Son dakika: Yerli Otomobilin fiyatıyla ilgili önemli açıklama

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, canlı yayında yerli otomobilin özelliklerini, üretim sürecini ve bilinmeyenlerini anlattı. Son dakika haberine göre; Karakaş yerli otomobilin fiyatıyla ilgili 2 sene sonrası için fiyat vermek doğru olmaz dedi ve Yerli otomobilin kimden pazar payı alır diye düşünüp ona göre fiyatının belirleneceğini açıkladı.

GİRİŞ 28.12.2019 10:45 GÜNCELLEME 30.12.2019 17:35
Bu Habere 121 Yorum Yapılmış

TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, "Önümüzdeki senenin ortasında markanın adı belli olacak. Aracın fiyatıyla ilgili şu an bir rakam vermek mümkün değil. Fakat piyasa ile rekabetçi bir fiyatı olacağını söyleyebiliriz." dedi.

 

İki SUV modelin ön tarafındaki farklılığın neden olduğunu da açıklayan Karakaş, "Araçlar arasındaki farklılık çeşitlilik göstermek amacıyla yapıldı. İkisi de yapılabilir" dedi.

TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş'ın açıklamalarından satır başları:

 

Biz tasarıma başlamadan önce hedef kitlemizi belirledik. Hedef kitlemiz yalın ve prestijli bir otomobil görmek istiyordu. Tasarımda bütünlük bir parçaların birbirini tamamlaması çok önemli.Otomobilimiz elektrikli olduğu için aks mesafesini istediğimiz mesafede tutabiliyoruz. Biz tasarımımızda doğu ve batıyı birleştiriyoruz. Batının düz çizgileriyle, doğunun daha hareketli çizgilerini birleştirdik. İçinde bulunduğumuz topraklar doğu ve batının birleştiği, kaynaştığı bir bölge. Tasarımımızdaki farkın da bunun olmasını istedik.

Ön panelde lale var. Lale detaylarını aracın içinde de görebileceksiniz. İçten yanmalı motorlardan olduğu gibi önden araca hava girmesine gerek yok. O yüzden öndeki lale şeklindeki mazgallar kapatılabilir. Kırmızı otomobilimizde kapalıdır. 

MARKA ADI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Aracın  markası henüz belli değil. Şimdilik geçici olarak TOGG logosunu kullandık. Marka 2020 sonlarına doğru belirlenecek. Önümüzdeki senenin ortasında markanın adı belli olacak.

İlk olarak 2022 sonlarında SUV aracımız satışa sunulacak. Ardından sedan ve diğer modelleri de belirli aralıklara piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Piyasaya girdiğimizde Avrupa'da klasik otomobil üreticisi olmayan, ilk elektrikli SUV araç üreticisi olacağız.

YERLİ OTOMOBİLİN FİYATI NE OLACAK?

2 sene sonrası için fiyat vermek doğru olmaz. Bu otomobil kimden pazar payı alır diye düşünüp ona göre fiyat belirlenecektir. Bu ipucu veriyor. 

ALMANYA'DA ANA HABERLERDE ÇIKTI

 Bu bizim premium, prestij, yalın olarak tasarladığımız bir otomobil. Dün akşam Çin'den eski çalışma arkadaşlarımdan mesaj geldi. 'N'apıyorsunuz orada?' diye. Bir arkadaşım Almanya'dan mesajla 'Almanya'nın en çok seyredilen kanalda ana haberde yayınlandınız' diye. Kışın da çalışacak, yazın da. Farklı şartlarda çalışacak. 

AVRUPA'DA BİR İLK OLACAK

Her şeyden önce uçtan uca ekran alanı var. Önünüzde, ortada ve yan tarafında, yolcu tarafında da bir ekran yer alıyor. Ortada kumanda merkezi olarak kullanacağınız bir ekran var. Biz bu 3 bölmeyi planlıyoruz. Ve Avrupa'da ilk olacak. 

Baktığınızda bahsettiğimiz tünel ve önde motor olmadığından iç mekan daha rahat ve geniş. Tasarım çizgileri olarak bizi saran bir hat var. Geniş ancak daha geniş hissi veriyor. Bizi saran ve güven hissini artıran bir tasarım. 

Euro NCAP'TE 5 YILDIZ ALACAĞIZ

Direksiyonu ahşap, deri kombinasyonu var. Türkiye'nin güçlü olduğu konular. İçine de teknolojiyi yerleştirmemiz. İç tarafta Selçuklu desenleri var. Uçak kokpiti hissi veren, sizi saran, güvenli hissettiren bir tasarım var. Euro NCAP'te 5 yıldız almama durumumuz yok. Savunma sanayinde helikopteri modelleyen arkadaşlarımız şu an bu otomobili modelliyoruz. Ekip ruhu içinde hiçbir düşünceyi arka plana itmiyoruz. Kaza anında nereyi korumalı her şey planlanmış. 

Ben şunu görüyorum. Fikri mülkiyet hakkı dediğimiz konu otomobil sektöründe anlatamadık. Türkiye'de yeterince bilinmiyor. Yerli, milli olsun ama fikri mülkiyet hakkı sizdeyse, bunu Türkiye'de komşu ülkede istediğiniz yerde yaptırırsınız. Otomobil dünyaya açık sektörlerden biri. Otomobilin rekabetçi olması lazım. Dönüşen dünyadaki trende Türkiye'deki yan sanayideki insanları hazırlamak. Fikri mülkiyet yanlış anlaşılmasın her türlü mühendisliği biz yapıyoruz. 

ÖN SİPARİŞ ALINACAK MI?

Türkiye'nin otomobilini geliştirdik. Ön sipariş konusu hep sorulur. Zamanı geldiğinde siparişler alınacak. Ön sipariş için biraz erken. Biz piyasaya çıkmaya yaklaşalım, sonra ön siparişleri alırız.

ÖNDEN GÜÇLÜ BİR HAYVANA BENZİYOR

Aracı güçlü bir hayvana benzettik. Pars ve kurt, güçlü bir kedi tasarımı yaptık. Sürücüler aynadan baktığında güçlü bir tasarım görecek. Gözlerde kedi var, güçlü bir duruş var.

LALE MOTİFLİ ÖN TASARIM DAHA ÇOK BEĞENİLDİ

Farlar aynı şekilde ister Osmanlı bıyığı, ister 'Pala Bıyık' deyin. Araçlar arasındaki farklılık çeşitlilik göstermek amacıyla yapıldı. Birçok araç desen amaçlı, karakterleri yansıtmak amaçlı kullanılacak. Sedan'da ön kısmı yükseltip, incelttik.

Kadın mühendislerin de çok büyük bir payı var. Yüzde 25 şu an aramızdaki kadın çalışan sayısı. Ama hedefimiz yüzde 33. Kadın tasarımcılar ve mühendisler her konuda büyük katkıda bulundular.

Bilim her şeyin temeli. Siber güvenlikten nanoteknolojiye kadar her şeye ihtiyacımız var. Şimdiden iyi elemanlar yetiştirmeliyiz. Nitelikli ve iyi insanları bulduk. Bizim için CV önemli değil. Öğrenme merakı olmalı. 2.'si duygusal stabilize; her şey çok hızlı değişiyor. 3.'sü entelektüel sermaye. 4.'sü insanlar arası etkileşim. Kısacası insan ilişkileri. Bunlardan biri eksik olursa biz teşekkür ediyoruz. 

Bu otomobillerimiz Pininfarina'yla birlikte İtalya'da ürettik. Bizim mühdenislerimiz ve tasarımcılarımız orada çalıştı. Fabrika da kurulunca burada üretim yapılacak. Burada akan bir bandı durdurmak doğru olmaz. Prototip yapmak için fabrikaya gerek yok. 

Tasarım dili olayı bir bütünsellik olayı. Biz şundan eminiz. Hedef kitlemizi biz belirledik. "Benziyor" denilen araçlarla bu araç arasında çok fark var. O benzetilen aracın ön paneli gülümsüyor mesela. Bizim ise daha saldırgan ve kestin.  Tasarımlarımızı tescil ettirdik. 

"Babayiğitler" bir araya geldiğinde herkes kendi alanında katkıda bulunuyor. Şirketimizin bize büyük destek verdi. Honda fabrikasını kullanmak, mühendis gözüyle değerlendirdik. O alandan daha büyük bir alana ihtiyacımız var. 

Türkiye'deki otomotiv sektörü büyüyecek. 2022'nin ikinci yarısında araçlar üretime geçecek. Yılda 175 bin araç üretilecek.

Biz aracımızı otomobil fuarlarına değil, teknoloji fuarlarında sergileyeceğiz. 

FABRİKANIN TEMELİ 2020 MAYIS'TA ATILACAK

İş planımızda birden fazla model olmalı. 4-5-6 modelle, 15 sene içerisinde piyasada olacağız.

Pil teknolojisi değişecek devamlı. Bu işi çok iyi bilen 5-6 şirket var onlarla da çalışacağız elbette. Türkiye'de üretilen otomobillerin yüzde 19'u yerlidir. Biz ise yüzde 51 sözü verdik. 3. modelimizde yüzde 68'e çıkarma sözü verdik. 

TOGG'un borsaya açılması gibi bir ihtimal var. Ama yapacak daha işlerimiz var. Böyle bir şey mümkün olacaktır. 

2020 mayısta fabrikanın temeli atılacak. Devlet bu araca büyük destek verdi. Toplam 30 bin araç garantisi var devlet tarafından. 5 sene içerisinde 30 bin alım yapılacak.

YORUMLAR 121
  • sedat 4 yıl önce Şikayet Et
    Logo ve marka PARDUS.
    Cevapla
  • ADI 4 yıl önce Şikayet Et
    Adı "OSMANLI" sembolü "3 HİLAL" olsun ki tüm dünya tekrar hatırlasın. Dünyada tek bir TÜRK kalmayıncaya kadar bu davanın bitmeyeceğini. Bir ölüp bin dirileceğimizi. Bu şarkının henüz bitmediğini....
    Cevapla
  • OLSA 4 yıl önce Şikayet Et
    Yeni aracın tavanı bir güneş paneliyle kaplanmış olsa bir güneş ülkesi olan ülkemizde vatandaş yol da kalırım korkusu olmadan hem şarj etse hem gitse , tranvay ve bazı otobüslerde var olan rampa inişte kullanılan şarj ünitesi olsa kendi elektriğini kendisi yolda giderken üretse depolasa . Rampa çıkarken tüketilen inerken üretiliyor. İyi olmaz mı ...
    Cevapla
  • TABİ Kİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Tabi ki bir sektöre ilk defa girerken en üst segmentten girerek varlığınızı en iyi şekilde piyasaya hissettirmek şarttır. Ama şunu da unutmamak gerekirki otomobilin % 80 i şehir içinde gündelik işlerimizde kullanılmaktadır. Bunun içinde sade basit ekonomik bir araç yeterlidir. Yani vatandaşa ekonomik şehir otomobili de üretmek şart. Şehir içine günlük 150 -200 km yol yapabileceği havayı kirletmeden gürültü yapmayan çok yer kaplamayan parkı kolay aile bütçesine destek olacak sade vatandaş arabası üretmeli devletimiz ve bunu araç değişim desteği ile en kısa sürede vatandaşına sunmalı .Zaten yeni araçta yakıt sistemi, motor blogu, sogutma sistemi, akü, vb bir çok şey olmayacak.
    Cevapla
  • birtürk 4 yıl önce Şikayet Et
    fabrikanın temeli hemen atılmalı!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle