(2021) Egzoz muayenesi ölçüm fiyatı kaç TL? Egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası ne kadar?

2021 yılında egzoz emisyon muayenesi ücreti yeni yıla az bir süre kala araç sahipleri tarafından merak edilmeye başladı. 2020 yılının sonuna kadar 80 TL olarak uygulanacak emisyon testi ücreti 2021 yılı itibari ile yeni tarifeden fiyatlandırılacak. İşte 2021 yılı egzoz muayene ücreti ve muayene yaptırmamanın cezası…

(2021) Egzoz muayenesi ölçüm fiyatı kaç TL? Egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası ne kadar?
(2021) Egzoz muayenesi ölçüm fiyatı kaç TL? Egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası ne kadar?
GİRİŞ 23.12.2020 13:46 GÜNCELLEME 23.12.2020 13:46

İçten yanmalı motora sahip araçların belirli periyotlar ile egzoz muayenesi yaptırması kanun ile zorunlu hale getirilmiştir. Belirli bir standarda oturtulan emisyon testi, trafiğe çıkan araçların aşırı hava kirliliğine neden olan zararlı gazların havaya salınımının önüne geçilmesi adına denetleme mekanizması olarak karşımıza çıkıyor. Bu testlerden geçen araçlara ise bir sonraki muayene dönemine kadar uygun olduğunu belirten ölçüm pulu veriliyor. Testten geçemeyen araçların ise değerlerinin düzelmesi ve sorunun giderilmesi adına süre veriliyor. Akabinde sorunları giderilen aracın trafiğe çıkmadan önce yeniden egzoz testine girerek muayeneden geçmesi gerekiyor. Peki egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası ne kadar? 2021 muayene ücreti kaç TL oldu? İşte merak edilen soruların cevapları…

2021 EGZOZ MUAYENESİ KAÇ TL OLDU?

2021 yılı egzoz muayenesi ücreti 87 TL olarak belirlendi. TÜVTÜRK tarafından 1 Ocak 2020 itibari ile emisyon test ücretinin 80 TL olduğu açıklanmıştı. 2021 yılında yapılacak olan %9,11’lik artış sonrası 87 TL’ye yükselecek.

EGZOZ MUAYENESİ YAPTIRMAMANIN CEZASI NE KADAR?

2021 yılında egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası 2.067 TL olarak belirlendi.

2020 yılının sonuna dek egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası 1.895 TL olarak uygulanacak. Ayrıca egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan ve standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine 3.791 TL, belirlenen usul ve esaslara aykırı ölçüm yapan istasyonlara 7.582 TL, egzoz gazı emisyon kontrol sistemi (katalitik dönüştürücü, dizel partikül filtre vs.) çalışmayan veya devre dışı bırakılan araçlar için 1.895 TL, yetki belgesi olmadan ölçüm yapan, sahte belge düzenleyenlere 15.166 TL  ceza uygulanacak.

HANGİ ARAÇLAR KAÇ YILDA BİR EGZOZ MUAYENESİ YAPTIRMALI?

TÜVTÜRK tarafından hangi aracın hangi periyotlar ile egzoz muayene testi yaptırması gerektiği açıklanmıştır.

- Hususi (binek) ve Resmi Otomobiller: İlk üç yaş sonunda ve sonrası her iki yılda bir yapılmalıdır..

- Diğer Motorlu Taşıtlar: İlk bir yaş sonunda ve sonrası yılda bir yapılmalıdır.

- Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.

EGZOZ MUYENESİ NERELERDE YAPTIRILIR?

Ezoz muayene işlemi TÜVTÜRK muayene istasyonları veya TÜVTÜRK tarafından emisyon ölçüm yetkisi verdiği yerlerde yapılabiliyor.