Otomobil bayileri gözünü ikinci el araçlara çevirdi!

Otomotiv satışlarında 2018 ve 2019 yılındaki durgunluk sonrası 2020 yılında beklenen çıkış, koronavirüs yüzünden 2021’e kaldı. 2020 yılının ilk iki ayında beklenmedik bir çıkışın yakalandığı Türkiye otomotiv pazarında umutlar 2021 yılına kaldı.

Otomobil bayileri gözünü ikinci el araçlara çevirdi!
Otomobil bayileri gözünü ikinci el araçlara çevirdi!
GİRİŞ 27.04.2020 10:09 GÜNCELLEME 28.04.2020 21:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Virüs nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalan otomobil bayileri için çare ikinci el araç satışında gösterildi. Türkiye’deki otomobil bayilerinin üye olduğu Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) “COVID-19 salgınında Otomotiv Yetkili Satıcısı Olmak” konusunu ele alan online bir etkinlik düzenledi.

 

Etkinlikte konuşan OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, 2020 yılının bekledikleri hızda geçmeyeceğini görebildiklerini de kaydederek “Nisan ayıyla ilgili bir örnek vermek gerekirse 15-20 bin arasında bir pazar beklentisinden söz ediliyor.

Geçen sene bu rakam 30 bindi. Son 10 yılın nisan ayı ortalaması ise 66 bin civarındaydı. Daralmanın sebebi olan salgının etkisiyle birlikte, bozulan sistem kendini toplayacak ve önümüzdeki seneden itibaren hızlı bir yükseliş trendine girecektir” diye konuştu.

 

Şahsuvaroğlu, haziran ayı itibariyle hayatın normale dönmesini beklediklerini, yılın son çeyreğinde ise yaşanan kayıpların telafi edilebileceği bir dönem yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

OTOMOTİV BAYİLERİ 2. EL OTOYA TALEBİ ARTTIRACAK

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, Türkiye’deki sıfır otomobildeki kar marjlarıyla ABD’dekinin hemen hemen aynı olduğunu söylüyor.

ABD’deki otomobil bayilerinin yeni araç satışının yanı sıra ikinci el araç satışına önem vermeleri onları kazançlı hale getiriyor. Örneğin ABD’de 3 bin sıfır araç satan bir bayi,  aynı dönemde 15 bin adet ikinci el araç satışına imza atabiliyor.
Avrupa’da da bayilerin sattığı ikinci el araçlar toplam satışların yüzde 48’ini teşkil ediyor.
Türkiye’de bu oran sadece yüzde 2.

Türkiye’de yeni otomobil satışı ve servis gelirlerinin dışına çıkmayan bayilerin, bir galeri gibi ikinci el araç peşine düşmesi gerekiyor. Sadece yeni araç alımı için gelen müşterilerin takas araçlarının alım satımı yeterli gelmeyebilir.

2. el araç satışları ABD ve Avrupa’daki otomobil bayilerinin önemli kazanç kapısı. Türkiye’de kullanılmış otomobil piyasasına bağımsız galeriler egemen.

Şahsuvaroğlu, otomotiv sanayisinin tüm paydaşlarıyla birlikte sürekli artı veren bir sektör olduğunu da hatırlatarak “Know-how, üstün mühendislik, yan sanayiinin kalitesi ve işçilik ülke olarak otomobil üretimindeki, en büyük artılarımız.

Şu anda Türkiye’de üretilen hiçbir araç Avrupa’da geri çağırılmadı şeklinde duyumlar alıyoruz. COVID-19’dan sonra nasıl tekstilde Türkiye’nin önü açılıyorsa, otomotivde de bu olabilir. Avrupa’daki yatırımcılar Çin’deki yatırımlarını gözden geçirip Türkiye’yi bir fırsat kapısı olarak görebilirler” diye konuştu.

YORUMLAR 1
  • Tuğlu... 3 yıl önce Şikayet Et
    2020 ötv indirimi çıksada 2. el araç fiyatları biraz düşse keşke
    Cevapla