İkinci el araca yönelik dikkat çeken detay: Her araca bir karne!

Bakanlığın yönetmeliğe eklediği yeni sistemin hayata geçirilmesi halinde bir aracın üretimden hurdaya ayrıldığı süreye kadar olan tüm serüveni kayıt altına alınıyor. Taşıt Bilgi Sistemi ile her aracın bir karnesi olacakken ikinci el araç ticaretindeki kayıt dışılık sona erecek, güvenli alım satımın önü açılacak, yetkisi olmadan bu işin ticaretini yapanlar ise engellenmiş olacak.

GİRİŞ 25.12.2020 10:50 GÜNCELLEME 25.12.2020 11:17
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

15 Ağustos 2020 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklik sonrası dikkat çeken bir detay yer aldı.

 

Söz konusu yönetmeliğin 4/b fıkrasında 'Bilgi Sistemi' tanımlaması da yapıldı. Sistem bir aracın üretim bandından hurdaya ayrıldığı zamana kadar olan tüm sürecin kayıt altına alınmasını kapsıyor.

İKİNCİ EL ARAÇ TİCARETİ KAYIT ALTINA ALINACAK

 

Bakanlığın yönetmeliğe eklediği sistemin hayata geçirilmesi halinde ise; ikinci el araç ticareti ile araç üzerinde gerçekleştirilen tüm ekspertiz süreçleri kayıt altına alınmış olacak. Öte yandan bakanlığın yönetmelikte ifade ettiği sistem ile bir aracın geçmişine ait tüm bilgiler de merkezi olarak dijital ortamda anlık ulaşılabilir halde tutulabilecek.

VERGİSEL KAYIP VE KAÇAKLARIN DA ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yeni sistem ile ikinci el araç ticaretinde şahısların ticari olarak satışlarını bireysel olarak yapmalarından doğan tüm vergisel kayıp ve kaçakların da önüne geçilmiş olunacak. Taşıt Bilgi Sistemi güvenlik güçlerinin de işini kolaylaştıracak. Sistem sayesinde aranma kaydı olan kişilerin de araç alım satım işlemleri engellenebilecek, olası alım satım işlemlerinde ise yakalanmalarına imkan sağlanacak.

Öte yandan yönetmelikte yer alan yeni sistemin uygulaması halinde araç ticaretinden kaynaklı oluşan vergisel bilgiler anlık olarak Maliye Bakanlığı ile paylaşılacak ve vergi takibi daha da kolaylaşacak.

GÜVENLİ ALIM SATIMIN ÖNÜ AÇILACAK

Sistemin en önemli katkılarından biri ise vatandaşın daha güvenli araç alım satım yapmasının önünü açması olacak. Vatandaş aldığı aracın geçmişine yönelik tüm bilgileri sistem üzerinden kontrol edebilecek ve aldığı araç hakkında daha şeffaf bilgiye sahip olabilecek.

YETKİSİZ SATICININ ÖNÜ KAPANACAK

Uygulama ile araçların ömürleri hakkında istatistiki bilgiler de üretilebilir hale gelecek. Yetki ve yeterlilik belgesi zorunluluğu ile ikinci el araç ticareti yapan kişilerin takibi de mümkün olacakken yetki ve yeterlilik belgesi olmayan kişilerin ikinci el araç ticareti yapmasının önü de kapatılmış olunacak.

BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Yönetmelikte tanımlanan bilgi sistemine yönelik Ticaret Bakanlığı yetkililerine teşekkür eden İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, sistemin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, dernek olarak ellerinden gelen her türlü desteği de vermeye hazır olduklarını belirtti. Ertemel, sistemin devreye alınmasıyla birlikte sektörün daha kurumsal bir yapıya kavuşacağını ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi için daha sistematik bir işleyişin uygulanmış olacağını da vurguluyor.

HER ARACIN BİR KARNESİ OLACAK

Yönetmelikte belirtilen uygulama ile araçların üretimden çıktıktan sonra Taşıt Bilgi Sistemi'ne kaydolacağını ve her aracın bir karnesi olacağını da dile getiren Ertemel, ''Bu araç ne zaman servise girmiş ne tamirat görmüş satılana kadar her evresi aracın karnesine işleyecek.'' diyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 13
  • kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    neden bırakın millet ticaretini yapsın illa galericiden 15 bine aldığı arabayı 25 binemi almamız gerekiyor.
    Cevapla
  • Vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Km oynanmasinda otomobili yapan firmayi da dava edebilirmiyiz.Boyle bir dolandiriciliga sebep olacak sistem acigi biraktiklari icin.
    Cevapla
  • Gül _mek 3 yıl önce Şikayet Et
    Biri araba fiyatları düşüşemi geçti diyor.2004 model arabaya 97000 tl yazmış. Kendinizi kandırmayın devlet el atmazsa düşmez.
    Cevapla
  • sucu 3 yıl önce Şikayet Et
    her kaportacı gelen aracı önce fofoğraflayıp sisteme plaka şasi yükleyip onay alınca tamire başlayabilmeli sonra da bitmiş halini sisteme yüklemelir.Sanayi yönetimi hergün kaportacıları denetlemelidir.Kaçak onarım yapana aracın on katı ceza verilmelidir.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Ohhhhh super olmus.Dolandiricilara kapak olsun.Bir daha km dusurup arac satarmisin.Devletim cok yaşa.
    Cevapla
  • osmanlı torunu 3 yıl önce Şikayet Et
    Km olayını gene hallederlerde parça ve kaza olayı bir kademe kontrol altına girebilir. Bizim memlekette herşeyin oluru yapılıyor. asıl sorun kanunla birlikte denetlemeninde yapılabilmesidir. Sanayide kaç tamirci fatura kesiyor buradan anlarsın. parçacıların hepsini fatura kesmesi gerekiyor ayrıca parçayı alan tamircilerinde denetlenmesi gerekiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle