Bölgenin ilk yerli UTV'si! Gören hayran kaldı

Bilgisayar Öğretmeni olmasına rağmen Rize Sanayisi'nde aile şirketlerinde çalışan Yasin Şafak, kendi imkanlarıyla bölgenin ilk yerli UTV’sini üretti.

Bölgenin ilk yerli UTV'si! Gören hayran kaldı
Bölgenin ilk yerli UTV'si! Gören hayran kaldı
GİRİŞ 26.03.2018 12:27 GÜNCELLEME 26.03.2018 12:27
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Yeğenlerine küçük bir motorlu araba yapmak için başlattığı projeyi daha sonra kendileri de kullanabilmek için biraz büyüten Şafak, ortaya 250 CC’lik motoru olan, 4x4 çekiş sistemine sahip, bağımsız süspansiyonla arazi şartlarına daha rahat ilerleyebilen ATV araçlarının daha gelişmiş bir modeli olan UTV (Utility vehicle) yaptı. 

Yolda veya arazide gitmek için dizayn edilen araca Rize'de örümceğe verilen ad olan 'Rahna’ ismini veren Şafak, 4 ileri ve 1 geri vitesi bulunan aracına yük taşıyabilmesi için bir de kasa yaptı. 

"Biz de binelim" istedik 

Kaza yapmış bir scootera ait motorla yola çıktıklarını ve daha sonra projenin giderek büyüdüğünü dile getiren Şafak “Yeğenlerime küçük bir motorlu araç yapmak istedim. Sonra bu fikir biraz daha ilerleyince 'biz de binebilelim' diye arabayı biraz daha büyültelim dedik. Sonra biraz daha büyüdü önüne geçilmez bir hal aldı ve bu noktaya kadar geldi, bu şekilde bir UTV ortaya çıktı. 

Arabada kaza yapmış bir 250 CC’lik scooter motoru kullandık. Arabanın kasasına göre motoru biraz hafif kaçtı, bunu güçlendirmek için yardımcı bir araba şanzımanı kullandık. Yapımı biraz uzun sürdü çünkü Rize şartları elverişli olmadı. Bazı parçaları dışarıdan getirtmek zorunda kaldık. Göstergeleri falan yurt dışından getirttirdik ve o şekilde topladık aracı” dedi. 

Maliyeti 20 bin TL'yi buldu 

Ürettikleri UTV’nin arazi şartlarında rahatlıkla ilerleyebilemsi üzerine araca örümcek anlamına gelen 'Rahna' ismini verdiklerini dile getiren Şafak “Rahna, buralarda örümceğe verilen isimdir. Biz de örümcek araba diyoruz yani Rahna. Maliyeti 20 bin lirayı buldu bize” ifadelerini kullandı. 

Destek bulabilmeleri halinde seri üretime geçmek istediklerini sözlerine ekleyen Şafak “Seri üretime geçmek isteriz tabi. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Destek olduktan sonra üretim mümkün. Biz bütün aşamalarını projelendirdik, önce bilgisayar ortamında çizilerek hesaplandı ve sonra işleve geçildi. Seri üretime geçtiğinde maliyeti de düşecektir” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR 13
  • Hakan 6 yıl önce Şikayet Et
    ya bırakın bu saçma sapan şeyleri. herif atv ye kılıf geçirmiş hepsi bu.
    Cevapla
  • muhammed 6 yıl önce Şikayet Et
    helal olzun hemşerim
    Cevapla
  • Trtr 6 yıl önce Şikayet Et
    İyide ortada yerli birşey yok dikkatli okuyun yerli otoyu küçük düşürücü yorumlar yapmayın biz yerli araba için 95 sene bekledik bi 5 sene daha bekleriz çünkü yerli ,milli sanayimiz hiç bukar güçlü olmamıştı haydi ordan diyenler zaten yerli oto almayacaklar oyüzden yorum yazmayın
    Cevapla
  • ruzgar halil 6 yıl önce Şikayet Et
    yabanci parcalari birlestirip birseyler ortaya cikarmak??? 20 bine bunu yapacagina alsaydin bir tane utv daha ucuza gelirdi...bu bir basari degil sadece hobidir...farkli seylerle ugrasmak gibi...buna helal olsun diyen tipleri de hic anlamiyorum...neye helal olsun??yerli oto mu yapmis ya da farkli bir urun mu ortaya koymus?? oylesine vakit gecirmek icin ugrasmis hepsi bu...malum ogretmen oldugu icin zamani boldur...
    Cevapla
  • Trtr 6 yıl önce Şikayet Et
    İşte sizin ağ attığınız öğrencilerin zehirlenmesini görmek ne acı haberin içeriğini okumamışsınız ama okuduysanız yanlış yorumlamışsınız ne üretmiş bu arkadaş birşey mi üretmiş parayla yurtdışından getirtmiş bilgisayar programıyla birleştirmiş yukardaki yorumdada bunun aksini söylemiyor zaten
    Cevapla
  • Kadir Öğretmen 6 yıl önce Şikayet Et
    beynine örümcek kaçmış be adam senin!
    Cevapla
  • AŞIROĞLU 6 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle