İkinci el araç pazarı yüzde 19 büyüdü

Pandemi döneminde rekorlar kıran ikinci el araç pazarı, son günlerde durgunluk yaşıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, "Yılın son dönemine girdiğimiz bugünlerde ikinci el araç fiyatlarında yüzde 3 ila 10 oranında bir düşüş yaşandı, ikinci el araç almayı düşünenler için doğru zaman" dedi.

GİRİŞ 22.12.2020 14:02 GÜNCELLEME 22.12.2020 14:19
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, 2020 yılı ikinci el araç pazarını değerlendirdi. Bu yılın ilk 10 ayında 5 milyon 671 bin 444’i otomobil, 1 milyon 434 bin 484’ü hafif ticari olmak üzere toplamda 7 milyon 105 bin 928 aracın el değiştirdiğini ifade eden Erkoç, "Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen ikinci el pazarında geçen seneye göre yüzde 18.9 oranında bir artış yaşandı. İkinci el araç pazarının bu yılı 8.7 milyon adet ile kapatmasını bekliyoruz. Her zaman olduğu gibi ağırlık yine 7 milyona yaklaşan rakamı ile ikinci el otomobil satışlarında olacaktır" dedi.

 

Pandemi sebebiyle sıfır araç temininde yaşanan problemlerin yıl boyunca ikinci el araç fiyatlarının artmasına sebep olduğunu, ancak Kasım ayı itibariyle fiyatlarda bir düşüş yaşandığını söyleyen Erkoç, "Yılın son dönemine girdiğimiz bugünlerde fiyatlar gevşemeye başladı. Önümüzdeki dönemde de pandeminin etkisiyle üretim ve tedarikte yaşanabilecek belirsizlikler nedeniyle fiyatlarda da değişkenlik görülebilir. Şu an ikinci el araç satın almak isteyenler için uygun bir zamandayız" ifadelerini kullandı.

'ÜRETİM KISITLAMASI FİYATLARI ARTIRIR'

 

Erkoç, yıl sonu itibariyle sıfır araçta arz talep dengesinin sağlanmasının ve bayiler tarafından yapılan yeni yıl kampanyalarının ikinci el fiyatlarının geri gelmesini sağladığını da belirterek, "Salgın dolayısıyla ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen ikinci el araç sektöründe yıl boyunca artış yaşandı. Bu artış fiyatlarda spekülatif artışları da beraberinde getirmişti. Ancak şu an fiyatlarda yüzde 3 ile yüzde 10 oranında bir düşüş yaşanıyor" diye konuştu.

Erkoç, önümüzdeki dönemde de aşılanma çalışmaları ve vakaların düşmesi ile ötelenen ve bekleyen ikinci el talebinin de artacağını düşündüklerini belirterek, "Talepte olabilecek yükseliş, geçtiğimiz yaz boyunca yaşadığımız gibi bir fiyat artışını da beraberinde getirebilir. Ayrıca 2021 yılında pandemi sürecinin devamıyla ilintili olarak otomotiv firmalarında olası bir üretim kısıtlaması olduğu takdirde de fiyatlar artış gösterebilir. Bu durumda şu an araç almak isteyenler için çok uygun bir dönem" görüşünü savundu.

YORUMLAR 15
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğru zamana biz karar veririz.
    Cevapla
  • Elektrikli Arabalar 3 yıl önce Şikayet Et
    ELEKTRİKLİ ARAÇLAR geliyor almaktan vazgeçtim ,cep telefonu gibi %50 değer kaybedecekler 1 yılda
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Ağustosta 278.400 olan suberb şu an 367.000. 4 ayda 90. bin yükselmiş. Bu işin içinde iş var hiç normal değil araba firmaları sanki anlaşmış, bilerek üretim kısıtlamasına gittiler,ikinci el piyasası sıkıştı fiyatları bi anda fırlattılar. almamak daha hayırlı. En iyisi Herkes altındaki arabanın kıymetini ni bilsin işine baksın.
    Cevapla
  • Garip 3 yıl önce Şikayet Et
    Evler satılmadi diye mutahitler ağliyodu sonra banka kredi musluklarını açtı ellişer yüzer kazıklı sattılar millet krediyle alınca bedava gibi koşuyor . Bu kafayla ucuzLayacağı varsa da ucuzlamaz . Ben evi anlattım araba da ondan aşağı değil . İkinci el mevzu daha da garip evdeki buz dolabı da motorlu değişen ezik boya vs de yok 5 bin e alıp 8bine satmaya mi kalkiyoz ???
    Cevapla
  • mahmuthan 3 yıl önce Şikayet Et
    yuzde 10 düstü diyorsunuzda yüzde yüz çıkarken nerdeydiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle