Milli uçan araba Cezeri'nin özellikleri

Türkiye'nin ilk uçan arabası Cezeri'nin ilk uçuş testleri başarıyla tamamlandı. Cezeri uçan araba Baykar tarafından geliştirildi. İşte testleri yapılan milli uçan araba Cezeri hakkında detaylar...

GİRİŞ 16.09.2020 14:07 GÜNCELLEME 16.09.2020 16:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Cezeri uçan araba ilk testleri başarıyla tamamladı. Baykar tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli uçan arabası Cezeri'nin testleri Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yönetiminde gerçekleştirildi.

 

Uçuş testleri 11 Eylül Cuma günü başlayan uçan araba Cezeri, ilk testlerdee güvenlik halatlarına bağlı olarak havalandırılırken, 14 Eylül'ü 15 Eylül'e bağlayan gece yapılan testlerde güvenlik halatları olmaksızın havalandı.

230 kilogramlık ön prototip uçuş testlerinde 10 metre yükselirken, Cezeri uçan araba aynı gece yapılan iki farklı uçuş testini de başarıyla tamamladı.

 

Adını sibernetik ve robotik ilminin kurucusu, Artuklu Sarayı’nın başmühendisi Cizreli Müslüman bilim insanı El Cezeri’den alan Cezeri uçan araba ilk uçuşunu ise bir buçuk yıl önce gerçekleştirmişti.

UÇAN ARABA CEZERİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapacak olan Cezeri Uçan Araba, sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlanmaktadır.

8 adet BLDC elektrikli motora sahip olan Cezeri uçan araba, 241 kilogram azami kalkış ağırlığına sahip. Kalkış ve inişlerini dikey olarak yapan uçan araba Cezeri'nin ölçüleri ise 3730 x 4070 x 1870 mm.

Cezeri uçan araba 1 saatte tamamen şarj edilebilirken, 70-80 km menzile sahip durumda. Mininun teknik bilgi ve havacılık bilgisi ile uçurulabilecek şekilde tasarlanan Cezeri, yüzde 100 elektrikle çalışmaktadır.

Cezeri 100 km hıza ve 2000 metre uçuş irtifasına sahip.

YORUMLAR 4
  • iretret 1 yıl önce Şikayet Et
    serefsefe
    Cevapla
  • Recep 3 yıl önce Şikayet Et
    buna araba diyemeyiz.Dron yada elektrikli helikopter denebilir.
    Cevapla
  • Mecal 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen deme
    Cevapla
  • Aydın Çağdaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Cehapeli misin? bir şeye de muhalefet olma . MUHALEFET !
    Cevapla