İlk harç atıldı açıklamalar peş peşe geldi! En büyük destekçisi biz olacağız

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün Gemlik ilçesinde fabrikasının temeli atılan "Türkiye'nin Otomobili"nin üretim süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 19.07.2020 15:11 GÜNCELLEME 19.07.2020 16:04
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Burkay, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin milli otomobil projesinin ülke sanayisi açısından yeni bir milat niteliği taşıdığını vurguladı.

 

"Bursa'da, sahip olduğumuz üretim yeteneğini ülkemizin 60 yıllık rüyasını gerçekleştirmek üzere sergileyeceğiz. Fabrikamızın temeli atıldı. İlk otomobilimizin banttan inmesini de yine büyük bir heyecanla bekliyoruz." ifadelerini kullanan Burkay, milli otomobil projesinin Türkiye'nin mobilite ekosistemini oluşturmak üzere "Yeni lige yolculuk" mottosuyla hayata geçirildiğini hatırlattı.

 

Burkay, 1961 yılında "Devrim" ile başlayan yerli otomobil üretme hayalinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerçeğe dönüştüğünü belirtti.

Ülke ekonomisi için tarihi bir adım olan ilk yerli ve milli elektrikli otomobilin üretileceği fabrikanın Bursa'ya ve Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Burkay, "Artık ilk otomobilimizin banttan inmesini büyük bir heyecanla bekliyoruz. İş dünyamıza duydukları güvenle milli otomobil projesini gerçekleştirecek olmanın gururunu bizlere yaşatan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Hükümetimize, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'muza (TOGG) ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na şükranlarımızı sunuyorum." değerlendirmesini yaptı.

YERLİ OTOMOBİL TÜRKİYE İÇİN MOTİVASYON KAYNAĞI OLACAK

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gemlik ilçesinde temeli atılan fabrikada üretilecek "Türkiye'nin Otomobili"nin ihracatçılar için motivasyon kaynağı olacağını belirtti.

Uludağ İhracatçı Birliklerinden (UİB) yapılan açıklamaya göre Çelik, Gemlik'teki fabrikanın Türkiye'nin dünya otomotiv endüstrisindeki hedeflerine ulaşmak için önemli bir ivme unsuru olacağını vurguladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreciyle tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği ve yeni iş modellerinin giderek yaygınlaştığı bir dönemden geçildiğine değinen Çelik, "Yerli otomobil üretimi, Türkiye'nin dünya otomotiv endüstrisinde yaşanan dijital dönüşümün güçlü bir parçası olma hedefine katkı sunacak ve ihracatçılarımız için motivasyon kaynağı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN UZMAN EKİPLER YETİŞTİRECEĞİZ

İbrahim Burkay, BTSO'nun, milli otomobil üretimi için desteğini açıklayan ilk kuruluşlardan biri olduğunu anımsattı.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içinde hareket ettiklerini aktaran Burkay, Bursa'da son 7 yılda hayata geçirdikleri projelerle konvansiyonel üretimden orta yüksek ve yüksek teknolojili sanayiye dönüşüm hamlelerinin sonuç vermeye başladığına değindi.

RAKAMLARLA TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ TESİSİ

• İnşaat zemin güçlendirme çalışmaları dahil 18 ay sürecek ve 2021 yılının üçüncü çeyreğinde tesisin hat montajları tamamlanacak.

• Tesis 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek ve 230 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.

• 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobil banttan inecek.

• 175 bin/yıl kapasiteye ulaşıldığında 4 bin 300 kişi istihdam edilecek.

• TOGG Tesisi’nde çalışanların en az yüzde 30’u kadın çalışanlardan oluşacak.

• Üretim başlangıcında yerlilik yüzde 51 oranında olacak.

• 2025 yılında yerlilik oranı yüzde 68’e kadar ulaşacak.

• 2030 yılına kadar 1 milyon adet TOGG hattan indirilecek.

• İstanbul-İzmir Otobanına 4 kilometre mesafede bulunuyor.

• Tesisin 3 kilometrelik çevre alanında 3 adet aktif liman yer alıyor.

YORUMLAR 21
  • Trabzon uşağı 4 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH CC emeği geçen herkesten, özellikle de REİSİMden sonsuz kere razı olsun inşaAllah amiiiin aminn amiiiin DURMAK YOK YOLA DEVAM İNŞAALLAH AMİN AMİN AMİN
    Cevapla
  • Bursalu 4 yıl önce Şikayet Et
    Biri bizim ticaret sanayi odamiz başkanı na söylesin fabrika Bursa'ya değil Gemlik e yapılıyor diye sürekli bursa bursa deyip duruyor bursa ya Teknosab Diye bir sanayi bölgesi kuduruyorum diyor yıllardır icraat yok o yüzden Bursaya pek yakıştığını sanmıyorum bu adamin
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Gemlik BURSA nın ilçesi bunu bilde öyle konuş
    Cevapla
  • Ercan 4 yıl önce Şikayet Et
    Masallah, ellerinize saglik, insallah o günleri görürüz…………………..
    Cevapla
  • misafir 55 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkes elektrikli arabaya sudan ucuza bineceğini sanıyor. Halbuki öyle bir ayrıntı var ki sizi elektrikli ya da hybrid araç alırken bir kez daha düşünmeye sevk ediyor. Bu gözden kaçan ayrıntı batarya maliyetidir. Ortalama 5-6 yılda bir bataryanın yenilenmesi gerekecektir. Hybrid satan bir firmaın servisi 2014 model A segmentindeki aracın bataryasını 13 bin tlye değiştirdiğini öğrendim. Araç satan sitede açıklamaya yazmış aracın sahibi. Bu da size yılllık 2 bin tl maliyet demektir. Bataryanın yıllık maliyetiyle her ay iki defa lpg deposu fulleniyor. Çünkü araç ekonomik özelliğini yitiriyor. En güzeli uygun fiyatlı az yakan çok kaçan benzinli yada dizel bir araç almak. Malesef durum bu.
    Cevapla
  • Atlı Geliyor Atlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu arabayı, bataryayı vergiden düşme imkanı olanlar alacak. Bize de onların satacağı fosil yakıtlı arabalardan dolayı fiyatı düşecek fosil yakıtlı arabalar kalacak.21 yaşındaki 2004 yılında aldığım ve halen kullandığım fosil yakıtlı arabamı hareket ettiği sürece kullanmaya devam edebilirim inşallah. Atalarımız ne demiş: "Mum dibini ışıtmaz." Ben mumun, elektirikli araba ışığım. Atasözü gereği elektirikliden yararlanamam. İnşallah elektirikli araca binenler hakkıyla vergisini öderlerse analarının ak sütü gibi helal olsun. Yok hakkıyla vergilerini ödemezlerse ve benim de hakkım varsa elbet hakkımı bana verecek Allah.
    Cevapla
  • Faruk 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada elektrikli araclardan batarya icin ayda 50 euro aliyor. Nedeni bataryayi kiraya vermiş oluyor bozulduğunda ücret almadan değiştiriyorlar zanlimca turkiyedede buna benzer bi uygulama yapabilirler.
    Cevapla
  • Ümit 4 yıl önce Şikayet Et
    Aga yerecem diye boş yapmışsın
    Cevapla
  • misafir 55 4 yıl önce Şikayet Et
    Keşke maliyetler düşse. ilk ben alırım elektrikli aracı. Ama 7-8 bin liralık telefonun bataryası bile 300-500 arası değişiyor serviste. Devasa bir bataryanın servis maliyetini düşünemiyorum. Tek çaresi şu. Musul ve Kerkükü geri almak suretiyle yakıt maliyetini düşürmektir. Arapların petrol kuyularını güvence altına almalıyız Amerikanın yaptığı gibi. Bizde petrol kuyularını korumalıyız.
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    Aranızda ilk cep telefonunu ve bataryasını hatırlayan varsa endişelerin ne kadar gereksiz ve yersiz olduğunu ANLAR .
    Cevapla
  • Yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Misafir55, 10 yıl sonra dünyada hibrid lpg araç kalmayıp batarya ve seri üretim maliyetleri düştüğünde geçmişe dönüp keşke batarya maliyet hesabı yapmasaydık dememek için bugün bu temel atıldı. Her teknolojinin maliyeti yayıldıkça ucuzlar. Örn. Drone, 3d yazıcı, elektrikli bisiklet vs vs
    Cevapla
  • evren atik 4 yıl önce Şikayet Et
    8 yilda 1 milyon arac cok az degil mi ben mi anlamiyorum bu işten
    Cevapla
  • kalender 4 yıl önce Şikayet Et
    senin anladığın dilden konuşayım ozaman. başlangıç bu yatirimlar yapilir başka fabrikalar açılır uzerinden bir 10 sene daha geçer ondan sonra yillik tum modellerin toplami olacak şekilde 3-5 milyon arac uretilecek seviyeye gelinir. Ayrica bu bir hedef belki daha az yapılır belki dahada çok yapilir acikcasi arz talep meselesi... zamanla göreceğiz bu zaman içerisinde maddi manevi destek olmak yakışır bizlere
    Cevapla
  • Murat Zahiroğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef herkes arabayı alamaz fiyat yüksek 80 nilyonlıiuk ülkede anca 15 milyon kişi alabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle