2019 Mazda MX-30, Tokyo'da tanıtıldı

Mazda, ilk elektrikli modeli MX-30'u tanıttı. Dışarıdan çok spor iki kapılı bir crossover gibi görünen araç, RX-8'in özel kapı tasarımını kullanarak arkasında ikinci sıra koltuklarını gizliyor. Şimdilik tüm detayları açıklanmayan araç, menzil konusunda pek çok elektrikli otomobil tutkununu üzebilir. Yine de çarpıcı tasarımı ve Mazda'nın ilk elektrikli otomobili olması kendisini özel bir model yapıyor.

2019 Mazda MX-30, Tokyo'da tanıtıldı
2019 Mazda MX-30, Tokyo'da tanıtıldı
GİRİŞ 23.10.2019 10:30 GÜNCELLEME 23.10.2019 13:39

Japon üretici çok fazla detay paylaşmamış olsa da kompakt crossover'ın tek bir elektrikli motor kullanacağı ve 145 beygir gücü üretebileceği söyleniyor. Bu rakamların Avrupa pazarı için geçerli olduğunu belirtelim.

MX-30, sınıfının en küçük bataryalarından birine sahip olacak. 35.5 kWs'lik batarya, aracın 210 kilometre gibi bir menzile sahip olmasını sağlayacak. Bu rakam pek çok kişinin başını çevirmesine sebep olacak olsa da Mazda, aracın sürüş tecrübesinin yaşatacağı duygulardan emin olduğunu ifade etmiş.

Aracın karbon ayak izini tamamen ortadan kaldırmak isteyen firma kabin içerisindeki geri dönüştürülemeyen materyallerin tamamını ortadan kaldırmış. Kapı panelleri geri dönüştürülmüş plastikten üretilen aracın döşemeleri de geri dönüştürülmüş materyallerden tasarlanmış.

Çok şık bir kabin tasarımına sahip olan aracın orta konsolundaki ekran aracın detaylarını görmenize yardımcı oluyor. En tepedeki 7 inçlik dokunmatik ekran ise klima kontrolleri gibi detayları kontrol etmenizi sağlıyor.

Mazda, MX-30'un e-Skyactiv adını verdiği motorunun "çarpıcı bir geri dönüş ve pürüzsüz sürüş" dinamikleri sayesinde sürücülerin istediği performansı alabileceği bir ünite olduğunu belirtmiş. Yeni crossover ile bir diğer MX modeli MX-5'in arasında paralel hatlar çizen firma, Miata'nın da bu üniteye kavuşabileceğinin ilk sinyallerini vermiş. 145 beygir gücü Miata gibi bir otomobil için oldukça düşük duruyor olsa da firmanın bu üniteyi geliştirmesi mümkün.

MX-30, Avrupa pazarına giriş yapacak. Mazda aracın ön siparişlerini önümüzdeki sene başında almaya başlayacak.