Otomotiv gaz kesmedi

ÖTV değişikliği sonrası fiyatlardaki yükselişe rağmen talep hız kesmedi. İlk hafta fiyatlardaki artışın etkisi çabuk geçti ve tüketiciler, zaman kaybetmeden otomobil satın almak için bayilere koştu

Otomotiv gaz kesmedi
Otomotiv gaz kesmedi
GİRİŞ 21.09.2020 17:22 GÜNCELLEME 21.09.2020 17:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Pandemide dünyadan ayrışarak dikkatleri üzerine çeken Türkiye otomotiv pazarı, şaşırtmaya devam ediyor. Pazarda hazirandan itibaren başlayan temmuz ve ağustosta artarak devam eden canlılık, her koşula rağmen sürüyor. 30 Ağustos'ta yürürlüğe giren ÖTV matrah ve oran düzenlemesinin otomotiv pazarını olumsuz etkileyeceğine ve satışların düşeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak, tahminler boş çıktı.

 

ÖTV değişikliği sonrasında otomobil fiyatlarındaki yükselişe rağmen talep hız kesmedi. İlk hafta fiyatlardaki artışı sindiren tüketiciler fazla beklemedi. Otomobil satın almak için bayilere koştu. Bu arada ÖTV düzenlemesinin yürürlüğe girdiği ilk hafta piyasada tek tük de olsa siparişlerin iptal edildiği görüldü.

Özellikle ÖTV matrahı yüzde 80'e çıkan ve dolayısıyla fiyatları artan araçların siparişlerinde iptaller yaşandı. Aylar öncesinde kaparosunu yatıran bazı müşteriler satın almaktan vazgeçtiler. Ancak, siparişi iptal edilen otomobiller bayiler için sorun olmadı. Çünkü kısa bir süre içinde söz konusu bu araçlara yeni müşteriler çıktı.

 

SATIŞ TAHMİNİ 70-80 BİN

Bu hızla giderse eylülde binek otomobil satışlarının 55 bin adet, hafif ticari araç satışlarıyla beraber toplam pazarın 70 bin adet seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak 80 bin adeti buluruz diyenler de var. Yapılan tahminler doğru çıkarsa pazar 2019'un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 60-70 büyüyecek. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre Türkiye otomotiv pazarı Eylül 2016'da 67 bin 593, 2017'de 71 bin 352, 2018'de 23 bin 28 adet, 2019'da ise 41 bin 992 adet olarak gerçekleşti.

YIL SONU HEDEFİ 650-700 BİN ADET

Otomotiv pazarında kısa vadede yavaşlama beklenmiyor. 2019'un son üç çeyreğinden itibaren ötelenen bir talep var. Ayrıca pandemiden dolayı bireysel mobiliteye yönelme söz konusu. Bu yüzden otomobile hız kesmiyor talep artıyor. Yapılan tahminlere göre yıl sonunda pazar 650- 700 bin adet seviyesinde gerçekleşecek. Ancak, 700 bin üzerini zorlayacağını söyleyenler de var.

TÜKETİCİ CAM TAVANDAN VAZGEÇİYOR

ÖTV sonrasında otomobil tercihlerinde değişiklik yaşanıyor. Düne kadar yüksek donanımlı modelleri tercih eden tüketiciler, bugün uygun fiyatlı otomobillerin giriş versiyonlarına yöneldi. Özellikle cam tavan gibi fiyatı artıran aksesuarlardan vazgeçilmeye başlandı. Cam tavan birçok tüketici için olmazsa olmaz aksesuarlar arasında ilk sırada yer alıyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 7
  • yüksel alkan 3 yıl önce Şikayet Et
    bayide arba yokki neyin lfası almayın talep etmeyim
    Cevapla
  • vedat 3 yıl önce Şikayet Et
    millete para bol kimse kusura bakmasin ama kimsede aglamasin hala bu fiyatlarda araba alabilen varsa demekki para bollugu var.
    Cevapla
  • gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    alakası yok.para belli bir zümrenin elinde onlarada ötv zam mam ırgalamıyor.olan alt tabakaya oluyor.hersey birbirini tetikliyor ezilen biz oluyoz
    Cevapla
  • Yener 36 3 yıl önce Şikayet Et
    2 ay kimse araba almasın.O istediği astronomik fiyatlara satsınlar görelim kan emicileri...
    Cevapla
  • İsm@il 3 yıl önce Şikayet Et
    Sirketler alman otolarına talep edıyorlar.Nede olsa aldıkları araçlarda neredeyse vergı vermıyorlar husisi araç olarak kullanıyorlar devlet bunada bı ayar cekmeli
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    bir tane sifir araba gormuyorum,en yenisi 2018model,kim aliyor bunlari şirketler mi ? şirkletler vatandasin talebini yansitnaz.
    Cevapla
  • mahmuthan 3 yıl önce Şikayet Et
    sıfır araç piyasasında tekelcilik yapanlar var.araçları alıp bayiden fazla fiyat istiyorlar.Sonrada bayide araç yok deniliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle