Uçan otomobil PAL-V Liberty, trafiğe çıkmak izin aldı

Uçan otomobil üreticisi Pal-V uzun süredir test sürüşleri yaptığı ve uçuşuna başladığı aracı Liberty'nin yollarda kullanılmak üzere onay aldığını duyurdu.

GİRİŞ 30.10.2020 17:00 GÜNCELLEME 30.10.2020 17:55
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Hollandalı uçan otomobil üreticisi Pal-V, 2012 yılından beri test sürüşleri ve uçuşları yaptığı modeli Liberty'nin yollarda kullanılmak üzere Avrupa Birliği'nden onay aldığını duyurdu.

 

Şirketi kurucusu Rober Dingemanse katlanabilir kanatlı aracın yollara çıkabilmesi için gerekli olan sertifikaların  uzun ve meşakkatli bir yolculuk olduğunu söyledi.

TÜM TESTLERİ GEÇTİ

Dingemanse, hem uçabilen hem de karada gidebilen bir araç için bu sürecin ilk defa uygulandığını söyledi. 

Pal-V Liberty; fren, emisyon ve gürültü kirliliği gibi testlerden geçerek uygunluk sertifikası alırken, gerekli yönetmelikleri yerine getirebilmek için yaklaşık 5 bin şartı sağladı.

 

Ancak uçan otomobil hala havadaki güvenlik sertifikasını alabilmiş değil. Bunun için ise Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı'ndan (EASA) 2022 yılının başına kadar onay alınması planlanıyor.

PAL-V LİBERTY ÖZELLİKLERİ

3 tekerlekli bir araç olan Liberty'yi farklı kılan katlanabilir kanatları. Bu kanatlar sayesinde araç 10 dakika  içinde helikopter gibi uçuşa geçebiliyor.

Otomobil dolu bir depo ile 500 kilometre menzil sunarken, havada 180 kilometre saat hıza ulaşabiliyor.

FİYATI OLDUKÇA PAHALI

Şirket kurucusu Rober Dingemanse, ilk olarak üretilen 90 aracın 2022 yılından itibaren teslim edileceğini ve fiyatının 500 bin euro civarında olacağını açıkladı. Sonrasında üretilecek standart modellerin fiyatı ise 400 bin euro civarında olacak.

ABD'DEKİ UÇAN ARABA PİYASASINDA ÇİNLİ GEELY FİRMASI REKABETİ ARTIRDI

ABD'de Massachusetts merkezli Terrafugia ile Oregon merkezli Samson Sky ülkede uçan araba üreten en büyük iki firma durumunda. Çinli otomobil devi Geely'nin Terrafugia'yı satın alması sonrası firma büyük atılım yapmıştı. Firmanın yeni uçan otomobili için yaklaşık 100 kişilik bir müdendislik ekibinin çalıştığı biliniyor.

Samson Sky ise 2019'de piyasaya sürdüğü Switchblade modeliyle uçan araba piyasasında dikkatleri üzerine çekmişti. Firma şu anda çalışmalarını söz konusu modelin seri üretimi için yürütüyor.

YORUMLAR 40
  • tosun 3 yıl önce Şikayet Et
    bu uçan araba değil bu zaten ufak uçak uçan araba piste ihtiyaç duymamalı
    Cevapla
  • yavuz44 3 yıl önce Şikayet Et
    Hani uçmadı
    Cevapla
  • AhmeT 3 yıl önce Şikayet Et
    Degisensiz,boyasiz,tremersiz doktordan satılık.Pazarlik isteyenin kalbini kırarim.
    Cevapla
  • kurtoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Bayraktarın başına birşey gelmezse otomobillerde kaybettiğimiz fırsatı elektiriklilerde ve uçan otomobillerde yakalayabiliriz. Dilenen ülkeden üreten ülkeye geçiyoruz hamd olsun. Başarıyı iyi niyeti görüp bu sevinçleri milletçe paylaşmalıyız.
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar ucan araba cikardi biz 5 yigit baba birlesti karadan giden araba cikaranadi
    Cevapla
  • Osmaaaaan ! 3 yıl önce Şikayet Et
    3 tekerlekli bisiklet yapmamışlar Osmaaaaan. Hem de iyi oku bak: Hollandalılar 2012 den beri üzerinde çalışıyor muş. Yâni 8 seneden beri. Biz otomobil için "değişim biz de varız " diyetli henüz 1 yıl oldu. Senin acelen varsa git ordan uçan düdüt al kendine. 15 sene sonra da çıksa biz yerli üretimden yanayız Osmaaaaannnn.
    Cevapla
  • tesdere 3 yıl önce Şikayet Et
    yavru vatan sürmüş bugün
    Cevapla
  • Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiye kadar bir çok büyük sorunlar vardı, başörtüsü gibi. Sıra gelmedi Cumhuriyet tarihinden bu yana böyle teknolojiye yatırım yapmaya fırsat olmadı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle