Yerli otomobil dünya devleriyle yarışıyor

Türkiye’nin otomobili, 500 kilometrelik menziliyle sayılı elektrikli otomobiller arasına girdi. Dünyada yalnızca birkaç otomotiv markasında bulunan yüksek menzil, yerli otomobile fark katıyor. Yüksek menzile sahip markalar arasında Tesla, Porsche ve Jaguar gibi lüks markalar var.

GİRİŞ 29.12.2019 06:18 GÜNCELLEME 29.12.2019 06:18
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Otomobili menziliyle rakiplerine fark attı. 500 kilometrelik menzille dünyanın sayılı otomobil üreticileri arasına giren Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Tesla, Porsche ve Jaguar gibi markalarla yarışıyor.

Dünyanın en iyi araç üreticilerinden Jaguar'ın elektrikli modeli ve 'Tesla katili' olarak bilinen I-Pace tam dolu şarjla 470 kilomöetrelik menzil sunuyor. Yine dünyanın en iyi elektrikli otomobil üreticilerinden ABD'li Tesla'nın menzilleri ise 500 ile 700 kilometre arasında değişiyor. Porsche'nin elektrikli modeli Taycan ise 450 kilometre vadediyor.

DÜNYA MENZİLDE GERİDE

Elektrikli araç üreterek uygun maliyetle halka sunmaya çalışan çoğu marka ise menzilde düşük seviyede kalıyor. BMW'nin 2 elektriklisinden biri olan İ3 modeli yalnızca 200 kilometrelik menzil sunuyor. Renault'un yıllardır üzerinde çalıştığı ZOE ise 400 kilometre menzil sunuyor. Güney Koreli Kia'nın elektriklisi Niro EV 450 kilometre tam dolu şarjla 450 kilometre gidebiliyor. Nissan'ın titizlikle üzerinde durduğu ve her seferinde ön plana çıkardığı Leaf ise 360 kilometre gidebiliyor.

TEK DOLUM 20 LİRA

Elektrikli araçlarda en çok merak edilen hususlardan biri ise şarj ücretleri oldu. Türkiye'de şu anda 150 civarında şarj dolum istasyonu bulunuyor. Elektrik tarifesine göre daha önceden tanımlanan kartın okutulmasıyla doldurulan elektrikli otomobilin şarj tarifesi ise 45 dakikası 20 lira şeklinde yansıyor. Aracınızın şarj durumuna göre ise bu fiyat düşebiliyor. Yüzde 50 dolu bir batarya ise fiyat yarı yarıya kadar düşebiliyor.

YORUMLAR 48
  • NuR76 4 yıl önce Şikayet Et
    Yakinda bantdan cikacak Vatanina güvenin olsa! Böyle düsüncelerinize baksak havaalanida olmayacakti köprülerde olmayacakti otoyollarda olmayacakti hastanelerde olmayacakti vs.... say say bitmez . Vataninizi sevin ve GÜVENIN.
    Cevapla
  • Bey 4 yıl önce Şikayet Et
    Fabrika yı millet yapar ,hisseleri millete satın,devletten paraya gerek yok
    Cevapla
  • ggg 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi hayirlisi dunya devleriyle yarisiyor....
    Cevapla
  • Demokrat 4 yıl önce Şikayet Et
    Benzinliye gore hesapli olmasi cok iyi ama ortalama vatandasimiz 300 bin TL'ye ev fiyatina araba alamaz. Onlar icin bir ekonomi modeli uretilmeli. Varsin konusan bilgisayar sistemleri, kamerali dikiz aynasi falan olmasin ama vatandasin satin alabilecegi fiyata bir elektrikli arac modeli olsun. O zaman millet seve seve alir, cunku benzin fiyatlarindan biktik.
    Cevapla
  • Nuri 4 yıl önce Şikayet Et
    Dijital veya nano teknolojinin üretim maliyeti çok ucuz yani bundan vazgeçmek üretim maliyetini düşürmez. Bu yüzden geleceğin otomobillerinde bunlar hep olacaklar. Bunları bulundurmayan otomobillerin gelecekte müşterisi de olmaz. Çünkü dünyada bunlar artık aranan özellikler
    Cevapla
  • NuR76 4 yıl önce Şikayet Et
    180000 tl civari olacakmis
    Cevapla
  • Bey 4 yıl önce Şikayet Et
    Onlarıda TOKi gibi yaparız,cözüm bulunur yapalımda gerisi kolay
    Cevapla
  • otokolik 4 yıl önce Şikayet Et
    biraz araştırınca alman markalarının elektrikli suvlarının ülkemizdede satıldığını gördüm,ancak fiaytlar uçuk,860 bin tl den başlıyor,vergileri sıfırlasak bile kü bu gümrük birliğinde değişiklik gerektiriyor aracın fiyatı 400 bin tl,hadi bizimkiler daha ucuza maletse 350 bin tl bu fiyatlara kim nasıl alacak,halkın alacağı lpğ li motorlu ve aksesuarların olmadığı ucuz bir model şart.
    Cevapla
  • Yakuo 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu otomobiller daha deneme aşamasında parası olup beklemek istemeyenler için. Ama Ileride real fiyatlara ulaşacaklar. Kim nasıl alacak sözüne ise katılmıyorum çünkü her ürünün bir müşterisi var. Hatta o fiyata bile bu otomobillerde uzun bekleme süreleri var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle