Avrupa’da 300 binden fazla çalışan işsiz kalacak

OSD buluşmasında konuşan Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Direktörü Huitema, “Elektrikliler çağında parçalar azalıyor. Avrupa’da 300 binden fazla çalışan işsiz kalacak”dedi.

Avrupa’da 300 binden fazla çalışan işsiz kalacak
Avrupa’da 300 binden fazla çalışan işsiz kalacak
GİRİŞ 23.12.2019 16:21 GÜNCELLEME 25.12.2019 16:52
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), sektör paydaşlarını bir araya getirdiği “OSD Buluşmaları”nın ikincisini gerçekleştirdi.

 

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Genel Direktörü Eric-Mark Huitema’nın konuk konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte ayrıca, OSD tarafından hazırlatılan “Yıkıcı Teknolojiler ve Otomotiv Sanayiine Etkileri” ile “Otomotiv Lojistiği” raporları paylaşıldı. 

PARÇALAR AZALIYOR 

 

Etkinlikte elektrikli araçlar ile otonom ve bağlantı teknolojileri alanında önemli bir konuşma gerçekleştiren ACEA Genel Direktörü Eric-Mark Huitema, elektrikli araçlarla birlikte otomobili oluşturan bileşen sayısının azalacağına dikkat çekti.

Huitema, “Otomobilin neredeyse yarısını piller oluşturacak. Bu durum Avrupa’da önemli bir iş kaybına yol açacak. Tahminlerimiz elektrikli araçların aygınlaşmasıyla 300 bin ila 330 bin arasında kişinin işsiz kalacağı yönünde. Tabii ki, yazılım ve yapay zeka alanında yeni istihdamlar ortaya çıkacaktır ancak buna rağmen minimum 250 bin kişinin işinden olabileceğini tahmin ediyoruz” açıklaması yaptı.

2030’DA % 35’E ÇIKACAK 

Otomotivin dönüşüm süreci içerisinde olduğunu belirten Huitema, “2000 yılından bu yana karbon emisyonunu neredeyse yarı yarıya azalttık. AB’nin gelecekteki karbon hedeflerini karşılamak, içten yanmalı motorlarla mümkün olmayacak. Bunu hibritle birleştirmemiz veya elektriğe geçmemiz gerekiyor. Avrupa’da 2025 yılında elektrikli ve hibrit araçların yüzde 15, 2030 yılında yüzde 35 pazar payına sahip olması hedefleniyor” diye konuştu. 

2 MiLYONLUK ÇALIŞMA HAZIR 

Hızla daralan otomotiv pazarını dengelemek adına önemli teşviklerin uygulamaya alındığını hatırlatan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, kısa vadeli olan bu desteklerin durumu tam olarak düzeltmeye yetmediğini vurguladı.  Yenigün, “Pazarı 1,5 milyon, ardından ise uzun vadede 2 milyon adetlere çıkaracak önemli bir çalışmanın hazırlıklarını yapıyoruz. Detaylarını 2020 ilk çeyrekte açıklayacağız” dedi. 

2020 HEDEFİ 600 BİN ADET

Toplam pazarı da değerlendiren Yenigün, “2018 ve 2019 yılı olarak baktığımızda bulunmamız gereken yerden çok uzağız. Ama yine de olumlu bakıyoruz resme. Yılın bitmesine 2 hafta kaldı. Bu 2 hafta içinde büyük bir değişiklik olmayacak, dolayısıyla yılı 500 binin altında kapatacağız. 2020 için bir miktar kıpırdanma bekliyoruz. Umarım yüzde 20 veya üstünde bir kıpırdanma olur, yani 600 binler telaffuz edilir” dedi.

YORUMLAR 5
  • Türk Vatandaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikli için erken diyen vatandaş içten yanmalıların erken dönemlerini hiç araştırdın mı benzin eczaneden alınıyordu. Elektrikliye geçmek için zorlama olmazsa içten yanmalı yatırımı yapan otomotiv tekelleri senin veya Dünyanın iyiliği için tatlı karından vaz geçip sosyal sorumluluk gereği elektrikliyi mi ilerletecek sanıyorsun. Çok beklersin. Belli ki içten yanmalıların sistem karından faydalanan bir tipsin.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikli için erken diyen vatandaş gavur malının simsarı herhalde. Getirip satıp avanta kazanalım ama asla yerli otomobil olmasın. Çünkü yerliden biz kazanırız. Acenta bağımlıları körolun emi.
    Cevapla
  • martli 4 yıl önce Şikayet Et
    kac sarj istasyonun var istanbul dışında. bu ulkede iki sehir arası mesafe 100 lerce km. menzil ne kadar? gerekli elektrigi üretecek altyapın hazırmi? ikinci el ne olacak. bataryaların ömrü ne kadar. 3-5 sene sonra da araclar tam sarj ile ayni menzile sahip olacakmı afaki konuşuyorsunuz. daha aksam seyrettim volvo ve tesla yarıştı. şubattan nürburgring e gidecekler. volvo diesel tesla elektrikli. 30€ luk tank ile tesla gidemedi.. oyun oynamaktan kafanizi kaldirip araştırsanız öğreneceksiniz. tum dunyada erken. .
    Cevapla
  • martli 4 yıl önce Şikayet Et
    elektrikli arac icin cok erken.. altyapı yok.
    Cevapla
  • gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsun
    Cevapla