Otomotivde korona kararları
Koronavirüs nedeniyle üretime ara verilen ya da sınırlı devam eden sektörlerin başında gelen otomotivde işçileri temsil eden Türk Metal Sendikası ile üreticiler arasında anlaşmaya varıldı. İşyerinde fiilen çalışmayacak personelin net ücretlerinin yüzde 89’unu almasını öngören ve izin düzenlemesi içeren 5 maddelik mutabakat açıklandı.
Koronavirüs salgınının yayılması nedeniyle başta Ford Otosan olmak üzere otomotiv sektöründe üretime ara veren şirketler ile işçileri temsil eden Türk Metal Sendikası arasındaki toplantı sona erdi.
Türk Metal Sendikası'ndan yapılan açıklamada işçilerin istihdamını, hak ve özgürlüklerini ve ekonomik koşullarını korumak, sağlık koşullarını gözetmek üzere işverenlerle yapılan bir dizi toplantıda bazı konularda mutabakata varıldığı açıklandı. Türk Metal ve üreticiler arasındaki toplantı sonrası alınan kararlar ve sendikanın açıklaması şöyle:
1. Kısa çalışmaya başvurmayacak şirketlerde; üretim planlarındaki dalgalanma nedeniyle üretimin durdurulması ihtiyacı olması durumunda, her 1 gün yıllık ücretli izin için 1 gün ücretli izin verilecek, bire bir şeklinde olan bu uygulama ihtiyaç olması halinde devam edecektir. Böylece 23.03.2020 tarihinden başlayacak olan bu bir aylık periyotta, çalışanların ücretlerinden herhangi bir kesinti olmaması garanti edilmiş olacak.
Bir ay sürecek durma neticesinde işçiler aylık ücretlerinin tamamını alacak ancak bu bir ayın 12 işgünü yıllık izinlerinden kullanılmış sayılacak.
2. Kısa çalışmaya başvuracak şirketlerde; kısa çalışma ödeneğine ek olarak ikramiye ve yakacak yardımı işveren tarafından üyelerimize ödenecektir. Bu şirketlerde, kısa çalışma başvurusu kabul edilene kadar geçecek sürede, ihtiyaç olması durumunda yukarıdaki izin koşulları, yani her 1 gün yıllık ücretli izin için 1 gün ücretli izin verilecek. Böylece işyerinde fiilen çalışmayacak işçiler net ücretlerinin yüzde 89’unu almış olacak.
3. 24.04.2020 tarihinden sonraki duruşlar esnasındaki ücretli izin kullandırılan günler içinse, bilahare telafi çalışması ve denkleştirme yapılabilecek, yine çalışılmayan cumartesi günü de telafi çalışmasına konu olabilecek.
4. Üretimin devam ettiği işyerlerinde işveren koronavirüs riskine karşı her türlü önlemi alacaktır. Üretim esnasında üyelerimiz arasındaki “sosyal mesafe” en az bir metre olacak. Servislere binişlerde üyelerimizin ateşleri ölçülecek, risk taşıyanlar işveren tarafından sağlık kuruluşlarına götürülecek. Servis araçlarında ve yemekhanelerde her bir üyemiz arasında en az bir metre mesafe olacak.
İşveren tüm üyelerimize kişisel korunma araçlarını (maske, eldiven, dezenfektan vb.) eksiksiz olarak verecek, gerekli alanlarda dezenfekte işlemi yapılacak ve bu araç-gereç makul sürelerde yenilenecek.
5. Bütün bunların yapılmaması ve işyerinde koronavirüs riskinin ortaya çıkması halinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesi gereğince “Çalışmaktan kaçınma hakkı”nı kullanılaacak ve üretimi durduracak.