Traktör satışları ikiye katlandı

Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal "Tarım makinaları sektörü (traktör ve ekipmanları dahil) 2006'da yaklaşık 250 milyon dolarlık dış ticaret açığı veriyordu. 2019'da yaklaşık 700 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi" dedi.

Traktör satışları ikiye katlandı
Traktör satışları ikiye katlandı
GİRİŞ 06.05.2020 12:03 GÜNCELLEME 06.05.2020 22:03
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye'de bu yılın ilk çeyreğinde satılan traktör sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 2'ye katlanarak 10 bin 161'e ulaştı.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden edinilen bilgilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde trafiğe kaydı yapılan traktör sayısındaki artış dikkati çekti.


Trafiğe kaydolan traktör sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86,5 artarak 10 bin 161’e çıktı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 5 bin 447 traktörün trafiğe kaydı yapılmıştı.

Traktör sayısındaki artış aylık bazda incelendiğinde düzenli bir yükselişin olduğu gözlendi. Ocakta 2 bin 800, şubatta 3 bin 141 ve martta 4 bin 220 traktörün trafiğe kaydının yapıldığı tespit edildi.

SATIŞLAR TOPARLANIYOR

Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Rahip Brunson olayı sonrası yükselen döviz kurlarının etkisiyle birçok sektörde olduğu gibi traktör satışlarında da ciddi düşüşlerin meydana geldiğini söyledi.

Bu dönemde satışların olması gerekenin çok altında indiğini vurgulayan Önal, bu yıl ise satışların toparlandığını kaydetti. Önal, geçen yıl traktör satışlarında yaşanan düşüşün diğer tarım ekipmanlarında ise görülmediğini ifade etti.

Traktör ve tarım makinaları ihracatında Türkiye'nin durumunun iyi olduğunu ifade eden Önal, "Dünyada tarım makinaları 60 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip. Türkiye'de tarım makinaları sektörü (traktör ve ekipmanları dahil) 2006'da yaklaşık 250 milyon dolarlık dış ticaret açığı veriyordu. 2019'da yaklaşık 700 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi." değerlendirmesinde bulundu.

EN HIZLI TARIM SEKTÖRÜ TOPARLANACAK

Önal, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) en az tarım sektörünün etkileneceğini savunarak, normalleşme sürecinde de en hızlı bu sektörün toparlanacağını söyledi. Önal, "Bu dönemde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de makinalaşmanın önemli olacağını düşünüyorum. Tarım ürünlerine ve makinalaşmaya talep daha da fazla olacak." ifadelerini kullandı.

Ekipman konusunda Türkiye'nin şanslı olduğunu dile getiren Önal, bazı hasat makinaları hariç ihtiyaç duyulan tarım makinalarının tamamının Türk sanayicileri tarafından üretildiğinin altını çizdi.

Önal, gelecek dönemde çiftçilerin karlı bir tarım yapacağına inanması durumunda makine yatırımı yapabileceklerini sözlerine ekledi.

 

 

YORUMLAR 20
  • adıyamanlı mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    50 dönüm arazisi olan bir traktör alamıyorsa bıraksın çiftçiliği para yemesi ğüzelmi sona motor yok buzamanakadar neyaptın geliri allah mal sahiplerinede soracak bunun hesabını 50 dönüm benim 1 dönümüm bile yok
    Cevapla
  • Lokman 3 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat lar uçuyor
    Cevapla
  • İsmail Tutuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu açıklama gerçeği yansıtmıyor çiftçiler elindeki traktörü verip fahiş fiyatlarla yüksek faizle traktör alıyorlar. Uzaktan davulun sesi hoş gelir. Maalesef durum bu. Faizsiz traktör kredisi verilsin 20, 30 40 dekar toprağı olan çiftçiler de topraklarını boş bırakmasın
    Cevapla
  • Vehbi keskin 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim 20- 30 dekar için sıfır traktör alınmaz zaten bu kadar küçük yerde çiftçilik olmaz bendede 40 dekar yer var küçük tarlaları olan bence seracılık yaparsa toprağı daha verimli kullanmış olur diye düşünüyorum
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Traktör fiyatları çok yüksek alamıyorum 500donum arazim başka Bir çiftçinin tıraktöruyle sürdüm bu şekil nasıl kazanç sağlayacağım mazotun pahalılığı gözler önünde Kredi çekip traktör almaya kalktığımızda peşinat kasko sigorta ve faizler engeline takılıyoruz tarım nasıl ilerlesin bu durumda
    Cevapla
  • Subhi 3 yıl önce Şikayet Et
    Birde fiyatları bu kadar abartmasalar ne iyi olur !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle