı ortadan kalkınca ikinci elde fiyatlar da geriledi. Sıfır araç fiyatları ise artmaya devam ediyor. Yılsonu kampanyalarına rağmen 150 bin TL bandında yalnızca 13 sıfır kilometre araç kaldı. Araç almak isteyenler vatandaşlar bu dönemde beklemeyi daha doğru buldu.

GİRİŞ 28.12.2020 17:16 GÜNCELLEME 28.12.2020 17:24
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Aralık ayı otomotiv sektörü açısından en kötü giden senelerde dahi toparlanma ve çıkış ayı olarak bilinir. Firmaların yıl sonu kampanyaları ile birlikte satışları yılın son ayında vites yükseltir. Son 10 yılın en kötü satış rakamlarından bir tanesinin elde edildiği 2019 yılında dahi aralık ayı otomobil ve hafif ticari araç satışları toplamı 90 bin seviyesinin üzerinde olmuştu.

 

Rekorlar kırılan 2020 yılında ise son aydan beklenti 150 bin seviyelerine çıkması yönündeydi. Ancak pandemide ikinci dalga etkisi, faizlerin yükselmesi, kredi vadelerinin düşmesi, değişken döviz kurları gibi etkenler otomotiv pazarında da etkiler yarattı. Aralık ayının seyri ancak 100 bin seviyesinde kalabileceği yönünde. Bu gelişmeler ışığında tedarik sıkıntısı ortadan kalkarken, ikinci el piyasası da sıfırla doğru orantılı etkilendi. Satışlar azaldı, fiyatlar yüzde 10 seviyesinde düştü.

''BEKLE-GÖR DÖNEMİ''

 

Kasım ayında başlayan talepte yavaşlamanın yansıması olarak ikinci el fiyatlarında bir miktar gerileme başlamıştı. Ancak bu yansıma aralık ayında çok daha fazla hissedildi ve önceki aya göre fiyatlar da gerilemeyi sürdürdü. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ''Talebin düşmesindeki en önemli etkenlerden biri tüketicilerin elindeki dövizi bozdurmaktan vazgeçip ikinci el araç satın alma kararını ertelemesi. Diğer bir sebep olarak ise, pandemi kaynaklı psikolojik ve motivasyonel olarak böyle bir süreçte bir yatırım yapmama düşüncesini gösterebiliriz. Bu çerçevede, dövizde ve pandemi koşullarında yaşanan stabil olmayan durum tüketicilerin ikinci el bir araç satın alma kararını ‘bekle-gör politikasına’ çevirmesine neden oldu'' diye konuştu.

''150 BİN TL BANDINDA 13 ADET SIFIR ARAÇ KALDI''

Değerlendirmesinde, faizlerin yeniden yükselmesi ve BDDK’nın taşıt kredilerine getirdiği vade düzenlemesinin etkisiyle 0 kilometre araç satışlarının azalacağını vurgulayan Hüsamettin Yalçın: ''0 kilometre araç satışlarında markalar çok çeşitli satış kampanyaları başlattılar. Kampanyaların mutlaka satışlara bir etkisi olacaktır ancak fiyatlar hala çok yüksek. En düşük 0 kilometre araç fiyatı şu an 123 bin 900 TL.

Öyle ki, pazarda şu an 0 kilometre olarak satılan toplam 1071 binek otomobil arasında 150 bin TL bandında sadece 13 binek otomobil, 200 bin TL bandına ise sadece 81 binek otomobil kaldı.''

''YAVAŞLAMAYA RAĞMEN BAŞARILI''

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, 2020 yılına ilişkin değerlendirmesinde; ''Pandemi etkisindeki 2020’de ivmelenme ve yüksek adetler beklediğimiz sonuçlar değildi. Eylül ve ekim ayları tarihi zirveleri görmemizi sağladı. Yavaşlama olsa da aralıkta en az 100 bin adetle tamamlanacağını düşünüyoruz. 2020 yılının, 770 bin ile kapanacağını öngörüyoruz.

Artan piyasa faiz oranlarına paralel olarak otomobil kredi faiz oranları da arttı. 2021 yılında da satışlarda ilk yarıda yavaşlama olması muhtemel. Ekonomik ve siyasi koşulların da etkisiyle yılın ilk yarısının zorlu geçeceğini ve satışlarda düşüş yaşanacağını öngörüyoruz. Aşılamanın da olumlu etkisiyle yaz aylarından itibaren tekrar canlanma yaşanmasını bekliyoruz. 2021 yılı satışlarının da 2020 yılı civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz'' dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 22
  • coşkun 3 yıl önce Şikayet Et
    anadolu da birçok şehirde 350 bine çok çok iyi daireler var(3+1 den 5+1 e kadar), 40 sene ekonomik ömrü var... ha bi de evet 350 bine "lüks" araç var :)))... 350 bine Megan, 307, küçük vosvos lar bu ülkeye lüks... güldürmeyin lütfen...
    Cevapla
  • Hafız 3 yıl önce Şikayet Et
    Ocak ayında arabamı sattım,sonra fiyatlar uçtu..12 aydır beklemedeyim.
    Cevapla
  • URFALIM kürtürk. 3 yıl önce Şikayet Et
    ALMIYORUZ BU FİYATLARI NASIL YÜKSELTTİLERSE Şimdi onlar düşünsün
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    7 aydır beklemedeyim dahada bekleyeceğim
    Cevapla
  • Arabasız 3 yıl önce Şikayet Et
    Almayın arkadaşlar. Aldırmayın. Yok fiyat yükselecek. Yok son fırsat diyenlere inanmayın. Milletin sırtından geçinen fırsatçılar biraz da zarar etsin. Panik yok. İyice düşsün bakarız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle