Duygulara göre hareket eden araçlar

Kullandığınız otomobilin duygularınızı hissettiğini ve neşeli ya da üzgün olduğunuz durumlara göre müzik çaldığını düşünün. Texas A&M Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı farklı duygularla eşleşen beyin dalgalarını inceliyor ve bunları otonom araçlara öğretmeyi amaçlıyor.

Duygulara göre hareket eden araçlar
Duygulara göre hareket eden araçlar
GİRİŞ 23.12.2019 17:22 GÜNCELLEME 25.12.2019 16:52

Bu laboratuvarda uzmanlar insan duygularını damıtıp belki bir gün otomobillerde sürücünün duygularını algılayabilecek bir baş dayanağı geliştirebilir.

 

 

Otomobil koltuğuna oturur oturmaz baş dayanağı elektromanyetik olarak beyin dalgalarını ölçmeye başlıyor. Bu beyin dalgalarının temel insan duygularıyla eşleşmesi gerekiyor.

Araştırmacılar, kullanımda olan farklı teknolojilerden yararlanarak beyni uyarıyor. Bazı cihazlar beyindeki elektriksel faaliyetleri ölçerken diğerleri gözün hareketlerini izliyor.

 

 

Sonra da en önemli biyolojik verilerin hangileri olduğunu tanımlıyorlar. Bunlar daha sonra gerçek zamanlı olarak otonom bir sisteme yükleniyor. Bu sistem bir otomobil olabilir.

Amaç, insanların ve akıllı otomobillerin daha iyi işbirliği yapmasını sağlamak. Bunun bir uygulaması, askeri çatışma ortamında otonom araçların insanın zihinsel durumunu algılaması olabilir. Mesela birçok şeyin aynı anda yaşandığı bir ortamda makina, kendisini kullanan kişinin endişe seviyesini bilmek isteyebilir.

Ancak duyguları algılayabilen bir otomobilin tüm avantajlarına rağmen herkes hissettiklerinin anlaşılmasını istemeyebilir. Günümüzde otomobiller aynı zamanda birer bilgisayar. Kişinin zihinsel durumuyla ilgili veriler yanlış ellere düşebilir.