Çin’deki tehlike Avrupa’yı da etkileyebilir!

Çin'deki Corona virüsü salgını sebebiyle hem otomobil hem de parça üreten firmaların üretime ara verme kararları, otomotiv devi markaların Avrupa'daki durumunu da etkileyebilir.

Çin’deki tehlike Avrupa’yı da etkileyebilir!
Çin’deki tehlike Avrupa’yı da etkileyebilir!
GİRİŞ 07.02.2020 09:36 GÜNCELLEME 07.02.2020 09:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 Son günlerde otomotiv sektöründe PSA ile birleşme konusunda gündem olan Fiat Chrysler Automobil(FCA)'den Corona virüsünün Avrupa'daki üretimi etkileyebilir açıklaması geldi.

Çin’deki Corona virüsü sebebiyle yeni yıl tatiliyle birlikte bölgedeki tatil 9 Şubat tarihine kadar uzatıldı ve Reuters’ın haberine göre bazı üreticiler tesislerini tamamen kapatmak zorunda kaldılar. Çin’de üretimi duran otomotiv markaları bu bölgenin dışında olan tesislerine parça tedariği konusunda da sıkıntı yaşamaya başladı.

Tedarik sıkıntısı yaşan firmaların başında ilk olarak Hyundai geliyor. Hyundai Corona virüsü sebebiyle ilk Çin dışında üretimine ara veren firma oldu ve Güney Kore’deki üretimine ara verdi.

Japon otomotiv devi Toyota ise, Çin’de üretilen ve dünyanın bir çok yerinde satılan Toyota modellerinde kullanılan yedek parçalar yüzünden bu durumun tedarik zincirine nasıl bir etkisi olacağını açıkladı. Açıklamayı firmadan “Satın Alma Şefi” Masayoshi Shirayangi yaptı. Shirayanagi, “Çin’deki otomobil satışlarında azalmalar var. İnsanlar dışarıya çıkmadıkları için bu tarz sorunlar yaşanıyor.” dedi. Ayrıca Masayoshi Shirayanagi Çin’deki üretimin durdurulması halinde bu üretimi Avrupa ya da Amerika’ya kaydırabileceklerini belirtti.

Fiat Chrysler Automobiles(FCA) ise Çin’deki fabrikalarla alakalı resmi bir üretim açıklaması henüz yapmadı. Ancak FCA CEO’su Mike Manley Çin’deki koşulların Avrupa’daki üretimi özellikle şubat sonu mart başı tarihlerinde etkileyebileceğini belirtti ama özellikle hangi fabrikada böyle bir aksama olur açıklamadı.

FCA’nın İtalya’da yer alan Melfi fabrikasında Jeep Compass modeli üretiliyor ve bu otomobilin belirli yedek parçaları Çin’de üretilip ülkeye getiriliyor. Firmanın Türkiye’de de fabrikası bulunuyor ve Bursa’da yer alan fabrikada Egea, Fiorino ve Doblo modelleri üretiliyor. Ancak Türkiye’deki fabrikanın parça tedariğiyle alakalı bir açıklama henüz yapılmadı.

İsveç merkezli otomobil üreticisi Volvo’dan ise bu konuyla alakalı bir açıklama geldi. Marka CEO’su Hakan Samuelsson, “Çin’deki üretim ve satış faaliyetleri durma noktasına geldi. Bu durum bizi kesinlikle etkileyecektir.” dedi. Geely Group bünyesinde yer alan marka Corona virüsü sebebiyle gerçekleşen üretim, pazarlama ve satış faaliyetlerinin durma noktasına gelmesinden dolayı en az 2 haftalık satış, üretim ve tedarik teslimatlarını kaybetmeyi beklediğini belirtti.

Volvo Çin’de XC60, XC40 ve S90 modellerinin üretimini gerçekleştiriyor. Ayrıca markanın bu lokasyonda motor montaj tesisleri de bulunuyor. Volvo tüm bunlara ek olarak Polestar elektrikli spor otomobil markasının üretim tesisini de Çin’in Chengdu bölgesinde açtı.

KAYNAK: REUTERS
YORUMLAR 1
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey Rabbim! Yeryüzünde zalimlerden hiç kimseyi bırakma!
    Cevapla