Araç sahipleri dikkat! Trafikte yeni dönem resmen başladı

Yeni sistemde egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar, trafikte otomatik olarak belirlenecek.

Araç sahipleri dikkat! Trafikte yeni dönem resmen başladı
Araç sahipleri dikkat! Trafikte yeni dönem resmen başladı
GİRİŞ 01.01.2020 17:10 GÜNCELLEME 01.01.2020 17:10
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Egzoz muayenesinde yeni sisteme geçildi. Elektronik Denetleme Sistemi devreye girdi. Artık egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar trafikte otomatik olarak belirlenecek.

 

 

1 MİLYON ARAÇ ÖLÇÜM YAPTIRMADI

Çevre Kanunu gereğince trafiğe kayıtlı araçların egzoz emisyon ölçümünü yaptırması gerekiyor. Türkiye'de trafiğe kayıtlı 23 milyon 44 bin 761 araçtan yaklaşık 17 milyon 500 bini egzoz emisyon ölçümüne tabi tutuluyor.

 

 

Geçen yıl muayene yaptırmayan 1 milyon 931 bin 125 aracın yaklaşık 500 bininin herhangi bir nedenle trafiğe çıkamayacak durumda olduğu tahmin ediliyor. 1 milyon 431 bin 125 araç sahibi ise egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmadı.

ÖLÇÜM YAPTIRMAYANA 895 TL CEZA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni uygulaması Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile yaklaşık bir milyon 500 bin araç takipten kaçamayacak.

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine bin 895 lira para cezası verilecek.

2020 EGZOZ EMİSYON CEZASI
Standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 790 lira idari para cezası uygulanacak.

SİSTEM ARAÇLARA MONTE EDİLECEK

Sistem, egzoz gazı emisyon ölçüm aracına monte edilecek. Ölçüm yaptırmayanlar anında plakadan tespit edilecek. Sistem ilk olarak Ankara'da devreye girdi. 6 ay içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirilecek. Yeni uygulama ile ölçüm yaptırmayan araç sayısında önemli oranda düşüş sağlanacak. Böylece, motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği de azalacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • Doğrucu 4 yıl önce Şikayet Et
    Sizide anlıyorum devlet olarak koskoca ülke sadece vergi ve cezalarla ayakta kaldığı için böyle devammm.
    Cevapla
  • Türkiye, 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca egzoz muayenesi ile ilgili trafikte olması gereken değerlerin üzerinde emisyon problemi olan araçların muayene istasyonu kontrol edilip, ilgili istasyona da ceza kesilmesi gayet yerinde bir uygulama olabilir. Tabi yapılacak uygulama da istasyona da ceza kesilecekse, malum torpil ile istasyon geçenler söz konusudur.
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Elektirikliden önce millete trafik kültürü verilsin.Tüm para cezasi gerektiren suclarda asla para cezasi verilmesin onun yerine ehliyet suca göre iptal edilsin.Mesela kirmizida gecmek yayaya yol vermemek bir ay.Hayvana fren yapmak yerine korna calana üc ay cünki hayvan kornadan anlamaz ama insan anlar.Eksoz kontrolü tüv ile yapilmali ayri ayri olmamali bu rezilligin ta kendisidir. Bu ve benzer cezalar verilmeli cünki Trafikte para cezasi asla asla asla caydirici degildir.
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    hiç araç sürülmesin, anca rahat edersin sen ve senin gibiler. Yayaya yol vermemekmiş, varmısın yaya yeşilde yola atlayınca yayada ceza vermeye?
    Cevapla
  • Türkiye, 4 yıl önce Şikayet Et
    İllaki, söylemlerinizde haklılık payı var. Ancak, millete trafik kültürünün verilmesini devletten beklemek biraz mantıksız değil mi? Trafik kültürü saygı ile alakalı bir durum. Aile içerisinde bu eğitimi almamış olup trafikte gezen sığırın, dört ayaklı olup trafik ışıklarında araçların durmasını bekleyen masum hayvanlardan pek farkı yok. Ayrıca aynı şekilde yayalarında bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu yalnız devlet ile değil, insanın kendinde de olmalıdır. Bazen ödenen para cezaları bu zihniyetin direk cebine dokunduğu için bu gibi eylemlerden uzak duruyorlar. Aksi durumda bu pek mümkün değil.
    Cevapla
  • yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    ceza ceza zam zam böyle devam
    Cevapla
  • Egzos 4 yıl önce Şikayet Et
    Egzos muayenesi olmadan araç muayeden geçmez zaten.egzos muayenesi sarttir.egzos muayesi olmayan arac genel muayenesi de yoktur
    Cevapla
  • abdullah gül 4 yıl önce Şikayet Et
    O değişti şimdi geçiyor
    Cevapla
  • haydee 4 yıl önce Şikayet Et
    Araç muayenesi iki yıl geçerli egzoz muayenesi ise bir geçerli. Herkes muayene de yaptırıyor fakat ikinci yılda kimse yaptırmıyor. ben dahil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle