2019 Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? Kış lastiği takmamanın cezası...

Havaların soğuması ile birlikte ticari araç sahipleri kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor sorusunu sormaya başladı. Kış aylarında kaza oranlarını en aza indirmek için yapılan kış lastiği uygulaması, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından denetleniyor. Uygulama kapsamında kış lastiği takmayanlara ise 885 TL cezai işlem uygulanıyor.

2019 Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? Kış lastiği takmamanın cezası...
2019 Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? Kış lastiği takmamanın cezası...
GİRİŞ 24.10.2019 09:46 GÜNCELLEME 24.10.2019 09:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman soruları havaların soğumasıyla birlikte yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin en çok sorduğu sorular arasında yerini almaya başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012 yılında yönetmeliğe alınan uygulama, kışın gelmesi ile yeniden başlıyor.

 

 

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Kış aylarında karlı yollar da aracın yol tutuşunu üst seviyelere çıkaran kar lastikleri, 2012 yılında yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında 1 Aralık 2019 tarihi itibari ile ticari araçların altına takılacak.

 

 

1 Nisan 2020 tarihi itibari ile son bulacak zorunlu kış lastiği uygulamasına uymayanlara ise cezai işlem uygulanacak. Buna ek olarak şehirler arası yolculuk yapan tüm araçlarında kış lastiği takma zorunluluğu bulunuyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI NE KADAR?

Kış lastiği uygulaması süresi boyunca kış lastiği takmayanlara cezai işlem uygulanmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlı tarafından 2018 yılın 715 TL olarak belirlenen ceza 1 Ocak 2019 itibari ile 885 TL çıkarıldı. 

2019 Aralık ayı süresi boyunca 885 TL cezai işlem uygulaması yapılacak. 1 Ocak 2020 itibari ile kış lastiği ceza ücretlerinde bir güncelleme yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor.

Kış lastiği cezai işlem uygulamasını ise Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.

YORUMLAR 5
  • insllh cnm ya 4 yıl önce Şikayet Et
    Tamam güzel de bu kazaları yapanlar veya sebep olanlar sadece ticari araçlar mı? İstatistiklere bir bakın bakalım. Otomobiller mi daha çok kaza yapıyor ticariler mi?
    Cevapla
  • İbrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    kış lastiği güzel bir uygulama bazı sıkıntıları olsada ama gerekli denetim çok zayıf yaz kış kötü lastiklerle çalışmaya mecbur bırakılan şöför cezayı yememeli direkt araç sahibine ceza yazılması gerekir.şofor ceza yerse işine gelirse çalış diyen patron mutlu olur. yaz kış kabak lastik faciası eksik olmaz.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    bu uygulamaya çok sevindim çok iyi olmuş
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    avrupada yaz lastigi ve kis lastigi var. Kar lastigi denmesi yanlis kisin kard olur buzda olur
    Cevapla
  • murtaza 4 yıl önce Şikayet Et
    Kış lastiği zorunlu, diye bir yasa yok.
    Cevapla