Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren kasko kararı!

Engelli raporu ile ÖTV ve MTV'den muaf olarak alınan araçların sürücülerine Yargıtay'dan kötü haber geldi.

Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren kasko kararı!
Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren kasko kararı!
GİRİŞ 25.07.2018 11:04 GÜNCELLEME 25.07.2018 11:05
Bu Habere 107 Yorum Yapılmış

Özürlü yakınları üzerine araç alıp direksiyonuna geçen sürücüler kaza yaptıkları takdirde kaskodan da muaf oluyorlar. Yüksek mahkeme, engelli aracını başkası kullanırken kaza yapması halinde kasko şirketinin ödeme yapmayacağına hükmetti. 

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 5 milyonun üzerinde engelli vatandaş bulunuyor. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 7'sini engelliler oluşturuyor. Bunun yüzde 43'ü erkek, yüzde 57'si kadın. Vergi muafiyetlerinden çalışma haklarına, fatura indirimlerinden otomobilde düşük fiyata kadar pek çok hak engelli vatandaşların hizmetine sunuluyor. 

 

 

Yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muafiyetli sıfır araç alabiliyor. Ayrıca yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar, engelli yakını tarafından kullanılması ve engelli kişinin ortopedik engelli olması şartı ile yurt dışından özel tertibatlı araç getirtebiliyor. 

Engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullandıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlerden engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malul ve engelliler beş yılda bir sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olan ÖTV'siz sıfır araç alabiliyor. 

Yargıtay'dan kasko engeli 

Engelli vatandaşlara tüm bu haklar tanınırken Tokat'ın Turhal ilçesinde ise milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ilginç bir gelişme yaşandı. İlçe merkezinde meydana gelen kazada, yüzde 90'ın üzerinde engelli kişiye ait otomobilde büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Hasar bedelini aracı kaskolattığı sigorta şirketinden almak isteyen araç sahibi kaskodan onay alamayınca büyük şok yaşadı. Şirket, kaza anında aracı otomobil sahibinin değil başka birinin kullandığı gerekçesiyle ödeme yapılamayacağını bildirdi.

Turhal 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kapısını çalan araç sahibi, ÖTV'den muaf olarak satın aldığı araçtaki hasarın karşılanmasını talep etti. Davalı sigorta şirketi avukatı ise aracı başkasının kullandığı gerekçesiyle davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme, bin 500 liralık hasar bedeli ile bin liralık değer kaybı bedelini talep eden davacının haksız olduğuna hükmetti. 

Davacı kararı temyiz edince devreye Yargıtay 17. Hukuk Dairesi girdi. Daire, mahkeme kararını onadı. Emsal nitelikteki kararla; bir yakınının üzerine aldığı aracı kullananların kaza yapması halinde kaskodan yararlanamayacakları hüküm altına alınmış oldu. 

YORUMLAR 107
  • temel 5 yıl önce Şikayet Et
    bu iş istismar ediliyor. adam vergi ödemiyor. 200.000 TL lik araç alıyor. ödeme gücün 200.000 tl ye yetiyor ise vergi de ödemelisin. İSTİSMAR ÖNLENMELİDİR
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    aracı alırken kullanacak olan enggelli yakınlarıda arac uzerinde gosterilir..onlarla kaza yapmıs olsa zannederim alcaktır..ama bunlartın haricindeki engelelli yakınları kaskodan alamıyor anladıgım kadarıyla
    Cevapla
  • fx. live 5 yıl önce Şikayet Et
    Haber büyük ihtimalle eksik. %90 kusurlu olan engelli için belirlenen bir yakını aracı kullanmaya yetkili kişi olarak belirlenir. Kaza anında, ya yetkili yakını kullanırken engelli kişi araçta değil ya da yetkili olmayan kişi aracı kullanıyordu.
    Cevapla
  • yusuf 5 yıl önce Şikayet Et
    yasa bu haliyle niye var anlamıyorum. insanlar engelli aracı almak için mavi kapak toplayacak,kişi ve kurumlar kampanyalar açacak,engellilerin bizzat kullandıkları araçlar için devlet 3-5 bin lira verecek, engellilerce asla kullanılamayan hatta aracı kullanan yakınlarının başka şehirlerde oturduğu ve büyük çoğunluğu ithal olan araçlar % 44 lük vergi muafiyetiyle bu insanlar tarafından alınarak devletimiz70-80 bin liralara varan vergi kaybına uğratılacak hemde büyük döviz kaybına sebep olacak !..özürlü insanızın bizzat kullanacağı fonksiyonel araçlara evet ama israfa ve hovardalığa hayır.Bu durumun düzeltilmesi kamu maliyesi,ülke ekonomisi ve toplum vicdanı açısından önemlidir
    Cevapla
  • mesut 5 yıl önce Şikayet Et
    Birde kasko odemicekse madem hasar ucretini başından soylesin insanları kandirmasin ovakit Işte boyle bir toplumuz hemen kisisel düşünüp patronları savunmaya devam edin
    Cevapla
  • mesut 5 yıl önce Şikayet Et
    Devlet ten dahami zeki saniyorsun kendini hirsizlikmi yapmış insanlar bu hakki vermisse vardir devletin bir bildigi sana kalmamis insanlari yadirgamak.
    Cevapla
  • Fatih Selim 5 yıl önce Şikayet Et
    Başkasının üzerine araç alıp kullananlar yorumlarda dökülmüş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle