Sahibinden ikinci el araç fiyatları düşecek mi? İşte yeni yönetmeliğin detayları

İkinci el araç satışları için Ticaret Bakanlığı tarafından yeni bir düzenleme getirildi. Hızla yükselen ikinci el araç fiyatlarını dengelemesi beklenen yeni düzenleme ile birlikte yetki belgesi olman firma, kurum ve galeri vs. araç satışı gerçekleştiremeyecek. Bireysel satış yapanlara ise bir yılda 3 adet sınırı getirildi. İşte merak edilen yeni düzenlemeye ilişkin detaylar ve ikinci el araç fiyatlarına etkisi

Sahibinden ikinci el araç fiyatları düşecek mi? İşte yeni yönetmeliğin detayları
Sahibinden ikinci el araç fiyatları düşecek mi? İşte yeni yönetmeliğin detayları
GİRİŞ 19.08.2020 16:49 GÜNCELLEME 19.08.2020 16:50

İkinci el araç satışlarına yeni düzenleme geldi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan  yeni yönetmeliğe göre hem bireysel satış yapanları hemde kiralama firmalarını ilgilendiren bir karar alındı. 2019 yılından buyana fiyatı hızla yükselen ikinci el araç modellerinden bazıları sıfır modellerinin de üzerinde bir fiyata satışa sunuluyor. Pazarda yalanan bu fiyat dengesizliğinin yeni düzenleme ile birlikte dengeye girmesi bekleniyor. Peki Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme ile birlikte ikinci el araç fiyatları düşecek mi? İşte merak edilen detaylar...

 

 

ARAÇ KİRALAMA FİRMALARINA 1 YIL ZORUNLULUK GETİRİLİYOR!

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme ile birlikte kiralama firmaları araçlarını 1 yıl süre ile kiralamadan satışa sunamayacak. Araçlarını satmak isteyen şirketler ise yetki belgesi almaları gerekecek. 

BİREYSEL ARAÇ SATACAKLARA 3 ADET SINIRI GETİRİLDİ

Bireysel araç satışı gerçekleştiren veya aracılık edenler için yeni yönetmelik ile birlikte 3 adet sınırı getirildi. Yani bireysel satış yapanlar bir takvim yılı içerisinde 3 adet araç satışı gerçekleştirebilecek. 3 adetin üzerine çıkıldığında ise ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti olarak kabul edilecek.

 

 

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞI İÇİN YETKİ BELGESİ ZORUNLU OLACAK

İkinci el araç satışı yapan firmalar, kurumlar ve galeriler, yetki belgesi almadan satış yapamayacak. Araç bilgilerinin yer aldığı tanıtım kartlarında da artı yetki belgesi numarası yer alacak. Buna ek olarak İnternet üzerinden yapılacak satışlarda da yetki belgesi numarasının yer alması gerekiyor. 

İşte “İkinci el motorlu kara taşıtının tanıtımı ve ilanı” başlıklı 13. maddede: 

“Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulur. Tanıtım kartında yetki belgesi numarasına ve ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin aşağıdaki asgari bilgilere güncel olarak yer verilir”

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan  yeni yönetmelik ile birlikte ikinci el araç fiyatlarının dengelenmesi bekleniyor. Zira yetki belgesi düzenlemesi ile birlikte kayıt dışı araç satışının önüne geçilmesi birlikte haksız fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.