Türkiye milyarlarca doları ülkeye çekebilir!

Türkiye'nin son dönemlerde özellikle milli savunmaya yönelik hava araçlarındaki başarısı, ihracatı da beraberinde getirdi. Konunun uzmanlarına göre havadaki bu başarıyı karada da sürdürmek mümkün.

Türkiye milyarlarca doları ülkeye çekebilir!
Türkiye milyarlarca doları ülkeye çekebilir!
GİRİŞ 14.12.2018 16:15 GÜNCELLEME 14.12.2018 16:16
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye son yıllarda özellikle ATAK helikopteri ve insansız hava araçlarını dünyanın farklı noktalarına ihraç etme noktasına geldi. Enerji uzmanları, havadaki bu başarının karada da ‘elektrikli otobüsler’ üzerinden sağlanabileceğine dikkati çekti. Uzmanlara göre, elektrikli otobüsle Türkiye çok önemli bir ihraç kalemi daha kazanabilir, petrol ihracatı azalıp ve cari açık düşebilir.

 

 

Havadaki başarı karada da yakalanabilir

Savunma sanayi alanında zincirlerden kurtulan ve kısa sürede başta hava araçları olmak üzere farklı alanlarda önemli ilerlemeler sağlayan Türkiye, bu adımlarını ihracatla süslüyor. Enerji uzmanlarına göre, havada yakalanan bu başarının bir benzerini karada da yakalamak mümkün.

 

 

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bu noktada ‘elektrikli otobüsler’in çok önemli ve bakir bir alan olduğunun altını çizdi.

2030’a kadar hedef yüzde 30

Geçen yıl 3 milyon olan elektrikli araç sayısının bu yıl bitmeden 4 milyona ulaştığı bilgisini veren Kumbaroğlu, “Dünyanın en önemli ülkeleri , 2030 yılında trafikte olan araçların yüzde 30’unun elektrikli araç olması hedefliyor. Bu da yaklaşık 230 milyon araç anlamına geliyor” dedi.

Elektrikli araç satış fiyatının, içten yanmalı bir dizel araca göre 2-3 kat daha pahalı olsa da elektrikli araçların aynı mesafedeki yolu dizelin 5’te 1’i fiyatla gidebildiğine dikkati çeken Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

Fiyat farkındaki makas 5 yıl içinde kapanacak

“Elektrikli araçların pahalı satış bedelinde en önemli neden akü maliyetinin yüksek olması. Akü fiyatlarının son 10 yıl içinde yüzde 80 ucuzladı. Bu düşüş sürecektir. 5 yıl içinde elektrikli araç fiyatlarıyla içten yanmalı araç fiyatları başa baş olacak demek yanlış olmaz.”

Türkiye bu alanda oldukça tecrübeli

Prof. Dr. Kumbaroğlu, Türkiye’nin otobüs üretiminde Avrupa’nın birinci, Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya’nın ardından dünyanın 5. büyük ülkesi konumunda olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de otobüs kullanımının yaygın olması elektrikli otobüsler için avantaj. Kaldı ki elektrikli otobüs demek petrol ihracatının azalması ve cari açığın düşmesi anlamına geliyor. Ayrıca, yakın ve yeni pazarlarda devlet desteğiyle hakimiyet kurmak da mümkün. Bu kapsamda, Türkiye’nin önünde çok önemli bir ihracat kalemi duruyor. Bu konuda Ar-Ge faaliyetlerinde bulunarak patentlerin alınması ilerisi için çok önemli.”

YORUMLAR 4
  • Fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    Selim arkadaş doğru söylüyor Ayrıca mili üretim az ve yavaş gidiyor
    Cevapla
  • 6363 6 yıl önce Şikayet Et
    Şanlıurfa büyük şehir otobüs leri nerde merakla bekliyoruz. az kısaltma için geri göndermiştik
    Cevapla
  • Selim AKIL 6 yıl önce Şikayet Et
    Burada önemli olan hangi firma yapacak bu üretimi?! Mercedes burada üretme noolur ki, kendine üretir, kendine satar, kendine kazanır. Bize tek faydası üretimde çalışan personelin istihdamı olur o da robotların yer aldığı yerde son derece yetersiz kalır. Düşünün..
    Cevapla
  • İzmir 6 yıl önce Şikayet Et
    Evet aynen yola devam
    Cevapla